avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 847 soluții astăzi
Forum Activitate Alina Anton

Activitate Alina Anton

Răspuns la discuția spor vechime
La negocierea de anul acesta nu s-a schimbat nimic, m-am interesat. CCM ramane valabil si se adauga un act aditional. Cand am intrebat unde apare in CCM ca salariatii angajatii in ultimii 2-3 (cf noii politici a firmeI) beneficiaza de spor inclus in salariu, mi s-a raspuns ca nicaieri, afla doar cand semneaza CIM.Deci, teoretic, nimeni nu stie, cu exceptia noului angajat.

Alina Anton a scris:

Negocierea s-a facut luna trecuta si s-au acordat procente individuale de marire a salariului.
Ce legatura are marirea colectiva cu marirea procentului de spor?Cf CCM pe unitate sporul se mareste la fiecare 5 ani (incepand de la 3 ani vechime in campul muncii pana la 25 ani vechime) cu cate 5 procente (pt 3 ani vechime-5%, peste 5 ani vechime-10% - cazul meu), iar negocierile si maririle colective se fac o data pe an.
Eu am implinit 5 ani vechime in munca anul trecut in decembrie, dar de-abia acum mi-am dat seama ca nu mi s-a acordat sporul.
De cateva zile, tot fac munca de detectiv.............

orca a scris:

Eu stiu in teorie cind se face negocierea, intrebam in situatia data daca s a facut sau nu pe anul asta.Intrebarea era pentru Alina.Ar putea rezolva problema la negociere. CIM se actualizeaza prin negocierile individuale,in raport de negocierile ccm.

Negocierea s-a facut luna trecuta si s-au acordat procente individuale de marire a salariului.
Ce legatura are marirea colectiva cu marirea procentului de spor?Cf CCM pe unitate sporul se mareste la fiecare 5 ani (incepand de la 3 ani vechime in campul muncii pana la 25 ani vechime) cu cate 5 procente (pt 3 ani vechime-5%, peste 5 ani vechime-10% - cazul meu), iar negocierile si maririle colective se fac o data pe an.
Eu am implinit 5 ani vechime in munca anul trecut in decembrie, dar de-abia acum mi-am dat seama ca nu mi s-a acordat sporul.
De cateva zile, tot fac munca de detectiv.............

orca a scris:

Eu stiu in teorie cind se face negocierea, intrebam in situatia data daca s a facut sau nu pe anul asta.Intrebarea era pentru Alina.Ar putea rezolva problema la negociere. CIM se actualizeaza prin negocierile individuale,in raport de negocierile ccm.
Puteti sa-mi spuneti care sunt pasii urmatori pt a mi se acorda acest spor de vechime?

Multumesc!

Alina Anton a scris:

Multumesc pt sfaturi!
In acest caz ce trebuie sa fac?Sa inaintez o cerere celor de la Resurse Umane in care sa le cer sa-mi acorde acest spor, sau sa-mi demonstreze ca mi l-au acordat pana acum?
Anul trecut la angajare, aveam peste 4 ani in campul municii, deci, conform Contractului Colectiv ma incadram la 5%. Tot anul trecut in decembrie, am depasit acest prag implinind 5 ani in campul munci, deci avand dreptul la 10% spor. Salariul meu de la angajare nu s-a majorat. Urmeaza sa se majoreze cu 6% de la 1 aprilie, conform unei majorari colective, ca rezultat al renegocierii Contractului Individual de munca.
Astfel, ar trebuie sa primesc procentul suplimentar de 10% inca din Dec 2007. Ar trebui sa-l cer?
Raspunsul lor a fost ca am semnat CIM cu sporul inclus, deci vina este a mea, desi este a lor pt ca nu e legal.
Daca nu primesc un raspuns favorabil, care e urmatorul pas: sa ma adresez Protectiei Muncii care sa trimita un control la firma? Am inteles ca urmatorul pas in cazul in care nu mi se acorda acest procent este actionarea in justitie, o optiune mai putin potrivita tinand cont de faptul ca inca lucrez in aceasta unitate.

Multumesc
Multumesc pt sfaturi!
In acest caz ce trebuie sa fac?Sa inaintez o cerere celor de la Resurse Umane in care sa le cer sa-mi acorde acest spor, sau sa-mi demonstreze ca mi l-au acordat pana acum?
Anul trecut la angajare, aveam peste 4 ani in campul municii, deci, conform Contractului Colectiv ma incadram la 5%. Tot anul trecut in decembrie, am depasit acest prag implinind 5 ani in campul munci, deci avand dreptul la 10% spor. Salariul meu de la angajare nu s-a majorat. Urmeaza sa se majoreze cu 6% de la 1 aprilie, conform unei majorari colective, ca rezultat al renegocierii Contractului Individual de munca.
Astfel, ar trebuie sa primesc procentul suplimentar de 10% inca din Dec 2007. Ar trebui sa-l cer?
Raspunsul lor a fost ca am semnat CIM cu sporul inclus, deci vina este a mea, desi este a lor pt ca nu e legal.
Daca nu primesc un raspuns favorabil, care e urmatorul pas: sa ma adresez Protectiei Muncii care sa trimita un control la firma? Am inteles ca urmatorul pas in cazul in care nu mi se acorda acest procent este actionarea in justitie, o optiune mai putin potrivita tinand cont de faptul ca inca lucrez in aceasta unitate.

Multumesc
Contractul meu individual, la cap. Salarizare suna astfel:
"1. Salariul lunar brut (cu spor de vechime inclus) este de X RON.
2. Alte elemente constitutive:
a) spor de vechime : 0%
b )indemnizati............................
c) alte adaosuri......................"
Apoir se mai vorbeste despre orele suplimentare si data la care se plateste salariul.

