Anexa nr. 1 la Ordinul MFP nr. 1620/2014

 

PROCEDURA

de depunere la organul fiscal a documentului de certificare intocmit de consultantul fiscal

 

ARTICOLUL 1 Depunerea documentului de certificare intocmit de consultantul fiscal

(1) Prezenta procedura se aplica pentru contribuabilii care opteaza pentru certificarea de catre un consultant fiscal a declaratiilor fiscale, inclusiv a declaratiilor fiscale rectificative, anterior depunerii acestora la organul fiscal.

(2) Documentul de certificare, denumit in continuare nota de certificare, se intocmeste de catre consultantii fiscali, definiti potrivit prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 71/2001 privind organizarea si exercitarea activitatii de consultanta fiscala, aprobata cu modificari prin Legea nr. 198/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, si care sunt inscrisi ca membri activi in Registrul consultantilor fiscali si al societatilor de consultanta fiscala.

(3) Nota de certificare se intocmeste potrivit dispozitiilor prevazute de normele de certificare a declaratiilor fiscale ale contribuabililor, aprobate potrivit art. 831 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul de procedura fiscala.

(4) Nota de certificare se depune de catre consultantul fiscal, in baza acordului dat de catre contribuabilul titular al declaratiei certificate pentru depunerea la organul fiscal.

(5) Nota de certificare se depune la organul fiscal competent pentru administrarea obligatiilor fiscale datorate de contribuabilul pentru care se presteaza serviciul de certificare, impreuna cu declaratia certificata sau ulterior depunerii acesteia.

 

ARTICOLUL 2 Continutul notei de certificare

(1) Nota de certificare contine in mod obligatoriu datele de identificare ale consultantului fiscal, precum si elemente cum ar fi:

a) cuantumul si natura creantei fiscale declarate, in cazul declaratiilor prevazute la art. 81 alin. (11) lit. a) si b) din Codul de procedura fiscala;

b) cuantumul bazei de impozitare si natura creantei fiscale la care se refera aceasta, in cazul declaratiilor prevazute la art. 81 alin. (11) lit. c) din Codul de procedura fiscala;

c) natura creantei fiscale la care se refera, precum si informatiile care se certifica, in cazul declaratiilor prevazute la art. 81 alin. (11) lit. d) din Codul de procedura fiscala.

(2) In situatia in care se certifica o declaratie rectificativa, in nota de certificare se mentioneaza natura creantei, precum si cauzele care au generat rectificarea.

(3) In situatia in care se certifica o declaratie cu rezerve, in nota de certificare se mentioneaza motivatia acesteia.

(4) In situatia in care se certifica un tip de impozit/venit/taxa declarat/declarata, se considera ca certificarea vizeaza toate operatiunile/informatiile referitoare la respectivul tip de impozit/venit/taxa aferente declaratiei fiscale certificate.

(5) In situatia in care organul fiscal constata, din continutul notei de certificare, ca certificarea vizeaza doar anumite operatiuni/informatii, se considera ca declaratia fiscala aferenta respectivului tip de impozit/venit/taxa este necertificata.

(6) Modelul si continutul notei de certificare sunt prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta procedura.

 

ARTICOLUL 3 Modalitatea de depunere

Nota de certificare se completeaza cu ajutorul programului de asistenta pus la dispozitie pe serverul Ministerului Finantelor Publice, portalul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, si se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanta. Prevederile art. 712 lit. a) din Codul de procedura fiscala sunt aplicabile in mod corespunzator.