avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 624 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... Calitatea de jurist
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

Calitatea de jurist

Buna.Am si eu o nelamurire daca ma poate ajta cineva.daca o persoana termina dreptul, automat este licentiat in drept si are statut de consilier juridic.La un an de la terminarea facultatii incepe sa lucreze intr-o companie ca asistent managerial si dupa 2 ani este incadrat consilier juridic.poate semna acte in nume propriu ca si jurist daca nu este inscris in uniunea juristilor?
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Pentru Alina_2010:

Am citit cu atentie intrebarile toate intrebarile tale din acest topic. Raspunsurile mele sunt urmatoarele:

Nu are importanta ca inainte de a fi angajata consilier juridic, persoana respectiva a indeplinit functia de asistent managerial. In nume propriu nu poate sa semneze acte doar pentru simplu fapt ca este jurist, ci trebuie sa aibe imputernicire sau atributii trasate in acest sens de reprezentantul legal al companiei. Iar semnarea actelor « in nume propriu » nu este conditionata de inscrierea in uniunea juristilor.
Din punctul meu de vedere, consilierii juridici nu sunt obligati sa se inscrie in CCJ. Consider ca un consilier juridic, chiar daca nu a fost inscris intr-un CCJ, si nici nu a dat un examen de definitivat la un CCJ sau la unitatea angajatoare, dupa 2 ani de exercitare a functiei de consilier juridic devine consilier juridic, intrucat atata timp cat a facut fata atributiilor trasate, specifice consilier juridic timp de 2 ani, acesta este considerat apt sa exercite permanent aceasta activitate mai departe.
Regulamentul UCCJ nu este opozabil consilierilor juridici care nu sunt inscrisi la un CCJ, intrucat, pe de o parte, nu emana de la legiuitor si nici nu este adoptat de o entitate careia sa ii fie conferita competenta emiterii unui act normativ cu caracter normativ si imperativ, iar pe de alta parte, LG 514/2003 care prevede obligativitatea parcurgerii stagiului de 2 ani la debutul in profesie, nu are norme de aplicare care sa reglementeze modul cum ar trebui sa fie parcurs acest stagiu, lege care nici pana acuma nu a recunoscut infiintarea unei uniuni cu rol de autoreglementare, asa cum este uniunea nationala a barourilor din romania.
Deci, concluzia este ca persoana respectiva poate sa se inscrie cand are chef, iar din momentul respectiv aceasta este obligata sa respecte regulamentul acelui colegiu, ca efect al adeverarii la statutul sau.
Din cate stiu eu, din ce am citit in legea privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat, nu exista in prezent facilitati care sa permita consilierilor juridici intrarea in barou ca avocat definitiv, fara sustinerea unui examen. Exista un proiect initiat de avocati in acest sens prin care sa se permita intrarea in barou fara examen de catre o persoana care are luat definitivatul in anumite profesii juridice si vechime de minim 5 ani, dar pana la adoptare mai este cale lunga si nu exista siguranta ca se va si adopta proiectul in aceasta forma.
Conditiile de sustinere a definitivatului, din cate am auzit si din ce am citit, difera de la un colegiu la altul.
Faptului ca i s-a pus in vedere sa se inscrie la UCCJ pentru a dobandi ulterior calitate de consilier juridic definitiv ar putea rezulta din urmatoarea necesitate : art. 13 alin. (2) din LG 514/2003 prevede ca,, consilierii juridici definitivi pot pune concluzii la instantele de toate gradele, spre deosebire de un consilier juridic stagiar, care poate pune concluzii doar la judecatorii si tribunale, iar partea adversa ar putea invoca lipsa calitatii de reprezentant in cazul in care persoana respectiva ar reprezenta compania la o curte de apel sau la inalta curte de casatie si justitie, dar asa cum am opinat, consider ca dupa 2 ani o persoana devine automat consilier juridic definitiv chiar si daca nu a sustinut un examen, pentru ca statul nu a creat o institutie care sa faciliteze inscrierea consilierilor juridici la debutul acestora, spre a-si obtine definitivatul, iar in lipsa unei asemenea institutii, consilierul juridic devine automat definitiv prin exercitarea/practicarea activitatii de consilier juridic in cadrul unei unitati publice sau private.
Consider ca in aceasta situatie, un consilier juridic ar putea face dovada calitatii de consilier juridic definitiv si in baza unei adeverinte emisa de angajator in temeiul art. 34 alin. (5) din codul muncii sau in baza carnetului de munca, din care sa rezulta ca acesta are cel putin 2 ani de vechime in specialitatea de consilier juridic.
Dovada ca nu are releventa faptul ca un consilier juridic nu este inscris in CCJ rezulta si din decizia pronuntata in cazul meu, in care curtea de apel mi-a recunoscut dobandirea vechimii in specialitatea de consilier juridic PE O PERIOADA DE 4 ANI, FARA CA EU SA FI DOVEDIT IN INSTANTA CA AM FOST INSCRIS MACAR O ZI LA CCJ.
Aspectul cu cei 7 ani de vechime pentru inscrierea in UCCJ nu am vazut-o nicaieri scrisa in regulamentul UCCJ si nu mi se pare ca relevanta pentru inscrierea in UCCJ.
Nu am inteles din descrierea ta daca in ianuarie 2011 (cand i s-a adus la cunostinta ca face cumul de functii) daca mai avea incheiat contractul pe asistent manager concomnitent cu CIM pe consilier juridic.
Teoretic, chiar daca nu exercita efectiv activitatea specifica functiei/ocupatiei de consilier juridic persoana respectiva, insa are incheiat contractul pe consilier juridic, aceasta dobandeste vechime in specialitatea de consilier juridic, atata timp cat nu a fost constata nulitatea totala sau partiala a CIM (vezi art. 57 din codul muncii privitor la nulitatea contractelor de munca).
Practic, daca vrea sa se inscrie in UCCJ, ar trebui sa fie interesata sa si practice efectiv activitate pe care o desfasoara un consilier juridic.
Spre ex., ar putea sa profite de faptul ca exista un avocat la societatea respectiva si sa ceara sa i se dea atributii de consilier juridic, sub indrumarea avocatului, daca aceasta isi arata disponibilitatea, si sa reduca atributiile sau sa inlocuiasca total atributiile specifice functiei de asitent manager.

