Anexa la OMMFPSPV nr. 1733/2015

 

PROCEDURA
de stabilire si plata a alocatiei lunare de plasament

 

SECTIUNEA 1 Stabilirea plasamentului sau a tutelei

 

Art. 1. - Plasamentul copilului constituie o masura de protectie speciala, avand caracter temporar, care poate fi dispusa, dupa caz, in conditiile art. 62 alin. (1) din Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, la o persoana sau familie, la un asistent maternal ori la un serviciu de tip rezidential licentiat, in conditiile legii.

 

Art. 2. - (1) Persoana sau familia la care se dispune plasamentul poate fi:

a) persoana sau familia care face parte din familia extinsa, respectiv ruda pana la gradul al IV-lea inclusiv cu copilul;

b) persoana sau familia care face parte din reteaua sociala a copilului, respectiv rude, altele decat cele pana la gradul al IV-lea inclusiv, afini, cunostinte sau prieteni ai familiei ori ai familiei extinse a copilului fata de care acesta a dezvoltat relatii de atasament sau alaturi de care s-a bucurat de viata de familie.

(2) Poate primi copii in plasament persoana sau familia ai carei membrii au varsta de minimum 18 ani, au capacitate deplina de exercitiu, domiciliul in Romania si care depun o cerere in acest sens la directia generala de asistenta sociala si protectia copilului judeteana, respectiv a sectorului municipiului Bucuresti, denumita in continuare directie generala, in a carei raza teritoriala isi au domiciliul.

(3) Proximitatea domiciliului persoanei sau familiei fata de locul din care provine copilul, necesitatea mentinerii fratilor impreuna si facilitarea exercitarii de catre acestia a dreptului de a mentine relatii personale si contacte directe cu parintii, rudele, precum si cu alte persoane fata de care au dezvoltat legaturi de atasament, precum si necesitatea asigurarii continuitatii frecventarii cursurilor scolare sunt criterii avute in vedere la luarea deciziei plasamentului copilului, daca acestea nu contravin interesului superior al copilului.

(4) Nu poate primi copii in plasament persoana sau familia in care un membru se afla in una dintre urmatoarele situatii:

a) sufera de boli cronice, certificate de medicul de familie, care ar putea pune in pericol starea de sanatate a copilului;

b) a consimtit la adoptia propriului copil;

c) sufera de boli psihice, este dependenta de alcool, droguri sau alte substante psihotrope;

d) este decazuta din drepturile parintesti prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva sau i-au fost interzise drepturile parintesti ca pedeapsa complementara;

e) a suferit o condamnare prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, pentru savarsirea cu intentie a unor infractiuni contra persoanei, infractiuni care aduc atingere unor relatii privind convietuirea sociala sau cele care aduc atingere infaptuirii justitiei;

f) are un copil care beneficiaza sau a beneficiat de o masura de protectie speciala pentru motive imputabile parintilor, cum ar fi abuzul, neglijarea sau orice forma de violenta exercitate asupra copilului, cersetoria etc.;

g) a depus cerere de eliberare a atestatului de adoptator/familie adoptatoare, cu exceptia situatiei in care persoana sau familia face parte din familia extinsa;

h) locuieste in fapt sau locuieste si gospodareste impreuna cu parintii copilului/copiilor pentru care urmeaza sa se aplice masura plasamentului, cu exceptia situatiei in care mama este minora, parintii sunt persoane cu dizabilitati sau sufera de boli psihice;

i) a fost asistent maternal si i s-a retras atestatul din motive imputabile lui;

j) exercita temporar autoritatea parinteasca cu privire la persoana copilului, pe durata lipsei parintilor, conform prevederilor art. 105 alin. (3) din Legea nr. 272/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

(5) Conform prevederilor art. 62 alin. (2) din Legea nr. 272/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, persoana sau familia care primeste un copil in plasament trebuie sa aiba domiciliul in Romania si sa fie evaluata de catre directia generala, cu privire la garantiile morale si conditiile materiale pe care trebuie sa le indeplineasca pentru a primi un copil in plasament.

(6) In vederea motivarii propunerii referitoare la stabilirea unei masuri de protectie a copilului, la evaluarea garantiilor morale si a conditiilor materiale ale persoanei sau ale familiei mentionate la alin. (5) se au in vedere:

a) profilul psihologic al membrilor familiei sau al persoanei;

b) starea sanatatii;

c) situatia economica;

d) viata familiala;

e) conditiile de locuit;

f) comportamentul social al acestora.

