avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Pot fi oblicat de angajatorul meu sa imi fac card ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Pot fi oblicat de angajatorul meu sa imi fac card bancar la o anumita banca?

Buna ziua,
Pana acum cateva luni fiecare angajat avea card la ce banca dorea. De cateva luni, administratorul societatii, tot incearca sa neconvinga/forteaza sa ne facem carduri la o anumita banca. Personal nu as avea nici o problema doar ca acea banca are un singur bancomat intr-un oras de peste 300000 de locuitori. Pot fi oblicat de angajatorul meu sa imi fac card bancar la o anumita banca?
Edit: "Acum ne-au promis ca nu ne mai vira salariile incepand cu aceasta luna. E normal?"

Va multumesc anticipat!
O zi buna.
Ultima modificare: Vineri, 4 Iunie 2010
dionis456, utilizator
Cel mai recent răspuns: aianaa , utilizator 22:43, 6 Iunie 2010
aianaa a scris:

nu exista nici o lege care sa permita angajatorului sa-si oblige salariatii a-si face cont la o anumita banca. Mai mult nu are dreptul sa refuze plata drepturilor salariale doar pentru ca nu ii convine banca la care aveti dvs. cont. Puteti sesiza ITM-ul daca nu va primiti salariul la data prevazuta in contractul colectiv la nivel de unitate, contractul individual de munca sau in regulamentul intern, de asemenea puteti actiona in instanta angajatorul.


De asemenea nu exista nici o lege care sa oblige angajatorul sa vireze salariul in orice banca doreste salariatul.......

In schimb art 40 din codul muncii ii da dreptul de a se organiza chiar prin alegerea unei singure banci pt salarii
ART. 40
(1) Angajatorul are, in principal, urmatoarele drepturi:
a) sa stabileasca organizarea si functionarea unitatii

binenteles ca angajatorul are anumite parghii de a "incuraja" angajatii sa aleaga banca "recomandata" de acesta, parghii legale binenteles.
(de ex daca toate transferurile se fac in aceeasi zi dupa o anumita ora, in banca recomandata salariile vor intra in aceeasi zi, pe cand in celelalte banci cel putin cu o zi intarziere)

Singurul scop a angajatorului de a proceda in acest fel este pentru reducerea costurilor cu transferurile bancare.
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Iunie 2010
mihai_u, utilizator
Salut,
Da stiu ca aceasta este problema, reducerea costurilor. Si sincer nu aveam prea multe impotriva daca aleageau o banca la care se gasesc suficient de multe bancomate. Dar amaratii astia pe care i-au ales nu stiu daca au 20 de bancomate in toata tara.
O zi buna!
vi se poate plati salariul prin casierie, daca nu cadeti de acord cu o banca agreata de ambele parti.

degeaba faceti reclamatii si sesizari, din experienta va spun ca nu veti pierde decat timp. nu puteti obliga angajatorul ... ii puteti sugera doar sa zic asa


ps. poate ar trebui sa va interesati si dvs la acea banca mica cu un singur bancomat ca este posibil sa vi se ofere comision zero de retragere de numerar de la orice bancomat (indiferent de banca) si atunci tot dvs ati mai mai avantajata. Comisionul face diferenta ... mai ganditi-va. cred ca siguranta locului de munca este mai importanta
Ultima modificare: Duminică, 6 Iunie 2010
new_2009, utilizator
"mihai_u a scris:
In schimb art 40 din codul muncii ii da dreptul de a se organiza chiar prin alegerea unei singure banci pt salarii
ART. 40
(1) Angajatorul are, in principal, urmatoarele drepturi:
a) sa stabileasca organizarea si functionarea unitatii"


Sub nici o forma art 40 din Codul Muncii nu poate fi interpretat in sensul ca angajatorul are dreptul sa impuna angajatilor banca la care sa-si deschida cont pentru a primi salariul, cu toate astea in Romania foarte multi angajatori au impus acest lucru salariatilor. Fosta mea maestra a fost acum un an avocatul unor salariati carora nu li s-au platit salariile la timp pentru ca nu au deschis conturi la banca agreata de angajator, fireste salariatii au castigat desi avocatul angajatorului a invocat printre altele si motivele legate de reducerea comisioanelor si dreptul angajatorului de a-si organiza activitatea. Instanta a retinut, printre altele, ca angajatorul are obligatia de a plati salariile fie in numerar fie in contul bancar ales de salariat. Iar un principiu de drept foarte cunoscut de juristi si invocat si de instanta in acel dosar a fost ca in dreptul muncii legea se interpreteaza in favoarea salariatului, iar nu a angajatorului. Fireste, dumneavoastra urmeaza sa analizati si sa vedeti daca nu cumva va periclitati locul de munca, incapatanandu-va sa va alegeti singur banca, insa legea este partea dvs.
Ultima modificare: Duminică, 6 Iunie 2010
aianaa, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reducerea fortata a veniturilor prin virarea salariului pe card papusa1408 papusa1408 Buna ziua! Lucrez de doi ani si jumatate la un angajator, care in tot acest timp nu a dorit sau intrunit conditiile pentru a negocia cu vreo banca eliberarea ... (vezi toată discuția)
Plata salarii card augustinsavescu augustinsavescu Buna ziua! Va solicit ajutorul in urmatoarea problema legata de plata drepturilor salariale pe card.Patronul societatii unde lucrez a facut un credit la o ... (vezi toată discuția)
Companie privata-ma obliga la angajare sa aleg pentru plata salariului ... larahau larahau Companie privata-ma obliga la angajare sa aleg pentru plata salariului una din cele doua banci cu care ei lucreaza. Banca cu care lucrez eu nu se regaseste ... (vezi toată discuția)