Modul de aplicare a tarifelor suplimentare de utilizare a drumurilor de interes national



A. Masele si dimensiunile maxime admise sunt cele prevazute in anexele nr. 2 si 3 la Ordonanta Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

B. Sunt exceptate de la plata tarifelor suplimentare de utilizare a drumurilor de interes national:

1. transporturile efectuate cu vehicule rutiere detinute sau utilizate in baza unui drept legal de unitatile Ministerului Apararii Nationale;

2. transporturile efectuate cu vehicule rutiere detinute sau utilizate in baza unui drept legal de unitatile subordonate Ministerului Afacerilor Interne;

3. transporturile efectuate cu vehicule rutiere detinute sau utilizate in baza unui drept legal de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania - S.A. si de catre subunitatile acesteia;

4. transporturile efectuate cu vehicule rutiere specializate detinute sau utilizate in baza unui drept legal in exclusivitate pentru servicii de ambulanta;

5. transporturile efectuate cu vehicule rutiere detinute sau utilizate in baza unui drept legal de serviciile de urgenta, astfel cum sunt reglementate prin Ordonanta Guvernului nr. 88/2001 privind infiintarea, organizarea si functionarea serviciilor publice comunitare pentru situatii de urgenta, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 363/2002, cu modificarile si completarile ulterioare;

6. vehiculele rutiere care efectueaza transporturi in interesul NATO sau al Parteneriatului pentru Pace, asa cum sunt definite prin Legea nr. 362/2004 pentru aderarea Romaniei la Acordul dintre statele parti la Tratatul Atlanticului de Nord cu privire la statutul fortelor lor, semnat la Londra la 19 iunie 1951, si la Protocolul privind statutul comandamentelor militare internationale, infiintate in temeiul Tratatului Atlanticului de Nord, semnat la Paris la 28 august 1952;

7. vehiculele rutiere care efectueaza transporturi funerare;

8. vehiculele rutiere care efectueaza transporturi de echipamente de prim ajutor si ajutoare umanitare in cazul unor calamitati sau dezastre naturale;

9. vehicule rutiere specializate, inclusiv vehiculele rutiere care efectueaza transportul acestora, care participa la actiuni de deszapezire sau in situatii de urgenta, calamitate, dezastre naturale, cauzate de fenomene meteorologice deosebite comunicate de Administratia Nationala de Meteorologie prin cod portocaliu sau rosu.

C. Autorizatia speciala de transport se elibereaza si in cazul transporturilor exceptate de la plata tarifelor suplimentare de utilizare. in acest caz nu se va percepe tariful de eliberare prevazut la pct. 1.1-1.3 si 2 din tabelul de mai sus.

D. Utilajele sunt considerate marfuri indivizibile chiar daca sunt transportate avand demontate parti componente.

E. La eliberarea autorizatiilor speciale de transport se vor lua in considerare si masuratorile efectuate pe reteaua interna de drumuri de interes national de organele cu atributii de control al transporturilor rutiere.

F. Tarifare pentru eliberarea documentelor prevazute la pct. 1.1-3 din tabelul de mai sus:

1. Tarifarea pentru eliberarea autorizatiei speciale de transport, prevazuta la pct. 1.1-1.3 din tabelul de mai sus, se efectueaza pentru fiecare document.

2. In agentiile de control si incasare nu se aplica tariful in regim de urgenta, prevazut la pct. 1.2.

3. Tarifarea pentru eliberarea autorizatiei speciale de transport, prevazute la pct. 2 si 3 din tabelul de mai sus, se efectueaza pentru fiecare document eliberat.

4. Tarifarea pentru eliberarea avizului depasire limite de competenta, prevazuta la pct. 2 din tabelul de mai sus, se realizeaza atunci cand sunt depasite limitele de competenta ale subunitatii Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania - S.A. la care s-a solicitat eliberarea autorizatiei speciale de transport.

5. Tarifarea pentru estimare, prevazuta la pct. 3 din tabelul de mai sus, se efectueaza pentru fiecare document eliberat, fara a se specifica traseul ce urmeaza a fi parcurs; totodata se va mentiona obligativitatea intocmirii proiectelor de transport, daca este cazul.