 

Art. 3. - (1) Persoana sau familia mentionata la art. 2 alin. (1), care solicita plasamentul unui copil, depune o cerere de evaluare la directia generala in a carei raza administrativ-teritoriala isi are stabilit domiciliul sau resedinta.

(2) Cererea va cuprinde, in mod obligatoriu, motivele pentru care doreste sa se ocupe de cresterea si ingrijirea copilului separat temporar de familia sa.

(3) La cererea de evaluare vor fi anexate:

a) copii de pe actele de stare civila ale solicitantului;

b) o scurta prezentare a persoanelor cu care locuieste solicitantul, in care sa se mentioneze numele, prenumele si data nasterii acestora, precum si, dupa caz, gradul lor de rudenie cu solicitantul;

c) adeverinta eliberata de medicul de familie, care sa prezinte o evaluare completa a starii de sanatate a solicitantului si a persoanelor mentionate la lit. b);

d) aviz psihologic;

e) certificat de cazier judiciar al solicitantului si al persoanelor cu care acesta locuieste;

f) copie de pe titlul de proprietate, contractul de inchiriere sau orice alt document care atesta dreptul de proprietate ori, dupa caz, folosinta;

g) declaratie pe propria raspundere cu privire la faptul ca nu se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (4).

 

Art. 4. - (1) Cererea si documentele anexate acesteia prevazute la art. 3 alin. (1) si (3) sunt analizate de directia generala care, in termen de maximum 60 de zile de la data inregistrarii, intocmeste raportul de evaluare care cuprinde propunerea motivata privind modul de solutionare a cererii.

(2) Evaluarea cuprinde elementele sociale, psihologice si medicale ale capacitatii solicitantului, care pot fi determinate prin:

a) interviuri luate solicitantului si persoanelor cu care acesta locuieste de catre un asistent social si de catre un psiholog, prin care se determina motivatia solicitantului, capacitatea acestuia de a se ocupa de cresterea si ingrijirea unui copil separat temporar de familia sa si pozitia persoanelor cu care acesta locuieste fata de implicatiile desfasurarii acestei activitati;

b) vizite la domiciliul solicitantului;

c) recomandari ale vecinilor, cunoscutilor, precum si ale reprezentantilor autoritatii publice locale de la domiciliul acestuia cu privire la comportamentul social al solicitantului;

d) orice investigatii suplimentare care sunt considerate utile de evaluator.

 

Art. 5. - Monitorizarea modului in care este pusa in aplicare masura plasamentului copilului la persoana/familia/asistentul maternal sau intr-un serviciu de tip rezidential al unui organism privat acreditat, care beneficiaza de alocatie lunara de plasament, se realizeaza conform prevederilor art. 73 din Legea nr. 272/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

Art. 6. - (1) - Obligatia efectuarii monitorizarii prevazute la art. 5 revine directiei generale de la domiciliul copilului sau, dupa caz, organismului privat acreditat de la domiciliul copilului. Directia generala poate realiza monitorizarea prin personal propriu sau, dupa caz, prin contractare de servicii cu un furnizor privat de servicii sociale.

(2) In acest scop, directia generala sau, dupa caz, organismul privat acreditat din unitatea administrativ-teritoriala in care este plasat copilul, prin personal propriu ori, dupa caz, contractat, efectueaza vizite de monitorizare anuntate si neanuntate, trimestrial sau ori de cate ori este nevoie, la domiciliul persoanei/familiei/asistentului maternal la care este plasat copilul ori, dupa caz, la sediul serviciului rezidential al organismului privat acreditat.

(3) Vizitele de monitorizare prevazute la alin. (2) se pot realiza in colaborare cu serviciul public de asistenta sociala in a carui raza de competenta se afla domiciliul acestora.

 

Art. 7. - (1) Dupa efectuarea vizitei de monitorizare se intocmeste un raport trimestrial privitor la evolutia dezvoltarii fizice, mentale, spirituale, morale sau sociale a copiilor aflati in plasament si a modului in care acestia sunt ingrijiti, crescuti si educati. In situatia in care se constata necesitatea modificarii sau, dupa caz, a incetarii masurii, directia generala este obligata sa sesizeze de indata comisia pentru protectia copilului ori, dupa caz, instanta judecatoreasca.

(2) Modelul-cadru al raportului prevazut la alin. (1) este prezentat in anexa nr. 1.

