Speta:
defunctul lasa, in 1997, doi copii; unul renunta (prin exprimare proprie a dorintei) la mostenire in favoarea celuilalt, acesta din urma acceptand mostenirea pur si simplu (tacit), neexistand niciun impediment din partea ,,renuntatorului'' pe parcursul posesiei in fapt a mostenirii de catre acceptant, acesta din urma facand atat acte de conservare si administrare a mostenirii, cat si acte de dispozitie ut singuli. in momentul de fata se pune problema dezbaterii succesiunii notariale; intrebare: se considera, in cadrul procedurii succesorale notariale, ca fiul neacceptant e renuntator la mostenire?
Da, adio mostenire, dar nu inteleg la ce-ti trebuie certificat de mostenitor?!
Acesta nu e titlu de proprietate, cu el nu dovedesti ca esti proprietar; el atesta doar faptul ca esti mostenitorul defunctului, ca ai cota de...., si bunurile ramase de la defunct.
Dar, in sfarsit, asta deja e treaba ta;)
Ok! stiu ca certificatul face doar dovada calitatii de mostenitor si a compunerii masei succesorale, dar care crezi ca ar fi calea cea mai buna de urmat,pt. ca oricum se va actiona in vederea obtinerea titlului de proprietate?
Daca e musai acest proces:), iti recomand judecata la instanta pentru ca:
- taxa de timbru pt partaj e fixa si mica in comparatie cu ceea ce cere notarul;
-daca spui ca fratele nu are nici o taina cu mostenirea, vine si declara ca renunta la mostenire sau faceti o tranzactie sau invoci prescrptia dreptului fratelui de a mai accepta mostenirea cu consecintele pe care le stii;
-hotararea de partaj, irevocabila, e titlu de proprietate pe toate bunurile.
Mergeti la notarul public pentu a obtine un certificat de mostenitor pentru ca discutia si intrebarea din acest topic sa nu o mai puna peste timp si copii dvs (l-o fi mostenit tata pe bunicu?, sau altele asemenea). In acest certificat persoana care a "renuntat" (observati va rog ghilimelele) va fi trecuta la rubrica: Sunt straini de mostenire (prin neacceptare) ....ixulescu (in calitate de)... Daca la notar apare persoana si comenteaza...(scuzati exprimarile improprie, dar sugestive)..pai de fapt eu, sa vedeti ca n-am renuntat, ci am acceptat pentru ca am vandut eu din mostenirea o vaza cu flori de plastic unei tiganci care venise la poarta la pomana de 40 de zile a mortului....(adica in termenul de 6 luni) atunci notaruil va trimite sa va distrati in instanta.