Daca vrei, pot sa iti dau cele 2 decizii de recurs despre care am mentionat, ca sa vezi cam ce trebuie sa faca un consilier juridic pentru a pretinde recunoasterea acestui statut, si cam ce legislatie este incidenta in privinta consilierului juridic.

Sper sa iti fie de folos sfaturile mele.
Ultima modificare: Marți, 10 Mai 2011
eagle_free, utilizator
Multumesc frumos pentru raspuns.
In martie 2010 si i-a facut act aditional de schimbare de functie, din asistent manager in consilier juridic, iar in ianuarie 2011 a fost informata despre cumulul de functii.Societatea spune ca nu isi permite o alta persoana pe functia de asistent manager,insa nu am inteles de ce nu sunt de acord cu inscrierea in CCJ (probabil ca asta ar insemna lipsa de la birou).
Mi-ar fi de mare ajutor cele 2 decizii de recurs despre care mentionezi.
Multumesc anticipat.
pe ce id sa iti trimit?
alina_geanina2011@yahoo.com
Multumesc mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Consilier juridic definitiv? luca_claudia72 luca_claudia72 poti sa-ti dai definitivatul ca si consilier juridic daca ai un contract de munca ca cj de 2 ani ? adevarul e ca nu m-am inscris in uccj...mi s-ar recunoaste ... (vezi toată discuția)
Inscriere pentru definitivat in ccj etta etta Vreau sa ma inscriu in UCCJ pentru a-mi da definitivatul. Are vreo importanta daca am domiciliu intr-un anumit oras si lucrez in alt oras? Precizez ca cele ... (vezi toată discuția)
Juristii sunt obligati sa se inscrie in colegiul consilierilor juridici? mmf mmf Buna ziua! Va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine in legatura cu urmatoarea problema: urmeaza sa ma angajez ca jurist la o firma si nu stiu daca trebuie sa ... (vezi toată discuția)