(3) Pana la data de 5 a lunii urmatoare celei in care s-a realizat raportul prevazut la alin. (1), directia generala are obligatia de a transmite agentiei pentru plati si inspectie sociala judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, denumita in continuare agentie teritoriala, copii, certificate pentru conformitate cu originalul, ale rapoartelor de monitorizare intocmite.

(4) Prevederile alin. (1)-(3) se aplica si copilului fata de care s-a luat masura plasamentului la asistent maternal sau intr-un serviciu de tip rezidential al unui organism privat acreditat, conform legii.

(5) Pentru copiii pentru care s-a instituit masura tutelei, serviciul public de asistenta sociala in a carui raza teritoriala domiciliaza acestia impreuna cu tutorele are obligatia de a intocmi raportul prevazut la alin. (1), pe care il transmite agentiei teritoriale in termenul prevazut la alin. (3).

 

Art. 8. - Dispozitiile art. 2-7 se aplica in mod corespunzator si in situatia stabilirii plasamentului in regim de urgenta la o persoana sau familie.

 

SECTIUNEA a 2-a Stabilirea si plata alocatiei lunare de plasament

 

Art. 9. - (1) Beneficiaza de alocatie lunara de plasament, denumita in continuare alocatie, fiecare copil fata de care s-a luat masura plasamentului, inclusiv plasamentul in regim de urgenta in conditiile prevazute de Legea nr. 272/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, la o persoana sau familie, la asistentul maternal ori la un serviciu de tip rezidential al unui organism privat acreditat, precum si copilul pentru care a fost instituita tutela, in conditiile legii.

(2) Alocatia se plateste persoanei sau reprezentantului familiei care a luat in plasament copilul, asistentului maternal, reprezentantului organismului privat acreditat ori tutorelui pana la implinirea de catre copil a varstei de 18 ani, denumiti in continuare beneficiari.

(3) Alocatia se acorda si dupa implinirea de catre copil a varstei de 18 ani, numai in cazul plasamentului, daca aceasta masura se continua si dupa aceasta data, conform prevederilor art. 55 alin. (2) si (3) din Legea nr. 272/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa cum urmeaza:

a) pe toata durata continuarii studiilor, daca tanarul care a implinit varsta de 18 ani isi continua studiile, o singura data, in fiecare forma de invatamant de zi, dar fara a depasi varsta de 26 de ani;

b) pe o perioada de pana la 2 ani, in care tanarul poate solicita continuarea masurii de plasament.

(4) In situatia in care tanarul beneficiaza de prevederile alin. (3) lit. b) si incepe o forma de invatamant de zi in aceasta perioada, care determina prelungirea masurii de plasament, se poate solicita alocatie pana la finalizarea studiilor, dar fara a depasi varsta de 26 de ani.

 

Art. 10. - (1) Alocatia se acorda in cuantumul prevazut la art. 128 alin. (1) din Legea nr. 272/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

(2) Pentru copiii cu dizabilitati, alocatia se majoreaza in conditiile prevazute la art. 32 alin. (4) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobata cu modificari prin Legea nr. 132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

Art. 11. - (1) Alocatia se solicita pe baza de cerere care cuprinde lista copiilor aflati in plasament/plasament in regim de urgenta/tutela, insotita de copia actului de identitate al beneficiarului, a certificatului de nastere al copilului ori a actului de identitate al acestuia in cazul in care copilul are implinita varsta de 14 ani, precum si, dupa caz, de copia dispozitiei conducatorului directiei generale sau a hotararii comisiei pentru protectia copilului ori a instantei de judecata, inclusiv ordonanta presedintiala.

(2) In cazul in care nu a fost eliberat certificatul de nastere al copilului pentru care se solicita dreptul, cererea prevazuta la alin. (1) va fi insotita de actul constatator al nasterii sau de extrasul de nastere. Copia certificatului de nastere al copilului va fi depusa in termen de 30 de zile de la eliberarea acestuia, dar nu mai tarziu de 12 luni de la solicitarea dreptului, in caz contrar dreptul la alocatie se suspenda pana la depunerea acestuia, cu reluarea platii drepturilor restante.

(3) In situatia in care nu a fost redactata hotararea judecatoreasca, pana la redactarea acesteia se poate prezenta ca document justificativ certificatul de grefa.

(4) In cazul copilului cu dizabilitati, cererea va fi insotita si de copia certificatului de incadrare in grad de handicap.

