Da, bunicii sunt din partea mamei, si mostenitori sunt unchiul (fratele mamei, 50%) si noi doi, eu si fratele meu, cate 25% fiecare. Deci eu renuntam la cei 25% ai mei in favoarea fratelui, mai putin un teren, pe care as dori sa mi-l opresc.
Din fericire, nu se va ajunge la procese, vanzari, SPER ca ne putem intelege altfel. Sora mea, desi are casa , o mai vrea si p-asta iar mie nu-mi convine sa iau doar apartam care e cel mult jum din casa, ca valoare. Eu sunt stransa cu usa sa accept cam orice le convine lor pt ca ei nu au nici un fel de graba. Eu doresc sa obtin acest apartam(daca sora l-a convins pe tata sa-i de casa) plus o diferenta( respectiv un anume procent din casa 1/2(casa-apartam), cu cond sa nu-mi cer partea cat timp mai traieste tata in acea casa). Adica sa se imparta corect, desi TOATE cheltuielile cu acea casa, utilitatile si multe altele eu le-am platit, dar asta nu mai conteaza, s-a uitat. Ceea ce doresc e sa obtin ceva si nu doar parti, ca sa pot vinde si sa-mi fac si eu o casa. Din pacate oricat as incerca sa gasesc o impartire corecta mi se refuza, stiu ca ma pot constrange sa accept mai putin si nu jumatate cum ar fi corect si legal, eu nu pot sa astept sa traiesc, dupa ce moare tata, e absurd asa ceva, dupa 20 de ani nu mai pot sa-mi fac casa. Si am si eu familia mea acum, copil mic, etc.
Buna! Eu si cu fratele meu mostenim dupa parinti un apartam si o casa, tata mai traieste inca, in casa. La o evaluare(facut de noi) casa (terenul )valoreaza dublu fata de apartam. Eu am ales casa, iar fratelui ii va reveni apartam plus o diferenta pe care doresc sa i-o dau din ceea ce mostenesc de la bunici, tot niste terenuri. Problema e ca m-am gandit sa-i dau doar o parte din ele. Mostenirea dupa bunici nu am facut-o inca, insa vreau sa-i dau scris la notar ca ii dau toata partea mea de mostenire dupa bunici, mai putin un anume teren. Cum as putea face asta? Stiu ca pot refuza mostenirea, dar pot sa-mi opresc o parte? Asa m-am gandit initial, sa refuz mostenirea dupa bunici in favoarea fratelui, insa as dori sa-mi opresc ceva din ea, un anume teren.
Acum noi facem succesiunea dupa mama si vroiam sa facem impartirea la tot acum, adica eu si tata ii donam fratelui partea noastra din apartam, iar ei doi partile lor din casa mie. Si in acelasi timp, eu sa-l asigur in scris pe frate ca-i dau partea de la bunici mai putin un anume teren. Refuzul mostenirii poate fi si pe parti, sau e integrala, adica ori refuzi tot ori nimik? Poate fi un impediment ca acolo nu s-au facut actele de mostenire?
Va rog sa ma lamuriti, multumesc!