Buna ziua!
Trebuie sa plec in strainatate (misiune) pentru 3-4 ani si trebuie sa-mi iau cu mine si copilul, minor, 13 ani. Copilul imi este incredintat spre crestere si educare prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, in urma divortului (1998). De la servici, mi-au cerut sa aduc consimtamantul tatalui biologic ca este de acord cu plecarea copilului din tara (in vederea eliberarii pasaportului). Incercand sa-l contactez pentr a obtine acestui acord, acesta a refuzat orice cale de dialog, nu mi-a raspuns la nici un apel (scrisori, email, telefon, SMS). In aceasta situatie am apelat la serviciile Directiei de Protectie a Copilului, in vederea consilierii acestuia si obtinerii unui raspuns. In urma consilierii, am aflat ca acesta refuza sa-si de-a acordul, desi, declara ca nu a intretinut relatii personale cu copilul de la varsta de 3 luni iar in prezent (de mai bine de 5 luni) nici macar de obligatiile materiale, insignifiante fata de nevioile reale ale copilului, nu s - a achitat. In raspunsul primit de la Directia de Protectie a Copilului, acestia fac trimitere la art 18 din legea 272/2004:
(2) Deplasarea copiilor in tara si in strainatate se realizeaza cu instiintarea si cu acordul ambilor parinti; orice neintelegeri intre parinti cu privire la exprimarea acestui acord se solutioneaza de catre instanta judecatoreasca. .
In acelasi timp, În România, legislaţia aplicabilă (Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate) prevede că minorilor români li se permite ieşirea din ţară numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră. Copiii minori (sub 18 ani) posesori de paşapoarte individuale trebuie să prezinte la ieşirea din ţară, pentru a putea călători în străinătate, înscrisuri autentificate conform legii din care să rezulte acordul ambilor părinţi sau al persoanelor responsabile de creşterea, supravegherea şi îngrijirea lor. În situaţia în care copilul minor este înscris în paşaportul unuia dintre părinţi şi se deplasează în străinătate împreună cu acesta, părintele trebuie să prezinte la ieşirea din ţară acordul legalizat al celuilalt părinte, cu excepţia cazurilor în care părinţii sunt divorţaţi şi acesta din urmă are copilul încredinţat spre creştere şi educare prin hotărâre judecătorească, rămasă definitivă şi irevocabilă..
Din punctul meu de vedere, eu ma incadrez in aceasta exceptie care vine in contradictie cu art.18 al legii 272/2004.
Intrebare: Pentru a putea pleca in strainatate cu propriul meu copil, pe care-l cresc si educ de la 3 luni, si sa/mi pot realiza obiectivele profesionale, esteposibil sa fii impiedicat de un asemenea individ iresponsabil? Cum trebuie sa procedez, ce as putea face?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns:
mca , utilizator
09:37, 17 Mai 2010