(5) In aplicarea prevederilor art. 9 alin. (3) lit. a) pentru tinerii care implinesc varsta de 18 ani cererea este insotita si de copia dovezii continuarii studiilor, la o forma de invatamant de zi, eliberata de unitatea de invatamant la care frecventeaza cursurile, conform prevederilor art. 55 alin. (2) din Legeanr. 272/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care a stat la baza prelungirii masurii de plasament.

(6) Cererea si documentele justificative prevazute la alin. (2)-(5) se depun si se inregistreaza la agentiile teritoriale.

(7) In situatia prevazuta la art. 9 alin. (3), chiar daca masura plasamentului se continua la acelasi beneficiar, se va depune o noua cerere, insotita de documentele prevazute la alin. (1)-(4) (8) Modelul cererii pentru acordarea alocatiei de plasament este prevazut in anexa nr. 2.

(9) In vederea facilitarii accesului la alocatie al beneficiarilor, directiile generale si agentiile teritoriale pun la dispozitia acestora modelul de cerere.

(10) Formularul de cerere va fi disponibil si online pe site-urile Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Agentiei Nationale pentru Plati si Inspectie Sociala, denumita in continuare Agentie, agentiilor teritoriale si directiilor generale.

 

Art. 12. - (1) Beneficiarul depune cererea prevazuta la art. 11 insotita de documentele justificative pana la data de 5 a lunii urmatoare celei in care a fost emisa dispozitia conducatorului directiei generale sau hotararea comisiei pentru protectia copilului ori a instantei de judecata, dupa caz.

(2) Cererile prevazute la art. 11 se solutioneaza in termen de 10 zile lucratoare de la data inregistrarii la agentia teritoriala, prin decizie de admitere sau, dupa caz, de respingere, emisa de directorul executiv.

(3) Decizia prevazuta la alin. (2) se comunica solicitantului in termen de 5 zile lucratoare de la data emiterii. In cazul emiterii unei decizii de respingere, aceasta va contine si motivele respingerii.

(4) Contestatiile formulate impotriva deciziei prevazute la alin. (3) se solutioneaza potrivit Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

Art. 13. - (1) Dreptul la alocatie se stabileste incepand cu luna urmatoare celei in care a fost emisa dispozitia conducatorului directiei generale sau hotararea comisiei pentru protectia copilului ori a instantei de judecata, dupa caz.

(2) Plata alocatiei se efectueaza incepand cu luna urmatoare emiterii dispozitiei prevazute la alin. (1).

 

Art. 14. - (1) Pana la data de 5 a lunii urmatoare celei in care a fost emisa dispozitia conducatorului directiei generale sau hotararea comisiei pentru protectia copilului ori, dupa caz, a instantei de judecata, directia generala transmite agentiei teritoriale lista cu copiii aflati in plasament si persoanele la care s-a dispus acesta ori organismele private acreditate.

(2) Pentru situatia prevazuta la art. 11 alin. (2) lista prevazuta la alin. (1) este insotita si de copia certificatului/certificatelor de grefa, precum si a extrasului de nastere ori a actului constatator al nasterii.

 

Art. 15. - (1) Beneficiarul sau, dupa caz, directia generala are obligatia de a comunica agentiei teritoriale in termen de 5 zile orice modificare intervenita in situatia sa, de natura sa determine incetarea sau suspendarea platii dreptului la alocatie.

(2) Pentru tinerii care au implinit varsta de 18 ani si care beneficiaza de masura plasamentului si dupa aceasta varsta, conform prevederilor art. 9 alin. (3), prelungirea acordarii alocatiei se face in baza dispozitiei conducatorului directiei generale sau hotararii comisiei pentru protectia copilului ori a instantei de judecata, dupa caz.

(3) Pentru tinerii prevazuti la art. 9 alin. (3) lit. a) beneficiarul are obligatia de a prezenta din 6 in 6 luni de la emiterea deciziei de acordare a alocatiei adeverinta emisa de unitatea de invatamant care atesta ca isi continua studiile la o forma de invatamant cursuri de zi.

(4) Pentru copiii incadrati in grad de handicap si pentru care este dispusa reevaluarea, beneficiarul are obligatia de a prezenta la agentia teritoriala copia dupa noul certificat de incadrare in grad de handicap, in termen de maximum 30 de zile de la emiterea acestuia.

