avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 764 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezbaterea succesiunii notariale
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezbaterea succesiunii notariale

Speta:
defunctul lasa, in 1997, doi copii; unul renunta (prin exprimare proprie a dorintei) la mostenire in favoarea celuilalt, acesta din urma acceptand mostenirea pur si simplu (tacit), neexistand niciun impediment din partea ,,renuntatorului'' pe parcursul posesiei in fapt a mostenirii de catre acceptant, acesta din urma facand atat acte de conservare si administrare a mostenirii, cat si acte de dispozitie ut singuli. in momentul de fata se pune problema dezbaterii succesiunii notariale; intrebare: se considera, in cadrul procedurii succesorale notariale, ca fiul neacceptant e renuntator la mostenire?
Ultima modificare: Miercuri, 7 Februarie 2007
gangan, utilizator
Cel mai recent răspuns: ne_nicku , utilizator 11:34, 9 Februarie 2007
Da, adio mostenire, dar nu inteleg la ce-ti trebuie certificat de mostenitor?!
Acesta nu e titlu de proprietate, cu el nu dovedesti ca esti proprietar; el atesta doar faptul ca esti mostenitorul defunctului, ca ai cota de...., si bunurile ramase de la defunct.
Dar, in sfarsit, asta deja e treaba ta;)
Ok! stiu ca certificatul face doar dovada calitatii de mostenitor si a compunerii masei succesorale, dar care crezi ca ar fi calea cea mai buna de urmat,pt. ca oricum se va actiona in vederea obtinerea titlului de proprietate?
Daca e musai acest proces:), iti recomand judecata la instanta pentru ca:
- taxa de timbru pt partaj e fixa si mica in comparatie cu ceea ce cere notarul;
-daca spui ca fratele nu are nici o taina cu mostenirea, vine si declara ca renunta la mostenire sau faceti o tranzactie sau invoci prescrptia dreptului fratelui de a mai accepta mostenirea cu consecintele pe care le stii;
-hotararea de partaj, irevocabila, e titlu de proprietate pe toate bunurile.
Ok, mersi! cred ca ai dreptate :) o actiune in instanta in obtinerea partajul ar fi mai indicata; ;)
Mergeti la notarul public pentu a obtine un certificat de mostenitor pentru ca discutia si intrebarea din acest topic sa nu o mai puna peste timp si copii dvs (l-o fi mostenit tata pe bunicu?, sau altele asemenea). In acest certificat persoana care a "renuntat" (observati va rog ghilimelele) va fi trecuta la rubrica: Sunt straini de mostenire (prin neacceptare) ....ixulescu (in calitate de)... Daca la notar apare persoana si comenteaza...(scuzati exprimarile improprie, dar sugestive)..pai de fapt eu, sa vedeti ca n-am renuntat, ci am acceptat pentru ca am vandut eu din mostenirea o vaza cu flori de plastic unei tiganci care venise la poarta la pomana de 40 de zile a mortului....(adica in termenul de 6 luni) atunci notaruil va trimite sa va distrati in instanta.

Alte discuții în legătură

Ce act trebuie in acest caz? hopeless1 hopeless1 buna ziua! as dori sa va intreb ce act ar trebui sa se faca in cazul urmator: o mostenire lasata de catre parinti (decedati de foarte mult timp) intre 5 ... (vezi toată discuția)
Mosteniri: termene folosite titi marina titi marina Va salut, din nou. Dupa ce am citit tratatul de drept civil- succesiuni si testamente- scris de Dan Chirica, am constatat ca, nefind de specialitate, ... (vezi toată discuția)
Obligatiile mostenitorului ContSters219511 ContSters219511 Buna, Deoarece am primit o multime de raspunsuri contradictorii legate de speta de mai jos, ma adresez d-vs cu o speta si o intrebare. Speta: Un fiu unic a ... (vezi toată discuția)