Multumesc pentru raspuns ynocentta. Nu am incercat sa-mi impun punctul de vedere ci doar sa-l argumentez. Am ramas cu impresia ca nu ati inteles problema: o firma de CATV care presupun ca are totusi o aprobare pentru o retea de cabluri le intinde pe unde are chef si cum ii vine mai usor, eventual cu cheltuieli minime pentru ei chiar daca asta inseamna incalcarea legilor si a proprietatilor. Dumneavostra imi raspundeti ca de fapt eu nu prea am ce sa le fac si ca eventual ar trebui sa am atitudinea defetisata de a accepta situatia. Pe cealalta parte, exista retele total ilegale pentru internet care pur si simplu sfideaza cu obraznicie orice incercare de intelegere (ar putea sa foloseasca cornisa blocului unde nu deranjeaza pe nimeni sau sa ofere transmisii wireless "point to multipoint access"). Stiu ca este greu sa lupti impotriva nelegalitatilor folosind cai legale si de asta am incercat sa gasesc raspunsuri pe acest forum, cum trebuie incadrate respectivele fapte cu respect fata de lege. Puteam sa actionez si eu asemeni lor, in forta si ilegal, sa-mi dau lucrarea de doctorat in "studiul impactului muchiei de topor asupra transmisiilor de date mai mici de 100Mbs in retelele de cartier si verificarea metodelor de recuperare a semnalului video/audio prin reinnodarea firelor in retelele CATV"
Poate totusi gasesc o cale legala de rezolvare.
Proprietatea mea se intinde nu doar incepand de la usa apartamentului meu (acolo sunt proprietar unic), asta-i parere de pe vremea lui Ceausescu si cred ca multi oameni inca nu s-au obisnuit cu ideea ca si exteriorul blocului si toate celelalte spatii comune gen casa scarilor sunt proprietatea loar doar ca ii in comun si nu divizata (mai ales aia care au primit apartamentele semi-moca cred ca il asteapta inca pe Ceasusescu sa le varuiasca blocurile, sa faca curat pe casa scarii si sa le repare acoperisurile). Tot proprietatea mea este si pamantul pe care este construit blocul (o cota parte indiviza).
Dumneavostra incercati sa-mi spuneti ca oricine din lumea asta care vrea sa-si faca retea de CATV are voie sa vina si sa faca ce vrea pe fatada exterioara a blocului doar pentru ca este in proprietatea comuna a mai multor proprietari? Repet, nu exista nici macar un acord cu asociatia de locatari (aia de proprietari cu care prevede legea ca ar trebui semnat un contract nici nu s-a inventat inca prin locurile astea). Sau in cazul cablurilor de internet, imi spuneti ca oricare doi sau mai multi oameni pot sa-si intinda intre locuintele lor sirme printre blocuri, prin copaci, agatandule pe unde au ei chef, trecand peste proprietati private sau publice?
Buna ziua,
Am vazut ca exista mai multe intrebari legate de acest subiect dar nu am reusit sa gasec un raspuns concret, bazat pe articole de lege si caile de urmat pentru solutionare.
Situatia este asa:
In 2006 am cumparat un apartament in Bucuresti, sector 2, intr-o zona de P+2. In acel moment nu exista nici un cablu prins de fatada desi blocul era cablat la o tembeliziune CATV (habar n-am pe unde era facuta cablarea, eu personal nu aveam abonamet de TV dar am vazut cabluri pe casa scarilor si niste distribuitoare). In 2009-2010, intr-o zi cand m-am intors acasa, am constatat ca aparuse un cablu prins de fatada apartamentului meu. Dupa ce m-am uitat ca boul la poarta noua am intrebat vecinii de la parter (eu locuiesc la etajul 1) ce naiba-i cu chestia aia acolo si mi-au spus ca au venit "baietii de la cablu" si au tras unul nou ca nu stiu ce probleme au avut cu cel vechi. Am asteptat o vreme sa vad poate ma cauta cineva sa-mi ceara permisiunea de instalare (stiu povestile cu fatada blocului proprietate comuna dar dupa ce am studiat putin situatia am vazut ca legea spune ca trebuie sa aiba si acordul direct al proprietarului apartamentului dar ei nu au nici macar acordul asociatiei de locatari). Evident ca n-a venit nimeni sa ma intrebe nimic si de fapt asistam la "politica faptului implinit", niste gigei s-au decis ca pot folosi proprietatea mea cum au ei chef. In timp, profitand de elementul de fixare al cablului celor cu tembeliziunea, au mai aparut agatate in acelasi loc si alte 3-4 cabluri gen "retele ilegale de cartier" intru glorificarea zicalelor "sa dam internet la tot poporul" si "sa strangem banu' de la prosti" fara proiect tehnic de retea, fara aprobarea primariei de sector, fara acordul celor ale caror proprietati sunt incalcate, fara plata de taxe si impozite la stat, in dulcele stil romanesc. Dupa ce mi-am