Negocierea s-a facut luna trecuta si s-au acordat procente individuale de marire a salariului.
Ce legatura are marirea colectiva cu marirea procentului de spor?Cf CCM pe unitate sporul se mareste la fiecare 5 ani (incepand de la 3 ani vechime in campul muncii pana la 25 ani vechime) cu cate 5 procente (pt 3 ani vechime-5%, peste 5 ani vechime-10% - cazul meu), iar negocierile si maririle colective se fac o data pe an.
Eu am implinit 5 ani vechime in munca anul trecut in decembrie, dar de-abia acum mi-am dat seama ca nu mi s-a acordat sporul.
De cateva zile, tot fac munca de detectiv.............
orca a scris:
Eu stiu in teorie cind se face negocierea, intrebam in situatia data daca s a facut sau nu pe anul asta.Intrebarea era pentru Alina.Ar putea rezolva problema la negociere. CIM se actualizeaza prin negocierile individuale,in raport de negocierile ccm.
Eu stiu in teorie cind se face negocierea, intrebam in situatia data daca s a facut sau nu pe anul asta.Intrebarea era pentru Alina.Ar putea rezolva problema la negociere. CIM se actualizeaza prin negocierile individuale,in raport de negocierile ccm.
Multumesc pt sfaturi!
In acest caz ce trebuie sa fac?Sa inaintez o cerere celor de la Resurse Umane in care sa le cer sa-mi acorde acest spor, sau sa-mi demonstreze ca mi l-au acordat pana acum?
Anul trecut la angajare, aveam peste 4 ani in campul municii, deci, conform Contractului Colectiv ma incadram la 5%. Tot anul trecut in decembrie, am depasit acest prag implinind 5 ani in campul munci, deci avand dreptul la 10% spor. Salariul meu de la angajare nu s-a majorat. Urmeaza sa se majoreze cu 6% de la 1 aprilie, conform unei majorari colective, ca rezultat al renegocierii Contractului Individual de munca.
Astfel, ar trebuie sa primesc procentul suplimentar de 10% inca din Dec 2007. Ar trebui sa-l cer?
Raspunsul lor a fost ca am semnat CIM cu sporul inclus, deci vina este a mea, desi este a lor pt ca nu e legal.
Daca nu primesc un raspuns favorabil, care e urmatorul pas: sa ma adresez Protectiei Muncii care sa trimita un control la firma? Am inteles ca urmatorul pas in cazul in care nu mi se acorda acest procent este actionarea in justitie, o optiune mai putin potrivita tinand cont de faptul ca inca lucrez in aceasta unitate.
Multumesc