G. Tarifare pentru depasirea masei maxime admise (totala sau pe axe) prevazute la pct. 4-5.3 din tabelul de mai sus:

1. Tarifarea pentru depasirea masei se efectueaza prin compararea rezultatului obtinut pentru tarifarea masei totale cu rezultatul obtinut pentru tarifarea maselor pe axe ale vehiculului, luandu-se in considerare valoarea cea mai mare rezultata.

2. Tarifarea pentru depasirea masei totale se calculeaza prin aplicarea relatiei de calcul; in agentiile de control si incasare masa reala se constata din documente sau prin cantarire;

3. In situatia in care cel putin doua vehicule rutiere sunt cuplate lateral pentru efectuarea unui transport, clasificarea axelor din punctul de vedere al distantei dintre axe se efectueaza pentru fiecare vehicul separat, indiferent de numarul de axe sau de roti ale fiecarui vehicul rutier.

4. In situatia in care doua sau mai multe vehicule rutiere sunt cuplate unul dupa altul, clasificarea axelor din punctul de vedere al distantei dintre axe se efectueaza continuu, incepand din partea din fata a primului vehicul rutier, indiferent de numarul de axe sau de roti ale fiecarui vehicul rutier.

5. Tarifarea pentru depasirea masei maxime admise pe axe se calculeaza prin aplicarea relatiei de calcul, dupa ce se determina valoarea depasirii prin diferenta dintre masa reala pe fiecare axa si masa maxim admisa pe axa, in functie de categoria drumului pe care se circula; in agentiile de control si incasare masa reala pe axe se constata prin cantarire.

6. Pentru axe multiple constituite din cel putin doua axe consecutive ale aceluiasi vehicul rutier, tarifarea pentru depasirea masei maxime admise pe axe se calculeaza pentru fiecare categorie de axe (simpla, dubla, tripla), in functie de distanta dintre axe.

7. Tarifarea pentru depasirea masei maxime admise pe axa dubla si tripla se efectueaza pentru ansamblul de axe, fara a se compara si a se lua in considerare axele componente ale configuratiei de axe.

8. In cazul vehiculelor rutiere prevazute in anexa nr. 3 la Ordonanta Guvernului nr. 43/1997, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, combinatiile de axe (simpla, dubla, tripla) se stabilesc de la partea din fata a vehiculului rutier spre spatele acestuia.

9. In cazul depasirii masei maxime admise pe mai multe axe sau configuratii de axe distincte ale aceluiasi vehicul rutier, tarifarea se cumuleaza.

10. Nu se aplica tarife suplimentare, nu se elibereaza autorizatie speciala de transport si nu se impun conditii pentru insotire daca depasirea masei maxime admise pe axe si a masei totale maxime admise sau a maselor pe axe si a masei totale inscrise in autorizatia speciala de transport, rezultata in urma cantaririi, este de pana la: (i) 4% inclusiv, pentru masa pe axa simpla; (ii) 4% inclusiv, pentru masa pe axa dubla; (iii) 4% inclusiv, pentru masa pe axa tripla; (iv) 5% inclusiv, pentru masa totala.

11. Tarifarea pentru depasirea masei totale sau pe axe nu se aplica pentru vehiculele rutiere de transport persoane (autoturisme, microbuze, autocare, autobuze).

H. Tarifarea pentru depasirea dimensiunilor maxime admise prevazute la pct. 6.1-6.3 din tabelul de mai sus:

1. Tarifarea pentru depasirea dimensiunilor maxime admise se calculeaza prin aplicarea relatiei de calcul, dupa ce se determina valoarea depasirii prin diferenta dintre dimensiunea reala si dimensiunea maxim admisa; in agentiile de control si incasare dimensiunile reale se constata prin masurare.

2. In situatia in care sunt depasite mai multe dimensiuni maxime admise, tarifarea se cumuleaza.

3. In cazul in care dimensiunile se determina prin masurare si se constata o depasire a lungimii maxime admise sau a lungimii inscrise in autorizatia speciala de transport cu cel mult 0,10 m, cu cel mult 0,05 m a latimii maxime admise sau a latimii inscrise in autorizatia speciala de transport si/sau cu cel mult 0,01 m a inaltimii maxime admise sau a inaltimii inscrise in autorizatia speciala de transport, se considera ca transportul se incadreaza in limitele maxime admise.

