avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 924 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... vechime in munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

vechime in munca

daca am avut contract de munca pe o perioada de 6 ani, odata plecat de la firma respectiva imi trebuie o adeverinta de vechime, din care sa rezulte perioada lucrata sau e de ajuns ca la ITM sunt inregistrat cu perioada contractului deci implicit si cu vechimea? la firma la care m-am angajat acum imi face carte de munca, dar eu neavand pana acum carte de munca, imi cere respectiva adeverinta.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:10, 30 Aprilie 2010
Adeverinta vizata de ITM se da noului angajator pentru inscriere si ramane le dv, eventual noului angajator ii lasati copie pentru dosarul personal.
fostul angajator e obligat sa mi-o dea, sau poate face ''figuri''?
Daca nu v-a facut carnet de munca, la incetarea contractului angajatorul trebuia sa va elibereze o adeverinta de vechime, in conditiile in care dumneavoatra la angajare ati da o declaratie pe propria raspundere ca pana la data respectiva nu ati avut carnet de munca.

Daca societatea are aprobare de pastrare si completare a carnetelor de munca, acea adeverinta se completeaz de angajator si se vizeaza de ITM, daca insa cartile de munca se pastreaza la ITM, adeverinta se elibereaza de ITM.

Puteti intreba la fostul angajator daca va pot ajuta cu acea adeverinta sau macar sa va spuna numele inspectorului firmei pentru a cere adeverinta de la ITM.

Originalul adeverintei il prezentati noului angajator pentru a putea face inscrierile in carnetul de munca (nu se face inscriere decta in baza originalului). Noul angajator v-a pastra doar o copie dupa adevrinta.
Ultima modificare: Joi, 29 Aprilie 2010
Elena Savciuc, Consultant resurse umane
MULTUMESC TUTUROR PTR RASPUNSURI.
Este obligat sa ti-o dea. Si nu e nevoie sa te duci la ITM, angajatorul are obligatia sa se duca la ITM sa-ti faca adeverintza de vechime si sa ti-o dea tie. E stipulat prin lege ca angajatorul are obligatia de a te instiinta prin posta ca trebuie sa mergi sa-ti ridici de la el cartea de munca si adeverinta de vechime.

Ce tre sa faci: il intrebi pe angajator (inspectorul de personal sau oricine de la hr) cand anume sa te duci sa iti ridici adeverinta. El iti va zice ca in termen de x zile. Dupa acele x zile te prezinti si iti ridici adevrintza. Cu noua adeverintza te duci la noul angajator care iti va copia vechimea in Cartea de Munca.

Alte discuții în legătură

Refuz completare carte de munca diablo diablo Buna seara, am lucrat la o firma circa 3 sapt dupa care m-am angajat la alta firma. Problema este ca cei de la care am plecat refuza sa imi treaca ... (vezi toată discuția)
Contract de munca neinregistrat la timp Mlucian Mlucian am lucrat in 2008-2010 la o firma,nu conteaza numele cu jumatate de norma si am semnat un contract de munca dar nu m-am uitat ca nu e inegistrat la itm,acum se ... (vezi toată discuția)
Probleme cu cartea de munca anonim anonim Am lucrat in urma cu doi ani la o firma micutza care a dat faliment. Mi s-a spus ca mi s-a facut carte de munca, insa contabilul a plecat in strainatate chiar ... (vezi toată discuția)