Daca nu e nimeni acasa cand se prezinta ei la usa (inteleg de la sora mea ca pana la ora asta nu au fost), pot sa forteze intrarea? Sa gasim adica apartamentul deschis fortat si eventual "golit"?
Si imi cer scuze ca nu stiu termenii juridici, insa "bunurile mobile se prezuma ca sunt ale celui care le detine"... eu de aici inteleg "ale proprietarului respectivului imobil", adica mama in cazul meu. Inteleg bine?
Executorului i s-a explicat situatia, stie deja ca persoana pe care o cauta el (sau ii cauta bunurile, mai bine spus) nu mai locuieste efectiv acolo. Insa pare sa nu vrea sa inteleaga. Pe de o parte accept asta, vrea sa isi faca datoria. Insa nici nu mi se pare normal sa vina acum cu jandarmi/politie la usa.
P.S. Da, cu apartamentul am inteles, adica nu se pot "lega" de el. Nu este nici o ipoteca pe apartament, stiu sigur asta, si nici mama (sau noi) n-am semnat pentru a gira la vreun credit.
Buna ziua.
Sunt prins intr-o situatie... delicata, fireste; oriunde e vorba de executare silita eu cred ca nu e o bucurie.
Un frate de-al meu a contractat cateva credite de nevoi personale la banci din Romania. Le-a platit o perioada, dupa aceea afacerea nu a mai mers, si nu a mai avut de unde plati. Masina in leasing a fost ridicata de "recuperatori" dupa ce fusese platita mai mult de 60%. Cam acum un an au inceput problemele. In februarie anul acesta fratele a plecat din tara, ultima data era in Spania. Nu prea mai tinem legatura, noi familia, cu el.
Sambata am primit somatie de la un executor judecatoresc, in care il anunta pe frate-miu ca astazi se va prezenta la usa noastra cu un echipaj de jandarmi, pentru a identifica si sechestra bunurile care ii apartin.
El nu mai are bunuri aici, in afara de cateva haine. Domiciliul din buletin este, din cate stiu, in continuare acesta, acasa la noi. Si acelasi cu cel din perioada in care a facut creditele. Si e aceeasi adresa pe care am primit, pentru el, teancuri de plicuri, somatii, carti postale, si sute de telefoane, precum si multe vizite.
Eu nu sunt acasa, iar mama e si ea la munca. Singura acasa este sora mea, de 18 ani. Am vorbit cu mama si a scris, in calitate de proprietar al apartamentului, o declaratie pe proprie raspundere din care rezulta ca fratele nu are la aceasta adresa bunuri care sa poata fi luate de executor. A semnat-o, datat-o si a lasat-o acasa. Sper sa se descurce.
Intrebari:
1. Am procedat bine cu declaratia?
2. Ce poate face executorul? Poate sa nu ia in seama declaratia si sa intre peste sora mea in casa? Are voie?
3. In casa sunt unele lucruri la care nu am mai gasit facturi: un televizor functional de acum 5-6 ani, frigiderul (tot vechi de vreo 5 ani). Nici pe mobila de acum 30 de ani nu mai sunt acte, sau daca sunt, sunt bagate bine in vreun sertar. Se poate "lega" executorul de lipsa acestor acte in vreun fel?
Rog un raspuns cat se poate de urgent. N-am mai trecut prin asa ceva. Multumesc din suflet pentru ajutor.