Stimati colegi, doresc sa va supun atentiei doua situatii juridice si va rog sa-mi transmiteti opiniile voastre:
1. Divort cu minori: mama a scapat de acasa (dupa nenumaratele batai si amenintari ale sotului) insa nu a putut sa-si ia si copii. Domiciliul comun la mama sotului intr-un sat unde sotul era prieten de betie cu toti. Cei de la politie nu au consemnat plangerile facute de sotie. Infine sotia a fugit in Italia la mama ei. Acum, dupa ce s-a linistit vine la mine ca vrea sa-si ia copiii de la fostul sot si evident sa divorteze. Intru pe portarul min. just si constat ca la judecatoria competenta sotul a inaintat cerere de divort citand-o pe clienta mea la fratele ei. Instanta amana cauza datorita procedurii viciiate cu parata si trimite adresa la serviciul de evidenta a persoanelor si emite adresa catre primaria competenta cu ancheta sociala in vederea efectuarii anchetei sociale si amendarea persoanei responsabile cu ancheta sociala ceruta si neefectuata la acel termen desi au fost citati cu aceasta mentiune.
Acum: clienta mea vrea sa ceara incredintarea minorilor insa in Italia locuieste cu mama ei si nu lucreaza. Cum ar trebui sa procedeze pentru a-si putea recupera copiii?
2. Cealalta situatie este tot un divort cu minori insa nu exista probleme cu incredintarea. Exista o lege (nu stiu exact care dar practica este sigur aceasta) care spune ca parintele care are o hotarare definitiva de divort poate calatori in strainatate cu copii daca i-au fost incredintati fara drept de vizita a celuilalt parinte. In cazul in care prin hotarare s-a dispus dreptul la vizita a celuilalt parinte trebuie sa ai procura de la "partea adversa" daca vrei sa circuli cu copiii in strainatate. Ce se poate face in instanta pentru a nu aparea in dispozitiv dreptul la vizita avand in vedere ca mama si copiii locuiesc in Italia si in fiecare an vin in vacanta in Romania. Daca prin hot se va dispune dr la vizita al tatalui, mama si copiii ar fi in imposibilitatea de a calatori deoarece tatal este destul de reticent.
Va multumesc mult.
da...de mutat vreau sa ma mut la parintii mei....care stau la o strada de socrii....domiciliul meu actual....ceea ce ma nelinisteste este daca ma poate afecta faptul ca tatal meu are o amanta..de care tot cartierul stie...si mama este alcoolica....in alta parte neavand unde sa ma mut.....ei nu ar avea nici o datorie fata de copil..deoarece eu ma ocup 100%de cresterea si educarea lui...de fapt nimeni nu stie tabieturile copilului...cand si cum trebuie sa manance...cand trebuie sa doarma...nu sunt scandaluri in casa parintilor mei....doar ca asta este situatia...si toti vecinii o stiu....in cazul unei anchete sociale voi avea de pierdut?astept raspunsul dumneavoastra...
Nu e un mediu chiar potrivit pentru un copil. In special mama alcoolica poate fi un minus.
Spuneti ca sunteti in concediul pentru cresterea copilului. Dat fiind faptul ca fetita are deja 9 luni si ca un proces de divort cu minori poate dura destul de mult.. e foarte posibil ca la momentul cand se va pronunta instanta.. dumneavoasta sa fi terminat acest concediu. Conteaza ce venit aveti dupa ce o sa iesiti din concediu..
Un copil de 9 luni am dubii ca poate avea tabieturi.. Cel mult cred ca putem discuta de un program pe care dumneavoastra l-ati stabilit si cu care copilul s-a obisnuit. Program pe care il poate asuma si o alta persona( in caz ca se ajunge in aceasta situatie) sau care chiar poate fi schimbat.
Dat fiind faptul ca mentionati un comportament violent din partea sotului .. se poate specula si acest aspect.
Nimic nu este imposibil dar va trebuie o strategie si, in functie de dificultatea starii de fapt, mai mult sau mai putin timp.;)
Confirmati-va contul de avocatnet.. bineinteles daca doriti. Altfel nu puteti primi mesaje private:)
nu stiu cum sa-mi confirm contul....si in momentul de fata nu stiu ce venit voi avea dupa acest concediu...daca ma intoc la locul de munk de la care am plecat probabil minimum pe economie...adica aceeasi suma care o primesc lunar acum...nici sotul nu are mai mult...nu am pretentie materiala...ma intereseaza doar copilul.....din cele ce v-am relatat cam care sunt sansele sa primesc eu copilul?
Stimata doamna,
Daca solicitati incredintare minorului trebuie sa dovediti cu acte, martori si ancheta sociala ca oferiti conditii mai bune de crestere si educare decat tatal. Aceste conditii se apreciaza sub aspect social, moral, material..
In general copii de varste atat de mici sunt incredintati mamei. Cu toate acestea.. avand in vedere ca urmeaza sa duceti copilul intr-un spatiu unde locuiesc si alte persoane care pot pune in pericol dezvoltarea morala si psihica a copilului, educatia si chiar i-ar putea face rau fizic.( persoanele care au probleme cu alcoolul devin iresponsabile in acele momente).. situatia e delicata. Sotul dumneavoastra poate sustine in instanta ca mama dumneavoastra ar putea pune in pericol siguranta si educatia copilului. Chiar daca mama dumneavoastra nu are nicio obligatie fara de copil .. ar urma sa locuiasca in acelasi spatiu.
Pe de alta parte.. daca puteti dovedi ca sotul dumneavoastra are un comportament violent.. va creati un avantaj..deoarece se poate considera ca pune in pericol siguranta copilului. Sub acest aspect .. va recomand ca atunci cand sotul are iesiri violente.. sa va asigurati ca aveti martori dispusi sa dea declaratie in acest sens.
Conteaza mult si ce venituri realizati.. cine ar putea avea grija de copil cat parintele caruia i-a fost incredintat copilul este la lucru. Dintr-un venit minim pe economie e destul de greu sa se intretina si persoana care realizeaza acest venit si un minor. Oricare dintre parinti poate sustine ca mai este ajutat de parinti de ex..mai ales ca fiecare parinte locuieste la randul lui cu parintii.
Se vor audia martori si.. un avocat bun .. in conditiile expuse de dumneavoastra.. poate inclina balanta in favoarea oricareia dintre parti. Puncte slabe care pot fi speculate sunt in ambele parti.
Din acest motiv v-am spus ca aveti nevoie de o strategie.. una care ar trebui sa inceapa inca dinainte de a introduce divortul.
Divort
myrya
Cum pot folosi in favoare mea pentru a castiga copilul in urma divortului daca sotul face urmatoarele fapte:
-paraseste casa si face copilul sa sufere ... (vezi toată discuția)
Va rog un sfat!
roxi_roxana
Buna ziua ,as dori daca puteti sa ma lamuriti intr-o problema!
Am avut prima infatisare la tribunal cu fostul sot,ptr drept de vizita,minora are 1an,iar acum ... (vezi toată discuția)