pierdut vremea sa incerc sa-i gasesc pe pseudo-proprietarii de cabluri, am reusit sa scap de vreo doi din ei dar vreo doi mai smecheri s-au desprins de elementul ala de fixare si s-au fixatt la 5 centimetri direct de cablul CATV ancorat de bloc, explicandu-mi ca ei n-au treaba cu apartamentul meu! Drept pentru care , m-am suparat negativ si m-a dus la aia cu cablul de CATV si am facut sesizare sa-si ia cablul de acolo pentru ca nu au acordul meu, pentru ca ma deranjeaza "estetic si vizual" si pentru ca in acelasi timp sunt pasibili de acuzatia de "tulburare de posesie". Spre deosebire de altii care se zbat cu problema asta vad ca eu am reusit sa-i conving sa ia cablul fixat de zid si elementul de fixare. Numai ca oamenii de la CATV (nu vreau sa dau numele firmei da' is de astia din primii 3-4 provideri din tara, nu-s adunati de pe drumuri) nu au nici un gand de intrat in legalitate (sa-si ingroape cablurile sau sa mearga pe traseul pentru care au obtinut aprobarea de la Urbanism si Amenajarea Teritoriului pentru retea) si s-au gandit sa-l "fixeze" folosind copacul din fata blocului (cam la 1 metru de balconul meu), evident tot la nivelul etajului meu ca sa-l pot vedea frumos pe geam (banuiesc ca acolo le vine lor cel mai usor s-o faca astfel incat nici sa nu se catere prea sus ca-i obositor, nici sa nu poata cineva sa ajunga la el de pe pamant fara o scara), astfel incat acum arata ca o "prastie" intre blocul vecin si intrarea in scara blocului meu. Le-am facut o alta sesizare in care le-am spus ca ii reclam la Primaria sector 2 pentru nerespectarea traseului si ca le fac plangere penala la Inspectoratul de Stat in Constructii pentru modificarea aspectului proprietăţii comune, precum şi a elementelor constructive ale clădirii fără aprobările şi autorizaţiile legale dar n-au mai zis si/sau facut nimic, adica "ramane cum am stabilit".
Ma gandeam daca exista vreun avocat specializat in asemenea spete, care ar putea sa-mi spuna mai multe despre articolele de lege pe care le incalca (sa pot continua plangerile catre primaria de sector si catre ISC), care ar fi caile de urmat si eventual daca as putea sa angajez pe cineva ca sa-i dau in judecata conform Codului Penal prin art. 220: Tulburare de posesie (stiu ca pot deschide actiune dar as vrea sa aud o parere avizata daca o pot si castiga).
Nu sunt nici procesoman (n-am mai deschis niciodata in viata mea vreun proces) si nici nu-s "plecat cu sorcova" dar pur si simplu astia isi bat joc de mine si de dreptul meu de proprietate iar eu n-am chef sa-i mai suport chiar daca asta o sa ma coste bani.
Multumesc si scuze pentru lungimea mesajului.
Buna,
Trebuie sa ma prezint maine la politie sa dau o declaratie cum s-au intamplat lucrurile. Este prin zona vreun avocat care sa fi avut ceva similar si care sa vrea cazul?
Multumesc
Multumesc pentru raspunsuri. N-am reusit sa inteleg cum aflu si eu alcoolemia din sange?
Cu siguranta am sa-mi iau un avocat iar pentru folosirea celuilalt permis am sa incerc sa ma interesez direct la politie.
Orice alte idei sunt binevenite.
Multumesc
Buna,
In noaptea de vineri am avut proasta idee sa conduc baut prin Bucuresti, la intoarcerea de la un chef spre casa, asa ca am ramas fara permisul romanesc si cu mari sanse de-a avea peste 0,8 in sange din moment ce in aer erau 0,6 ceea ce inseamna dosar penal din cate am inteles. In toata viata mea am avut o singura amenda de viteza in localitate acum cativa ani cand mi-au luat doua puncte si 40 lei amenda. N-am avut niciodata condamnari sau alte "contacte" cu justitia.
M-am uitat pe alte postari si inteleg ca toata treaba cu judecata se poate intinde pe luni de zile sau chiar ani.
Daca are cineva timp, va rog sa-mi raspundeti la cateva intrebari:
1. Cum fac sa aflu si eu rezultatul analizelor de sange? Mi-au luat banii pe ele cei de la IML dar mi-au spus ca rezultatul il poate lua doar politia.
2. Desi locuiesc in Bucuresti de vreo doi ani, am pastrat buletinul cu adresa de Suceava din motive pur personale: unde ar urma sa se judece procesul, in Bucuresti unde am savarsit fapta sau in Suceava unde am domiciliul din buletin?
3. Mai am un permis perfect valabil emis prin Nord America. Polisitistii care l-au luat pe asta romanesc mi-au zis ca-i OK daca conduc cu cel strain insotit de pasaportul tarii respective ceea ce-mi suna destul de ciudat, ma gandeam ca ala-i bun oriunde in lume dar nu in tara unde ai un permis suspendat. Pareri, sfaturi?
Multumesc anticipat pentru raspunsuri.