avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2108 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii plata greoaie a concediului medical de catre ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

plata greoaie a concediului medical de catre firma....amanari frecvente!

Buna ziua,sotia mea a fost operata de cancer la colon anul trecut in luna decembrie,sigur ca (din pacate) tot de atunci este in concediu medical fiindca desi evolutia este buna,nu trebuie sa facem chemioterapie,doctorii spun ca trebuie sa mai stea acasa dar nu au facut inca propunerea pentru acordare punsie de invaliditate.Problema este ca daca la inceput SC. la care lucra ca vanzatoare a platit concediul medical la timp acuma este tot timpul o problema de lipsa banilor,ea primeste 100% concediu si eu stiu ca este platit de la bugetul de stat,patronul spune ca de la inceput nu a primit nici un ban de la stat, nu stiu ce inteleg si as vrea ca cineva sa ma sfatuiasca ce sa fac in aceasta situatie fiindca nu stiu daca patronul este de rea credinta sau are intradevar probleme financiare .... rog un sfat ce sa fac fiindca avand in vedere boala avem si cheltuieli foarte mari,multumesc celor care au acordat atentie.
Cel mai recent răspuns: nelutu_pop , utilizator 19:02, 13 Iunie 2010
Daca ati depus la timp formularele concediilor medicale la societatea respectiva, ar trebui sa primiti plata lor.
Ii puteti actiona in instanta daca nu va rezolvati situatia pe cale amiabila.
Sigur ca am depus la timp concediile medicale,dar firma comerciala are unele probleme cu platile in general,are intarzieri si la plata furnizorilor si de aceea am intrebat fiindca eu stiam ca plata acestor concedii se face de catre stat pritr-o procedura pe care nu o cunosc,de aia a iesit acu si legea cu.... <politia concediilor medicale>, Nu m-am judecat niciodata cu nimeni si nu as vrea s-o fac,am alte probleme la care ma gandesc acuma doar vroiam sa verific de ce spune patronul ca nu a primit de la stat nici un ban pana acuma!?... poate trebuiau indeplinite niste proceduri de catre contabil,... va rog daca stie cineva sa-mi spuna.
Da, plata acestor concedii medicale se face "de catre stat".
Procedura consta in :
-angajatorul plateste concediul medical si apoi solicita recuperarea banilor de la
FNUASS.
-angajatorul astepta sa incaseze banii ( si astepta 2-3 luni sau...)
Multumesc pentru raspuns,mai avem aprobare de la comisie pana in luna iulie cand o sa aibe in total cam 250 zile de concediu ne gandim sa rugam doctorul sa ceara in referat pentru pensie de invaliditate (sotia mea are 39 ani) ea se simte prost ca tot trebuie sa-i aminteasca si incercam sa-l intelegem pe undeva daca nu-si recupereaza banii,dar nu avem de ales trebuie sa ne ocupam sa ne facem bine si noi nu avem firma traim din salariu. Intrebarea este ar trebui sa-si faca dosar de pensie si daca da este complicat ,? ce implica asta (banuiesc ca firma trebuie sa-si fi platit la zi toate datoriile catre stat iar cartea de munca trebuie sa fie completata la zi , in acest moment cartea de munca este la camera de munca din 2005 de cand sotia lucreaza )?
1. Iata ce spune OUG 158/2005:
Art. 47. - Constituie contravenţii următoarele fapte săvârşite prin încălcarea obligaţiilor prevăzute la art. 36 alin. (3):
a) refuzul nejustificat de plată a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronată a indemnizaţiilor;
c) eliberarea certificatelor de concedii medicale cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare.
Art. 48. - Contravenţiile prevăzute la art. 47 se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei (RON) la 2.500 lei (RON).
Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevăzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzătoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.

2. Iata ce spun si Normele deaplicare a OUG 158/2005:
Art. 88. - În înţelesul prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, constituie refuzuri justificate la plata indemnizaţiilor următoarele situaţii:
a) nu se face dovada calităţii de asigurat pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate;
b) neîndeplinirea stagiului complet de cotizare, cu excepţiile prevăzute de lege;
c) necompletarea tuturor rubricilor din certificatul de concediu medical de către medicul care a eliberat/vizat respectivul certificat;
d) neprezentarea certificatului de concediu medical în termenele prevăzute de lege;
e) acordarea retroactivă a certificatelor de concediu medical în afara situaţiilor prevăzute de lege;
f) certificate de concediu medical ce depăşesc duratele maxime prevăzute de prezentele norme;
g) amânarea plăţii ca urmare a sesizării comisiilor care efectuează controlul, de către angajatorul care constată eliberări nejustificate de certificate de concedii medicale;
h) alte situaţii similare temeinic fundamentate.

3. Motivul invocat de angajatorul sotiei dvs. nu este prevazut in textele de lege prezentate mai sus, deci angajatorul este in culpa.
4. Asa cum spune art.49 din OUG 158/2005, adresati-va cu o sesizare la Casa de Asigurari de Sanatate.

Alte discuții în legătură

Recuperare bani de catre angajator de la casa de asigurari de sanatate stoicaleonida stoicaleonida buna ziua, am o firma, am in cadrul firmei 2 fete insarcinate, le platesc concediile medicale la zi numai ca de circa 6 luni de zile statul nu mi-a mai ... (vezi toată discuția)
Reclamatie pentru neplata concediului prenatal andrrrea andrrrea Buna seara, Problema mea este: sunt in CIC din 17 august AC. Fostul meu patron m-a tot mintit ca o sa-mi plateasca cele 2 luni jumatate de concediu medical ... (vezi toată discuția)
Ce pot face sa-mi primesc banii pe concediu? selena02aan selena02aan Buna ziua . Sunt angajata la o firma de confectii ca ctc-ist ,dar din data de 27.04.2012 sunt in concediu medical pt ca sunt insarcinata si am probleme in ... (vezi toată discuția)