Buna ziua,
V-as ruga sa-mi raspundeti la cateva intrebari:impozitul pe venit, persoane fizice se poate recupera, daca da de unde si in ce conditii?
Mentionez ca am terminat Contabilitate si Informatica de Gestiune(lucru mentionat si in CV), lucrez intr-o companie de IT, profil de analist din decembrie 2013. Conform legii, ar trebui sa fiu scutita de plata impozitului pe venit, 16%, insa din pacate pana acum nu s-a intamplat acest lucru. Am facut o notificare departamentului de HR si astept si raspunsul dansilor in legatura cu platile viitoare. Ce m-ar interesa sa stiu este ce se poate face cu impozitul deja retinut?
Multumesc anticipat.
Multumesc mult pentru raspuns.
Cand spuneti negociere directa cu angajatorul la ce anume va referiti (negociere la semnarea initiala a contractului cu angajatorul sau ulterioara
)?
Din cate stiu, acest ajutor se poate acorda in limita a 2% din bugetul de protocol si cheltuieli sociale, daca angajatorul isi mai permite, chiar data nu mai este prevazut in CCM sau in RI; imi puteti confirma?
Buna ziua,
As avea si eu nevoie, va rog, de cateva informatii punctuale cu privire la urmatoarele:
1. Contractul la nivel de ramura pentru o firma cu CAEN 7022- Activitati de consultanta pentru afaceri si management prevede acordarea vreunui ajutor banesc, numit ajutor de nastere/deces constand intr-un salariu mediu pe unitate, in cazul in care in persoana angajata a nascut/ sau are un deces in familie?
2. Care este contractul la nivel de ramura (ce numar sau date de identificare are) si cum il pot consulta?
3. La ce valoare se acorda acest ajutor (net sau brut) si cum pot verifica salariul mediu pe unitate ?
4. In contractul colectiv de munca la nivel national, anii 2007-2010 , era specificata acordarea ajutorului de nastere constand intr-un salariu mediu pe unitate, intre timp acest contract a fost denuntat, asa ca nu mai este in vigoare.Din pacate, nici in Regulamentul de Ordine Interioara al firmei nu exista o astfel de specificatie.
Stiu ca totusi ar trebui ca in cazul in care contractul colectiv de munca la nivel national nu mai prevede acordarea ajutorului de nastere sa se verifice mai intai contractul de munca la nivel de ramura si apoi Regulamentul de ordine interioara al firmei.Este adevarat?
5. Pe ce alte criterii se acorda acest ajutor banesc? Este posibil ca firma sa acorde acest ajutor numai in anumite cazuri? Cum pot sesiza astfel de nereguli, daca sunt considerate ca atare?
Mamici care lucreaza in aceeasi firma si care care au nascut in 2012, cand respectivul contract colectiv de munca la nivel national era deja denuntat au primit acest ajutor banesc. Mie in schimb, care am nascut in 2013, mi s-a spus ca nu pot primi acest ajutor deoarece nu mai este in vigoare contractul colectiv de numca la nivel national si Regulamentul de ordine interioara nu prevede acest ajutor.
6. Primirea stimulentului de insertie, in cazul reintoarcerii la locul de munca atunci cand varsta copilului <1 an are anumite conditionari (continuitate la locul de munca, continuitate pe cartea de munca...etc). Daca da, care sunt acestea si care este legea care le mentioneaza?
7. Conform noii legislatii, daca eu am CIC 11 luni tatal trebuie sa aiba si el o luna. Dupa terminarea CIC mai am 3 zile de preaviz (mi-am dat demisia cu ceva vreme inainte de CIC, numai ca CIC a decalat preavizul).
Intrebarea mea este daca dupa terminarea celor 11 luni de CIC ale mele, in momentul in care ma reintorc la locul de munca, dupa expirarea celor 3 zile contractul de munca se incheie.
Deasemenea as dori sa stiu daca pot intra in concediu fara plata la terminarea CIC dar inainte de expirarea celor 3 zile de preaviz si daca am nevoie de acordul angajatorului pentru acest concediu fara plata?
8. In acest caz, daca aplic pentru concediu fara plata, decaleaza concediul fara plata preavizul si suspenda contractul de munca sau se incheie contractul de munca?
Va multumesc anticipat pentru solicitudine,
Geo
Am demisionat iar in timp ce eram in perioada de preaviz am aflat ca sunt insarcinata si a fost nevoie de concediu medical (o sarcina dorita, cu ceva probleme).
Mi-am instiintat angajatorul de sarcina si am continuat cu concediul medical pana in prezent.Cel mai probabil voi continua cu medicina muncii pentru sarcina cu risc iar daca nu cu comisia de evaluare.
As dori sa stiu:
1. daca in cazul in care doresc sa-mi retrag demisia am nevoie de acordul angajatorului (desi e un act unilateral cred ca este necesar)
2. pot sa-mi retrag demisia fiind in concediu medical (banuiesc ca se face o cerere care se inregistreaza);
3. daca nu imi retrag demisia, dupa efectuarea concediului medical si apoi terminarea preavizului, are angajatorul dreptul sa incheie contractul de munca (desi a fost instiintat de sarcina)
Multumesc anticipat,
Maria