avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1466 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... recuperare datorii rau-platnic
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

recuperare datorii rau-platnic

In bloc exista un proprietar care are apartamentul scos la licitatie de catre o banca pt. neplata creditului luat. Proprietarul are datorii la plata intretinerii. In f.scurt timp probabil ca va fi evacuat, iar asociatia va ramane pagubita (fondul de rulment nu acopera datoria). Ce se poate face urgent pt. recuperarea datoriei? (recuperarea datoriilor prin actionarea in instanta este un proces de durata)
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 06:59, 4 Iunie 2010
elga50 a scris:

Iata ce spune legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari la
Art.20
..................
(3) In cazul existentei unor datorii catre asociatia de proprietari, instrainarea proprietatii se poate face numai daca se introduce in contract o clauza privitoare la preluarea datoriilor de catre cumparator.

si
Art. 51. - (1) Asociatia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor si altor spatii proprietati individuale ale proprietarilor din condominiu, precum si un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cota de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, dupa cheltuielile de judecata datorate tuturor creditorilor in interesul carora au fost facute.
(2) Privilegiul se inscrie in registrul de publicitate imobiliara al judecatoriei, la cererea presedintelui asociatiei de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima lista lunara de plata a cotelor de contributie din care rezulta suma datorata cu titlu de restanta. Privilegiul se radiaza la cererea presedintelui asociatiei de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitantei ori a altui inscris prin care asociatia confirma plata sumei datorate.
(3) Operatiunile de publicitate imobiliara privitoare la privilegiul prevazut la alin. (1) si (2) sunt scutite de taxa de timbru.

Asociatia Dv. trebuie sa ia legatura cu banca care are privilegiu imobiliar si sa o instiinteze ca acel apartament este purtator de restanta la intretinere.
Presedintele asociatiei trebuie sa instituie de asemenea privilegiu imobiliar asupra apartamentului, astfel incat la vanzare, fiecare parte - banca si asociatia - sa-si recupereze creanta, restul revenindu-i proprietarului.


Am fost la Oficiul de cadastru si mi s-a spus ca taxa este de 100 lei + 0,1% din suma pt.care se instituie privilegiul #-o Banuiesc ca asta nu e taxa de timbru, pt.ca operatiunea e scutita.... atunci ce-o fi ?:sorry:
Am instituit privilegiu imobiliar si am achitat suma de 103 lei. Aceasta suma este consemnata in incheierea data de OCPI ca "tarif" si este de 100 lei fix + 0,01% din debit (asa este pe privilegiul inscris de mine)
Vedeti aici
[ link extern ]
sau aici
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Privilegiu imobiliar tashmin tashmin Buna seara, Sper sa ma puteti lamuri cu cateva probleme:1. in cazul in care se instituie privilegiu imobilar fata de un propietar restantier, cererea in ... (vezi toată discuția)
Formulare pretentii asociatii de proprietari crina_cta crina_cta Ma confrunt cu urmatoarea situatie: in cadrul asociatiei de proprietari unul dintre proprietari a ramas restantier la plata cotelor de intetinere. apartamentul ... (vezi toată discuția)
Se respecta privilegiu imobiliar ca prioritate in fata unei datorii ipotecare in cazul unei vanzari la licitatie? legal23 legal23 Suntem o conducere noua in cadrul asociatiei de proprietari. Am aflat accidental ca un apartament care are mari datorii la intretinere a fost adjudecat la ... (vezi toată discuția)