avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general cota pensie privata pilon 3- nota contabila ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

cota pensie privata pilon 3- nota contabila /deductibilitate

Administratorul societatii a aderat la o societate de pensii private PILON 3 cu data de01.03.2010, platind pe 25.03.2010 prima rata
As dori un act normativ in domeniu.
Ce inregistrari contabile trebuie sa fac? Suma este deductibila?
Cel mai recent răspuns: cataflorescu , utilizator 12:43, 5 Martie 2013
@vidiva : desi ati spus ca doriti alte opinii, si prin alte opinii se poate intelege ca doriti opinia altor persoane , imi permit sa va rog sa postati si temeiul legal pentru cele afirmate de dvs mai sus .
Ma refer la aceste informatii :
citez :
"maxim este 15% din venitul brut .se retine pe stat inainte de aplicarea deducerilor personale . angajatorul poate contribui cu o parte care este deductibila la calculul profitului impozabil in limita echivalentului in lei a 200 Euro ptr fiecare angajat ."

Link-ul pe care l-ati postat deja contine informatii perimate .
Ma gandesc sa nu derutam initiatoarul topicului .

Ultima modificare: Duminică, 25 Aprilie 2010
Magda Staicu, Consultant fiscal
aveti mare dreptate . cu 01.01.2009 limita deductibilitatii s-a modificat la echivalentul in lei a 400 Euro. imi cer mii de scuze . am avut caz pana in martie 2009 asigurare de viata platita de angajator la care foloseam contul 613
[ link extern ]
acum eu ma gandeam ca cel mai potrivit ar fi 6458 , dar noul plan de conturi aplicabil cu 01.01.2010......

Ultima modificare: Duminică, 25 Aprilie 2010
vidiva, utilizator
daca mi se permite o postare succesiva , in linkul ww.pensia privata.ro se specifica limita maxima de 15 % din venitul brut lunar al angajatului si o limita minima practicata de diversi administratori de fonduri private de pensii(35,45,50,60 ron) . acum , joia trecuta am purtat o discutie cu consultantul meu de asigurari de la ING referitoare la aceasta pensie privata facultativa pilon III (am chiar si o brosura) care mi-a adus la cunostinta aceste lucruri . trebuie spus ca exista si un asa-zis stagiu de cotizare de 90 de contributii lunare pentru a beneficia la varsta de pensionare de pensia privata . de aceea mi-am permis sa postez aceste raspunsuri , fiind in cunostinta de cauza , eu urmand sa ma decid daca voi aplica la acest sistem de pensii .
va multumesc pentru intelegere
In Codul Fiscal avem:

ART. 57 Determinarea impozitului pe venitul din salarii

(1) Beneficiarii de venituri din salarii datorează un impozit lunar, final, care se calculează şi se reţine la sursă de către plătitorii de venituri.

(2) Impozitul lunar prevăzut la alin. (1) se determină astfel:

a) la locul unde se află funcţia de bază, prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinate ca diferenţă între venitul net din salarii, calculat prin deducerea din venitul brut a contribuţiilor obligatorii aferente unei luni, şi următoarele:

- deducerea personală acordată pentru luna respectivă;

- cotizaţia sindicală plătită în luna respectivă;

- contribuţiile la fondurile de pensii facultative, astfel încât la nivelul anului să nu se depăşească echivalentul în lei a 400 euro;

b) pentru veniturile obţinute în celelalte cazuri, prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinate ca diferenţă între venitul brut şi contribuţiile obligatorii pe fiecare loc de realizare a acestora;


De aici reiese ca suma de 400 euro este deductibila numai pentru functia de baza si nu reprezinta scadere de impozit ci de venit impozabil asupra caruia se aplica 16% cota.

Deci aceasta suma nu este contabilizata pentru ca salariatul si-o plateste singur ci doar este folosita extracontabil pentru determinarea venitului impozabil (similar cu deducerile de baza si suplimentare).

Modalitatea de deducere lunara si anualizarea sumei la limita de 400 euro este la latitudinea angajatorului. Insa, la solicitarea angajatului, acesta este obligat s-o faca. Am auzit de cazuri de refuzuri, dar doar la nivel de zvon, fara sa detin informatii concrete.
Ca inregistrari contabile ptr contributia la fondurile de pensii facultatative, pot fi urmatoarele:

421 = 427 ptr suma reprezentand contributia angajatului
6456 = 4381 ptr suma reprezentand contributia angajaorului
% = 5121 plata catre asigurator
427
381

Alte discuții în legătură

Pensii fac. platite de angajator celineceline celineceline Se platesc contributii CAS, CASS și Somaj pentru contributiile la pilonul III achitate de anagajator in numele angajatului ? (vezi toată discuția)
Hg 613-2013 deduceri impozit pensii facultative Gratiela Ratiu Gratiela Ratiu Am citit pe site : Conform modificarilor din HG nr. 613/2013, care au intrat in vigoare in 22 august, deducerea contributiilor retinute pentru scheme de pensii ... (vezi toată discuția)
Pensie privata pilonul 3 VRABIE MIHAI VRABIE MIHAI Pensia privata(nu asigurare de viata) se deduce din impozitul pe venit(salariu) in limita a cel mult 400 de euro? Daca da care este procedura si baza legala. (vezi toată discuția)