(5) Incepand cu data incetarii valabilitatii certificatului de incadrare in grad de handicap si pana la prezentarea noului certificat de incadrare in grad de handicap in termenul solicitat la alin. (4) alocatia se acorda fara aplicarea majorarii prevazute la art. 32 alin. (4) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010, aprobata cu modificari prin Legea nr. 132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.

(6) Pentru situatia prevazuta la alin. (5) directorul executiv al agentiei teritoriale emite o noua decizie de modificare a cuantumului, pe care o comunica beneficiarului.

 

Art. 16. - (1) Plata alocatiei se suspenda, prin decizia directorului executiv al agentiei teritoriale, incepand cu luna urmatoare celei in care se produce una dintre urmatoarele situatii:

a) pentru tinerii peste 18 ani nu s-a indeplinit obligatia prevazuta la art. 15 alin. (3), cu exceptia situatiei de intrerupere a cursurilor din motive medicale; b) tanarul pentru care s-a stabilit masura plasamentului a implinit varsta de 18 ani si nu a fost prezentata dispozitia conducatorului directiei generale sau hotararea comisiei pentru protectia copilului ori a instantei de judecata, dupa caz, in vederea prelungirii masurii de plasament, in conditiile art. 55 alin (2) si (3) din Legea nr. 272/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare; c) timp de 3 luni consecutive se inregistreaza mandate postale returnate.

(2) In situatiile prevazute la alin. (1) lit. a) si b), plata alocatiei se reia cu luna urmatoare prezentarii actelor doveditoare, inclusiv pentru perioadele de suspendare a dreptului, cu respectarea termenului general de prescriptie prevazut de lege.

(3) In situatia de suspendare a drepturilor prevazute la alin. (1) lit. c), plata se reia cu luna urmatoare depunerii de catre beneficiar la agentia teritoriala a unei cereri scrise, inclusiv pentru perioadele de suspendare a dreptului.

(4) In situatia in care in termen de maximum 60 de zile de la suspendarea platii beneficiarul nu prezinta, dupa caz, documentele doveditoare sau solicitarea de reluare a platii, agentia teritoriala sesizeaza directia generala care verifica situatia de fapt si face demersurile necesare pentru mentinerea ori incetarea masurii de protectie in baza careia se plateste alocatia.

(5) In cazul in care in perioada de suspendare a platii alocatiei intervin modificari de natura sa conduca la incetarea platii acesteia, se aplica prevederile art. 17.

(6) In situatia in care pentru tanarul care a implinit varsta de18 ani si urmeaza studiile la o forma de invatamant cursuri de zi inainte de terminarea anului scolar se prezinta documentele prevazute la art. 15 alin. (2) si (3), plata alocatiei nu se suspenda.

 

Art. 17. - Plata alocatiei inceteaza incepand cu luna urmatoare celei in care se produce una dintre urmatoarele situatii:

a) copilul a implinit varsta de 18 ani si nu se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 9 alin. (3) si la art. 16 alin. (1) lit. b);

b) nu a fost indeplinita obligatia prevazuta la art. 16 alin. (4), in termen de maximum 60 de zile de la suspendarea platii alocatiei;

c) tanarul a implinit varsta de 26 de ani;

d) s-a produs decesul copilului aflat in plasament, plasament in regim de urgenta sau tutela;

e) s-a produs decesul beneficiarului;

f) a incetat masura de plasament, plasament in regim de urgenta sau tutela.

 

Art. 18. - (1) Lunar, pana la data de 7 a fiecarei luni, agentiile teritoriale transmit Agentiei fundamentarea necesarului de credite pentru plata alocatiei.

(2) Pe baza fundamentarilor prevazute la alin. (1), Agentia solicita Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, pana la data de 10 a fiecarei luni, necesarul de credite bugetare centralizat.

 

Art. 19. - (1) Fondurile necesare platii alocatiei, cheltuielile administrative, precum si cele de transmitere a drepturilor se asigura din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice.

(2) Plata drepturilor la alocatie se face de catre Agentie, prin agentiile teritoriale.

(3) Drepturile se achita lunar beneficiarului, pe baza de mandat postal sau, dupa caz, in cont curent personal ori cont de card, tinand seama de optiunea beneficiarului.

(4) In cazul copiilor pentru care s-a instituit masura plasamentului la un organism privat acreditat, plata alocatiei se efectueaza de agentiile teritoriale prin virarea sumelor primite de la Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice in contul special deschis cu aceasta destinatie de organismul privat acreditat.