In Contractul Colectiv pe unitate se stipuleaza urmatoarele:

"Salarizarea
Majorarea de salariu anuala negociata se va aplica salariului individual de baza, care include actualmente, dupa caz
(conform rezultatelor negocierilor Contractelor Colective de Munca 1998 - 2001) sporurile individuale
corespunzatoare pentru conditii deosebite de munca, grele, periculoase sau penibile; pentru conditii nocive de
munca; pentru exercitarea si a unei alte functii; pentru utilizarea limbilor straine; pentru lucru sistematic peste
program; precum si adaosurile formate din primele acordate cu ocazia vacantei si a sarbatorilor de Paste si Craciun,
si contravaloarea tichetelor de masa, negociata in 2000 Cresterile ulterioare de salariu au fost aplicate noului salariu
individual majorat cu sporurile si adaosurile corespunzatoare.

Plata salariului:
• se realizeaza prin transfer bancar catre contul bancar al angajatului
• se realizeaza lunar la data de 5 a lunii curente (datele specifice sunt stabilite de catre Compartimentul Salarii si
Taxe)
• va fi detaliata in extrasul individual de salariu pentru fiecare perioada de plata
• va contine deducerile obligatorii definite de lege. Toate costurile transferurilor bancare vor fi acoperite de catre
unitate
• va contine deduceri aditionale cerute de lege si declarate in scris de catre angajat
• va include deduceri aprobate de catre echipa de conducere pentru absente neautorizate si plati in avans
incasate de angajat de la casierie

Elementele salarizarii

SALARIUL DE BAZA
Fiecare angajat va avea un salariu individual, numit salariu de baza. Exista 12 perioade de remunerare pe an.
Salariul anual de baza este impartit in 12 parti egale numite salariul de baza lunar.

SPOR DE VECHIME
Sporul de vechime se plateste tuturor salariatilor pe baza notiunii de vechime in munca definita mai jos:

ANEXA 2
2
Vechime (ani): Spor (% din salariul lunar de baza):
Dupa 3 5
Dupa 5 10
Dupa 10 15
Dupa 15 20
Dupa 20 25

Plus alte sporuri care se enumera.Aceasta enumerare mi s-a spus ca se face pt angajatii vechi care beneficiaza de spor.
In momentul in care am intrebat unde este specificat in Contractul Colectiv ca noii angajati primesc acest spor inclus in salariu, mi s-a spus ca nu se specifica, ci doar se comunica la semnarea CIM la angajare. Deci, nimeni din firma nu stie acest lucru cu exceptia angajatului care urmeaza sa semneze CIM.
Stiam ca CIM trebuie sa prevada minim ce prevede Contractul Colectiv pe firma respectiva. In cazul acesta cum sunt legale noile CIM-uri?
De ce sporul de vechime nu e obligatoriu daca e prevazut in Contractul Colectiv pe tara? Iar firma la care lucrez are peste 1000 angajati si contract colectiv valabil.
Mi s-a spus ca sporul de vechime care a fost inclus la data angajarii (5%) NU VA MAI CRESTE. Deci nu voi atinge niciodata pragul maxim de 25% prevazut in Contractul Colectiv pe tara. Iar pe fluturasul meu aceast spor NU exista, desi la colegii mai vechi exista. Eu de unde sa stiu daca el exista in salariu si care este procentul?
Multumesc pt raspuns

Da, in CIM acest spor este inclus in salariu, dar atunci de ce acest spor mai este obligatoriu si poate varia intre 5-25%? In cazul meu , presupun ca au inclus doar 5% la data angajarii, dar eu nu am cum sa vad acest lucru pt ca nu-mi apare in fluturasul de salariu.Sa inteleg ca eu acumulez vechime si sporul va ramane tot la 5% sau poate deloc?Societatea angajatoare cum justifica acest spor care trebuie acordat obligatoriu?
Cum ramane cu discriminarea intre salariatii angajatii in ultimii 2-3 ani (care nu primesc acest spor) si salariatii vechi care il primesc?

In anul 2007, m-am angajat la societatea unde lucrez si in prezent. Cand am semnat comtractul individual de munca am observat ca nu apare sporul de vechime (precizez ca la vremea respectiva aveam peste 4 ani vechime si ma incadram in pragul minim de 5% spor). Mi s-a raspuns ca acest spor este inclus in salariu si ca aceasta este noua politica a firmei. Am semnat contractul, considerand ca totul este in ordine. in momentul in care am acumulat 5 ani vechime in campul muncii, am intrebat daca mi se va acorda procentul de 10% spor de vechime. Mi s-a raspuns ca NU si ca anexadin CCM cu plaja de sporuri e valabila pentru anjajatii vechi care beneficiaza de sporul de vechime. Mentionez ca pe fluturasul meu de salariu NU apare sporul de vechime si ceea ce m-a determinat sa-l cer a fost tocmai anexa 2 din Contractul Colectiv de Munca pe unitate.

Motivatia a fost urmatoarea:
- am semnat un contract individual de munca in care am fost de acord ca acest spor sa fie inclus in salariu
- aceasta este noua politica a firmei de 2 ani de a include sporul in salariu
- ceilalti angajati ai firmei care au semnat acest acord individual inainte ca acesta hotarare sa se ia la nivel de unitate, beneficiaza de spor de vechime (afirmatie reala, deoarece pe fluturasul lor apare sporul de vechime).
Va rog sa ma ajutati in a-mi redobandi acest spor de vechime legal (conform Codului Muncii si al Contractului Colectiv pe tara) si sa-mi spuneti care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmez.