avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 706 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... AVOCAT DIN OFICIU
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

AVOCAT DIN OFICIU

Buna ziua,


Sunt avocat de putin timp si as dori sa stiu cum se poate deveni avocat din oficiu.


Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Atonn , utilizator 08:47, 15 Mai 2010
La nivelul fiecarui Barou exista compartimentul Serviciul de asistenta juridica (SAJ), care are subcompartimente - Birouri de asistenta juridica - in fiecare oras in care exista o instanta de judecata.
Pentru a putea oferi sevicii juridice in cazurile in care asistenta juridica este obligatorie, sau in cauzele in care se admite o cerere de ajutor public judiciar cu privire la aparare gratuita trebuie sa fiti inscris in Servicul de asistenta juridica al Baroului de care aparatineti ( pe al carui Tablou figurati) .
La Baroul de care apartin se depune o cerere in acest sens unde se mentioneaza cauzele in care doresc sa intru ca avocat din oficiu, institutiile in fata carora care doresc sa prestez aceste servicii, daca doresc sa prestez serviciile juridice atat pe timp de noapte cat si pe timp de zi, si deasemnea daca doresc sa prestez aceste servicii sambata si duminica.
La nivelul Baroului, prin Birourile de asistenta juridica se stabileste un orar la inceputul fiecarei luni, avand astfel cunostinta de datele in care trebuie sa asigur aceste servicii.
Dat fiind faptul ca sunteti inscris in Baroul Bucuresti, dumneavoastra va trebui sa prestati aceste servicii doar in circumscriptia acestui Barou.
Cel putin la nivelul Baroului din care fac parte nu se admit cereri de inscriere in SAJ a avocatilor din alte barouri.
Cu privire la onorariile platite de Ministerul Justitiei pentru asistenta juridica din oficiu ( ma refer la cauzele penale unde este obligatorie) se platesc urmatoarele onorarii:
400 de lei:
-pentru fiecare invinuit sau inculpat, asistat in cursul urmaririi penale sau in cursul judecatii, atunci cand cel putin cinci persoane au calitatea de faptuitor, invinuit sau inculpat in cauza.

300 de lei:
-pentru fiecare faptuitor, invinuit sau inculpat, asistat in cursul urrnaririi penale sau in cursul judecatii, atunci cand cel putin doua persoane au calitatea de fapiuitor, invinuit sau inculpat in cauza;

200 de lei:
-pentru fiecare faptuitor, invinuit sau inculpat, asistat in cursul urrnaririi penale sau in cursul judecatii;
-pentru asistenta juridica acordata in caile extraordinare de atac;

150 de lei:
-pentru asistenta juridica gratuita acordata, in cursul urmarii penale sau in cursul judecatii, partii vatarnate, partii civile sau partii responsabile civilmente. Acest onorariu se acorda pentru fiecare parte vatamata, parte civila sau parte responsablla civilmente, in cazul in care una sau mai multe persoane au calitatea de parte vatamata, parte civila sau parte responsabila civilmente;
-pentru asistenta juridica acordata in procedura plangerii in fata judecatorului impotriva rezolutiunlor sau ordonantelor procurorului de netrimitere in judecata, formulate in temeiul prevederilor art. 2781 din Codul de procedura penala;

100 de lei:
-pentru asistenta juridica acordata pentru fiecare invinuit sau inculpat in cazul luarii, inlocuirii, revocarii, incetarii, prelungirii sau rnentinerii masurilor preventive;
-pentru asistenta juridica acordata in cazul cererii de revocare a suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere, a contestatiei la executare, a cererilor de intrerupere sau amanare a executarii pedepsei inchisorii sau detentiunii pe viata , inlocuirii tratamentului medical, mentinerii, inlocuirii sau incetarii rnasurii internarii medicale , precum si in celelalte cazuri prevazute in Titlul III si Titlul IV din Partea speciala a Codului de procedura penala;
-pentru asistenta juridica acordata in cauzele intemeiate pe prevederile Legii nr. 275/2006 privind executarea pedepselor si a masurilor dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal;

Onorariile cuvenite se acorda o singura data pentru intreaga perioada a urmaririi penale, iar in cursul judecatii, se acorda separat, pentru fiecare grad de jurisdictie.

De asemenea, valoarea onorariilor se dubleaza in cazul in care asistenta juridica este acordata in zilele nelucratoare, intre orele 20:00 si 08:00.
Va multumesc pentru informatiile date!!!

Cu respesct!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre oficii ANIANA ANIANA Imi poate spune si mie cineva din Baroul Dolj cam cate oficii se dau pe luna pentru avocati stagiari?Si la cat timp se primesc banii? (vezi toată discuția)
Onorariu pentru asistenta judiciara munteanu mihaela munteanu mihaela buna ziua! din ce fonduri se acorda onorariile pt asistenta obligatorie si pt cea gratuita? care sunt tarifele minime de onorarii unice pe toata tara? va ... (vezi toată discuția)
Respingerea asistentei judiciare handsu handsu In cursul anchetei efectuate de procuror acesta poate respinge solicitarea de asistenta judiciara din oficiu pentru invinuit? (vezi toată discuția)