(5) In cazul achitarii drepturilor prin mandat postal, cheltuielile pentru transmiterea drepturilor se stabilesc in conditiile prevazute de legea bugetara anuala pentru drepturile asigurate din bugetul de stat.

(6) In cazul achitarii drepturilor la alocatie in cont curent personal sau in cont de card, agentiile teritoriale efectueaza plata prin unitatile bancare pe baza de borderou, cu plata unui comision bancar.

(7) Comisionul bancar prevazut la alin. (6) nu poate fi mai mare de 0,1% din drepturile achitate si va fi stabilit, prin negociere, la nivel teritorial intre agentiile teritoriale si unitatile bancare.

(8) Fondurile pentru achitarea sumelor necesare pentru transmiterea drepturilor de alocatie se suporta din bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, din aceleasi fonduri din care se suporta si plata drepturilor.

 

Art. 20. - (1) Pe baza rapoartelor prevazute la art. 7, in situatia in care acestea contin elemente ce pot conduce la suspendarea dreptului, agentiile teritoriale pot dispune pe aceasta perioada suspendarea dreptului, dar nu mai mult de doua luni, cu exceptia situatiilor in care trebuie sa se pronunte instantele judecatoresti, caz in care termenul se prelungeste pana la pronuntarea instantei prin sentinta executorie.

(2) Sumele cu titlu de alocatie platite necuvenit se recupereaza in conditiile legii.

 

Art. 21. - (1) Sumele platite necuvenit cu titlu de alocatie se recupereaza pe baza deciziei emise de directorul executiv al agentiei teritoriale.

(2) Decizia prin care se recupereaza sumele incasate necuvenit se comunica celui obligat la plata in termen de 15 zile de la emitere.

(3) Decizia de recuperare constituie titlu executoriu de la data comunicarii, respectiv de la data semnarii.

(4) Pentru recuperarea sumelor acordate necuvenit se procedeaza dupa cum urmeaza:

a) daca beneficiarul primeste in continuare alocatie, se vor face retineri esalonat din drepturile aferente lunilor urmatoare, dar nu mai mult de 1/3 din aceste drepturi;

b) daca beneficiarul nu mai primeste drepturi in perioada urmatoare constatarii debitului si titularul consimte, prin angajament scris, sa restituie suma incasata necuvenit, acesta va achita suma respectiva in contul agentiei teritoriale deschis la Trezoreria Statului sau la sediul acesteia prin casierie, in termenul prevazut de decizia de recuperare;

c) daca titularul dreptului nu consimte la restituirea sumei si nu exista posibilitatea recuperarii din alte drepturi, pe baza deciziei directorului executiv al agentiei teritoriale, care constituie titlu executoriu, debitul se transmite la organele de executare silita, acestea urmand sa confirme preluarea in continuare a urmaririi debitului respectiv.

(5) In situatia in care beneficiarul alocatiei, persoana singura, a decedat, nu se mai procedeaza la recuperarea sumelor incasate necuvenit cu acest titlu.

(6) Recuperarea debitelor este supusa prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2014 pentru reglementarea unor masuri privind recuperarea debitelor pentru beneficiile de asistenta sociala, precum si pentru modificarea art. 101 din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

 

Art. 22. - (1) Drepturile la alocatie nu pot fi urmarite silit decat in vederea recuperarii, conform legii, a sumelor incasate necuvenit cu acest titlu.

(2) Asupra drepturilor de alocatie nu se datoreaza impozit si nici contributiile sociale obligatorii stabilite de lege.

 

Art. 23. - Agentia este abilitata sa ia toate masurile necesare pentru asigurarea platii alocatiei, inclusiv in ceea ce priveste modificarea programelor informatice.

 

Art. 24. - (1) In vederea mentinerii dreptului la alocatie, persoanele care la data intrarii in vigoare a prezentei proceduri se afla in plata alocatiei au obligatia de a completa dosarul cu documentele justificative prevazute la art. 11 si de a le depune la agentiile teritoriale, in termen de maximum 60 de zile de la data publicarii prezentei proceduri.

(2) In situatia in care nu este indeplinita obligatia prevazuta la alin. (1), plata alocatiei se suspenda pana la prezentarea documentelor.

(3) Reluarea platii alocatiei suspendate in conditiile alin. (2) se face cu luna urmatoare depunerii documentelor, inclusiv pentru perioadele de suspendare a dreptului.

 

Art. 25. - Anexele nr. 1 si 2 fac parte integranta din prezenta procedura.