avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 838 soluții astăzi
Forum Activitate IONICA_FARA_FRICA

Activitate IONICA_FARA_FRICA

Imi pare rau ca nu cunosc intelesul scrierii cu majuscule si minuscule pe forumuri, voi fi mai atent.

Totusi, pana acum raspunsurile dumeavoastra documentate lipsesc, sau sunt neterminate. Punctati pana la capat si renumeratia. Va rog sa spuneti clar modul in care se achita sumele cuvenite in cele 4 situatii.

Va rog analizati punctual; insist, pentru ca este in interesul tuturor celor ce citesc aceste forumuri, haideti sa ducem abordarea pana la capat, eu v-am argumentat cu articole din lege, argumentati-mi tot ce ati spus cu citate din lege. Dumneavoastra ca jurist sau avocat trebuie sa puteti aduce argumente solide, pentru ca pregatirea va obliga.

Din prezentarea mea reiese clar ca sarbatorile legale trebuiesc sa fie libere, insa ... neplatite.

Prefer raspuns de tip (inclusiv argumentatie):
- zilele de sarbatoare in care angajatul este liber se platesc pentru ca in situatia 1 .....
sau
- zilele de sarbatoare in care angajatul este liber NU se platesc pentru ca in situatia 1 .....

adica raspunsul trebuie sa fie fara echivoc.
RASPUNSUL PRIMIT DE FREELIS ESTE SUMAR SI AMBIGUU. NIMENI NU INTELEGE MARE LUCRU DACA CITESTE RASPUNSUL PRIMIT MAI SUS IN COMBINATIE CU UN RASPUNS PREZENT TOT IN ACEASTA SECTIUNE TOT DE LA FREELIS: "Zilele de sarbatoare nu se platesc decat in cazul in care se lucreaza ...si nici nu se scad din salariu ...

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...


AS VREA SA ANALIZATI IN DETALIU FIECARE SITUATIE PREZENTATA DE MINE, MODUL DE APLICARE A LEGII, APOI MAI VORBIM. NU CRED CA ATI CITIT CU MARE ATENTIE CE AM SCRIS.
Am proiect de an si trebuie sa analizez in detaliu fiecare aspect din cele sensibile aferente Codului Muncii si am vreo 8 astfel de elemente. Vreau sa aprofundez situatia sarbatorilor legale pentru contracte de munca individuale (nu contracte colective de munca). Citez mai intai din Codul Muncii 2011 (la zi).

CAPITOLUL II REPAUSURI PERIODICE

Fac o paranteza: pauza de masa este repaus dar nu face parte integranta din programul de lucru si ... ATENTIE ... NU SE PLATESTE. // IN INSTITUTIILE DE STAT PROGRAMUL ESTE DE 8 ORE INCLUSIV PAUZA DE MASA OBLIGATORIE CEEA CE ESTE O INCALCARE A CODULUI MUNCII, de aceea spun ca nu tot ce se stie de unii este valabil / legal pentru toti. De fapt angajatii la stat lucreaza cu 30 minute mai putin in fiecare zi, adica 10 - 11 ore mai putin pe luna, aproape inca un concediu anual. De aceea vreau sa analizam foarte riguros nu pe principiul "asa este ca zic eu / asa se face / asa e si la vecinu' la munca..."

DECI LA CAPITOLUL repausuri periodice intra:
- pauza de masa si repausul zilnic [NEPLATITE] - SECTIUNEA1
- repausul saptamanal adica sambata si duminica [NEPLATITE] - SECTIUNEA 2
- sarbatorile legale [...] - SECTIUNEA 3
INCEPE ASA, CITEZ... "ZILELE DE SARBATOARE LEGALA IN CARE NU SE LUCREAZA SUNT ...... " si de aici incepe enumeratia NICAIERI NU SE VORBESTE DE VREO ZI LIBERA PLATITA CI SARBATORILE LEGALE SUNT CONSIDERATE ZILE LIBERE, NIMIC ALTCEVA.

facand o comparatie la
CAPITOLUL III
CONCEDIILE
La art 13* pct 1) scrie "Dreptul la concediu de odihna anual PLATIT .... " de unde rezulta clar ca pe perioada in care angajatii sunt liberi in concediu, zilele sunt platite >>>>> atentie la acelasi articol pct 3) scrie "Sarbatorile legale in care nu se lucreaza nu sunt incluse in durata concediului de odihna". BUN, PANA ACUM NU SCRIE NICAIERI CA SARBATORILE LEGALE SE PLATESC.

===============================================================
URMATITI STIRILE PROTV, MEREU ANDREEA ESCA SPUNE IN ZILELE DE SARBATOARE: "AZI ANGAJATII DE LA STAT AU ZI LIBERA PLATITA", traducere, restul au zi libera dar neplatita.

===============================================================
Haideti sa analizam mai multe exemple:
Situatia 1 In mediu privat o firma nu are de lucru pentru un ANGAJAT deloc in luna respectiva, deci nu il ponteaza si totusi este o zi de sarbatoare. Il ponteaza si il plateste in acea zi, caci omul nu a lucrat deloc. Scrie undeva in codul muncii ca zilele de sarbatoare legala sunt platite. Ce facem?

Situatia 2
In mediu privat o firma are de lucru in toate zilele dar in ziua/zilele de sarbatoare legala nu are nevoie de personal si ii trimite acasa, pentru ca nu are de lucru 2 zile inainte si 2 zile dupa ziua de sarbatoare legala, deci nu il ponteaza si totusi este o zi de sarbatoare. Il ponteaza si il plateste in acea zi, caci omul nu a lucrat deloc. Cum se abordeaza astfel de situatii ipotetice care pot fi reale.

Situatia 3
Oamenii sunt platiti la ora in baza CONTRACT INDIVIDUAL DE MUNCA, adica in februarie se ia un salariu, in martie altul samd functie de numarul de ore lucrate, adica in CMI este stipulat salariul pe ora lucrata este de ...x lei .... . Daca este sarbatoare legala, li se da oamenilor liber, insa fiind platiti la ora au prestat vreo munca sau nu?

As vrea sa dezbatem aceste situatii si sa le analizam cu Codul Muncii si litera lui luand in atentie si articolul 154 de mai jos si toate situatiile la un loc pentru un singur agent economic.

Situatia 4
Este concediu de odihna, iar pe perioada acestuia apare o sarbatoare legala.

TITLUL 4 SALARIZAREA | CAPITOLUL I Dispozitii generale
Art 154. 1)Salariul reprezinta contraprestatia muncii depuse de salariat in baza contractului individual de munca.

De aceea vreau sa analizam foarte riguros aceste situatii nu pe principiul "asa este ca zic eu / asa se face / asa e si la vecinu' la munca..."

ANALIZAND ATENT, DIN TOATE ASPECTELE CODULUI MUNCII NU AM REGASIT CA IN ZILELE SARBATORI LEGALE ANGAJATII SUNT LIBERI SI SUNT SI PLATITI. VEZI ART. DE MAI SUS 154: SALARIUL = CONTRAPRESTATIA MUNCII DEPUSE.