avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Activitate gherghes

Activitate gherghes

Stima si respect !
MULTUMESC, perfect raspunsul dvs. ! Inca o nelamurire, ultima, daca aveti deosebita amabilitate !
Daca au trecut deja 10 ani de la data hotararii definitive, irevocabile de plata a sultei, nesolicitata, trebuie facuta constatarea prescriptiei tot prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila ? Necesara pentru anulare din cartea funciara ? Cu aleasa consideratie !
SULTA
Exista prevedere legala prin care mostenitorii legali, urmare a decesului beneficiarului sultei, sa poata prelua dreptul de incasare a sultei stabilite prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila ?
In caz afirmativ, exista un termen de innoire a solicitarii de plata a sultei de la data decesului beneficiarului sau de la data stabilita prin hotarare judecatoreasca definitiva, irevocabila ?
Va multumesc cu consideratie.
Buna ziua,
Prin hotarare definitiva si irevocabila mi s-a stabilit plata unei sulte catre fiecare dintre ceilalti doi coproprietari, imobilul revenindu-mi in totalitate in posesie si proprietate. (Imobilul a fost mereu numai in posesia mea, ceilalti coproprietari nu au dorit sa foloseasca imobilul, ci doar sa fie in actele notariale, nefiind interesati de plata taxelor, de renovari sau de intretinerea functionalitatii imobilului).
1 - Care este procedura de achitare a sultei daca cei doi proprietari nu o revendica de ani de zile ?
2 - Se poate perima plata acestor sulte, ca urmare a nesolicitarii de catre beneficiari, dupa un numar de ani, ca termen, de la data hotararii definitive si irevocabile ?
3 - Cum se poate radia la Cartea Funciara, existenta acestor obligatii ?
Va multumesc anticipat pentru lamuriri legale.
Buna ziua,
Va rog mult un raspuns daca este posibil.
Un Muzeu de stat din Romania mi-a publicat, pe site-ul lor, imaginea unei piese (avand grad de unicitate), din colectia personala, fara acordul meu scris, indicand ca este "colectie particulara".
a - preluarea si republicarea acestei imagini a respectivei piese, de pe Internet - online este legala fara a avea un acord / accept incheiat cu detinatorul legal ?
b - un Muzeu este obligat, prin lege, sa precizeze concret, cu acuratete, proprietarul de drept al acelei piese ?
c - este posibila actiune de succes in justitie, pentru daune morale ?
Va multumesc cu consideratie, George
Răspuns la discuția Uzucapiune 30 de ani
Nu este act, ci inscris privat bilateral semnat de ambele parti si datat 1981, prin care nu s-a acordat vreo suma sau altceva asemanator, ci pur si simplu pentru a fi muncit pamantul in continuare - fara constructii pe el pana in prezent - de noul posesor vecin.
Instanta nu l-a considerat vanzare - cumparare, inscrisul neavand forma ceruta de lege iar singura posibilitate actuala, a ramas uzucapiunea de 30 ani.
Deci, pentru uzucapiune, are importanta ca n-am cunoscut EXISTENTA TERENULUI si "faptele" anterioare ale parintilor, decat de 3 ani si sunt, teoretic (vecinul respectiv "posedand" inca terenul) proprietar mostenitor prin hotarare definitiva si irevocabila ? Iesirea din indiviziune (ceruta de celalat coproprietar) fiind deja realizata tot prin aceasta hotarare.
Rolul fiscal fiind si acum pe numele parintilor iar cei 2 martori ai "posesorului" declara ca au trecut 30 de ani.
Dupa circa 25 de ani de la data respectiva, am aflat ca parintii mei, decedati acum, au dat, fara sa cunosc acest fapt - prin inscris bilateral olograf -dreptul de a folosi un teren - aflat in coproprietate cu alt coproprietar , unui alt vecin. Este posibila uzucapiunea la numai 25 de ani, pe baza marturiei a 2 martori ? Fiind in prezent, mostenitor al cotei - parti 50%, confirmat prin hotarare definitiva si irevocabila de circa 3 ani, pot pierde procesul intentat - deci titlul de proprietar si terenul - in favoarea vecinului, pentru uzucapiune de 30 de ani ?