4. In cazul in care dimensiunile se determina prin masurare si se constata o depasire a inaltimii maxime admise sau a inaltimii inscrise in autorizatia speciala de transport mai mare de 0,01 m, dar nu mai mult de 0,05 m, se considera ca transportul se incadreaza in limitele maxime admise, dar se elibereaza autorizatie speciala de transport, fara plata tarifelor suplimentare pentru traseul ce urmeaza a fi parcurs.

I. Recantarire si remasurare, prevazute la pct. 7 din tabelul de mai sus:

1. In agentiile de control si incasare din punctele de trecere a frontierei, recantarirea si remasurarea se efectueaza numai pe sensul de intrare in Romania, la solicitarea operatorului de transport.

2. Nu se efectueaza recantarire sau remasurare pentru traseul deja parcurs pe drumurile de interes national.

3. Daca se realizeaza o descarcare partiala de marfa, aceasta trebuie sa rezulte din documentele de transport.

J. Tarifarea autorizatiei speciale de transport:

1. Valoarea totala a tarifarii in vederea eliberarii autorizatiei speciale de transport se determina prin cumularea tarifelor pentru eliberare cu cele pentru depasirea masei totale sau pe axe si cu cele pentru depasirea dimensiunilor.

2. In cazul autorizatiilor speciale de transport eliberate pentru o perioada de 90 de zile, valoarea totala a tarifarii calculata conform pct. 1 se inmulteste cu un coeficient de 0,50.

3. In cazul autorizatiilor speciale de transport eliberate pentru o perioada de 12 luni, valoarea totala a tarifarii calculata conform pct. 1 se inmulteste cu un coeficient de 0,20.

K. Modul de efectuare a calculelor:

1. Valorile maselor se introduc in calcule exprimate in tone, cu doua zecimale sau asa cum sunt ele afisate de aparatele de masurat.

2. Valorile dimensiunilor se introduc in calcule exprimate in metri, cu doua zecimale.

3. Tariful unitar se introduce in calcule cu 4 zecimale.

4. Distanta de parcurs se introduce in calcule exprimata in kilometri, fara zecimale, prin rotunjire in plus la unitate.

5. Rezultatele partiale pana la tariful final care trebuie achitat de utilizator nu se rotunjesc.

6. Tariful final rezultat, care se achita in alta moneda decat in euro, se calculeaza la cursul de schimb valabil pentru prima zi a lunii octombrie a anului anterior, comunicat de Banca Centrala Europeana.

7. Tariful final rezultat se rotunjeste la doua zecimale, in moneda in care se efectueaza plata.

L. Dupa efectuarea platii, solicitantul poate cere anularea autorizatiei speciale de transport si restituirea tarifelor suplimentare de utilizare a drumurilor de interes national, dupa cum urmeaza:

1. La cererea scrisa a solicitantului, daca autorizatia speciala de transport nu a fost ridicata de la emitent sau daca cererea, impreuna cu originalul autorizatiei speciale de transport, a fost depusa la emitent, inainte de inceperea termenului de valabilitate al autorizatiei.

2. La cererea scrisa a solicitantului insotita de documente doveditoare, in cazuri justificate (fenomene meteo periculoase semnalizate prin codurile portocaliu sau rosu, anularea comenzii/contractului de transport etc.), daca cererea, impreuna cu originalul autorizatiei speciale de transport, a fost depusa la emitent in termen de cel mult 3 zile de la inceperea perioadei de valabilitate a autorizatiei.

3. In toate cazurile emitentul va retine tarifele de emitere prevazute la pct. 1.1 si 1.2 din tabel, inclusiv tariful pentru aviz depasire limite de competenta, prevazut la pct. 2 din tabel, dupa caz.

M. In cazul in care se constata circulatia cu mase si/sau dimensiuni mai mici decat cele inscrise in autorizatia speciala de transport, aceasta se considera valabila, pentru tot traseul autorizat. in acest caz, tarifele suplimentare de utilizare a retelei de drumuri nationale nu se restituie.

N. In cazul in care in agentiile de control si incasare din punctele de trecere a frontierei, pe sensul de intrare in Romania, se constata ca vehiculul are mase si/sau dimensiuni mai mari decat cele inscrise in autorizatia speciala de transport, aceasta se recalculeaza si se incaseaza diferenta.