avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 849 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... pretentii nesustinute in latura civila
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

pretentii nesustinute in latura civila

Avem un dosar penal in care partea vatamata (societate comerciala) s-a constituit si parte civila cu o anumita suma. Aceasta parte civila nu si-a sustinut deloc pretentiile cerute in timpul up si, mai mult, nu a venit niciodata, citata fiind, la vreun termen de judecata.
Ce aparari se pot face pt. inculpat, in latura civila a dosarului penala, vis-a-vis de atitudinea partii civile si pretentiile cerute?
Cel mai recent răspuns: Gabriela PĂDURARIU , Alte profesii 13:30, 25 Februarie 2007
Sa se constate ca in ceea ce priveste partea civila X aceasta a fost dizolvata si lichidata si prin urmare soliciti respingerea actiunii civile promovate de aceasta.
Partea civila respectiva nu mai are capacitate de folosinta, prin urmare nu mai poate sta in proces.
Frumos din partea instantei sa introduca in cauza un lichidator dupa terminarea procedurii de lichidare, n-am ce zice!!!

Oricum, si daca prin hotarare inculpatul este condamnat la plata unor sume catre aceasta firma, aceasta parte din hotarare nu va putea fi executata. Astfel ca nu te concentra sa demonstrazi instantei ca nu-i poate acorda despagubiri, reparatii etc. firmei respective.

Bafta!


Oricum, si daca prin hotarare inculpatul este condamnat la plata unor sume catre aceasta firma, aceasta parte din hotarare nu va putea fi executata.


Ma interesa acest aspect deoarece am auzit niste opinii interesante(dar nesustinute!),cum ca, potrivit prev.art.21(2) cpp, fostul administrator si lichidatorul trebuie sa intervina in procesul penal pt. a sustine obligarea la plata despagubirilor civile si ca orice suma care se incaseaza dupa terminarea procedurii falimentului va fi virata in contul deschis pe numele administratorului !!! :(
Vazind Legea insolventei, mi se pare cel putin ciudata aceasta opinie, raportat la obligatiile lichidatorului. Odata pronuntata inchidarea procedurii falimentului ii inceteaza si mandatul .
Sunt absolut de acord cu tine. Persoana juridica nu mai exista si, in cazul desfiintarii, nu are succesori in drepturi. Astfel ca, si daca ar interveni lichidatorul (care nu mai are nici o legatura cu societatea "decedata") si sa spunem ca instanta acorda acesteia/acestuia niste despagubiri civile. UNDE SE DUC ACESTI BANI? CINE SI CU CE DREPT VA CERE EXECUTAREA ACESTEI PARTI DE HOTARARE?

Din punctul meu de vedere, art. 21 la care te referi tu il introduce in cauza pe lichidator NUMAI PE PERIOADA DESFASURARII PROCEDURII DE DESFIINTARE A SOC. La incetarea mandatului, cred eu, chiar introdus in cauza anterior, lichidatorul nu mai poate reprezenta societatea. Astfel ca, daca obtine pana atunci despagubirile, bravo lui, daca nu, bravo inculpatului.

Parerea mea! Nu cred ca art. 21 Cpp prelungeste in mod extraordinar si in anumite cazuri mandatul lichidatorului peste prevederile legislatiei comerciale.

Nici eu nu cred asta.

Alte discuții în legătură

Se plateste taxa judiciara de timbru si timbru judiciar intr-un proces penal pe latura civila? outlander outlander Buna ziua As dori sa va intreb daca se plateste taxa judiciara de timbru si timbru judiciar intr-un proces penal pe latura civila? Multumesc anticipat! (vezi toată discuția)
Termen constituire parte civila marianaragalie marianaragalie Va rog sa ma ajutati cu art din CPP in care se precizeaza termenul in care intru-un dosar penal o persoana se poate constitui parte civila. Multumesc (vezi toată discuția)
Prescriptia dreptului la actiune Cristian Cosma Cristian Cosma Speta:In 2007, inculpatul A, sofer pe camion la S.C. B SRL, intra in depasire fara sa se asigure si provoaca un dublu accident in care intra in coliziune cu X ... (vezi toată discuția)