avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1775 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reincadrare in munca la acelasi patron
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reincadrare in munca la acelasi patron

Buna ziua!Am si eu o intrebare , va rog:
Am fost angajata la o firma incepand cu anul 2004.In anul 2009 , in aprilie am fost trecuta la jumatate de norma ,pentru ca firma nu mai putea achita obligatiile la stat.In octombrie 2009 am plecat de la firma-nu-mi mai conveneau conditiile de munca si de salarizare.Nici pana astazi nu mi-am gasit serviciu si nici somaj nu am avut-pentru ca mi s-a spus ca nu pot lua somaj la jumatate de norma.Intrebarea mea este:
Pot sa ma reangajez la aceeasi firma cu jumatate de norma,in conditiile in care firma are datorii la stat de 50 de mil. lei vechi pentru cartea mea de munca?Nici acum nu-mi convine salariul , dar vreau sa am un copil si as dori sa lucrez un an de zile inainte de nastere-pentru a beneficia de indemnizatia de crestere a copilului-intrucat am inteles ca aceasta se acorda si daca lucrezi doar cu jumatate de norma si nu cu norma intreaga.
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: lorelayold76 , utilizator 12:28, 14 Aprilie 2010
@ lorelayold76
Pentru somaj conteaza durata timpului de munca .... daca este cu 8 ore/zi atunci ii trebuie un stagiu minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei depunerii cererii.
Daca are 4 ore/zi atunci stagiu de cotizare minim va fi de 24 de luni in ultimele 24 de luni ...
Ultima modificare: Luni, 12 Aprilie 2010
Cornel Vasile, Consilier juridic
1. Legea 76/2002 spune:
Art.34 (1.2) Pentru persoanele încadrate cu contract individual de muncă cu timp parţial, stagiul de cotizare prevăzut la alin. (1) lit. a) se stabileşte proporţional cu timpul efectiv lucrat, prin cumularea stagiilor realizate în baza contractelor individuale de muncă cu timp parţial.

2. Asta inseamna ca daca aveti CIM cu 4 ore pe zi, pentru a avea cele 12 luni necesare a 8 ore pe zi se vor lua in calcul 24 de luni.

3. Daca aveti CIM cu mai putin de 4 ore pe zi in ultimele 24 deluni, nu veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
freeelis a scris:

@ lorelayold76
Pentru somaj conteaza durata timpului de munca .... daca este cu 8 ore/zi atunci ii trebuie un stagiu minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei depunerii cererii.
Daca are 4 ore/zi atunci stagiu de cotizare minim va fi de 24 de luni in ultimele 24 de luni ...


-da asa este legea, multumesc ca ati specificat, iar in cazul acesta ar fi beneficiat de somaj (avand vechime de 5 ani)
-partea cu orele nu cred ca este corect sa se tina cont atat timp cat nici la pensii nu se mai tine cont.....dar pana nu se schimba legea nu avem ce face (o persoana care a muncit un an intreg 4 ore pe zi nu primeste somaj, dar alta care a muncit 8 ore pe zi cu cim determinat pe timp de 3 luni primeste....foarte ciudate legi avem).

O zi buna tuturor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Studenta si salariata, beneficiez de somaj? alina_ele alina_ele Buna ziua! Sunt studenta in primul an la master. De 2 ani si 3 luni am lucrat la 3 firme diferite. In prezent la aceasta firma lucrez de un an si jumate. In ... (vezi toată discuția)
Despre somaj neagu ctin neagu ctin lucrez la o firma privata de 3ani, dar nu cu norma intreaga, am doar 2 ore /zi. Firma are probleme financiare si am primit preaviz de desfacerea contractului ... (vezi toată discuția)
Ajutor somaj contract partial munca 12 ani si 8 luni norma intreaga ykyb27 ykyb27 Buna seara, am lucrat 8 luni cu norma intreaga, 8 ore/zi, iar restul de 16 luni cu norma partiala de 2 ore/zi, am o vechime neintrerupta de 12 ani. Pot ... (vezi toată discuția)