Intr-un proces comercial care s-a judecat in fond ( TRIBUNAL) si in apel (CURTE DE APEL ) s-au dat sentinte favorabile mie ,iar aceste sentinte contin fiecare in parte o anumita suma reprezentind cheltuieli de judecata .Sentinta din APEL este definitiva dar nu IREVOCABILA .
Va rog ,sa-mi spuneti, daca pot ca cele 2 sentinte sa le investesc cu formula executorie , in vederea recuperarii ulterioare prin executor a acestor cheltuieli.
Va multumesc , mult!
Ce se poate spune de DECIZIA NR 38/07 mai 2007 a ICCJ care reglementeaza pentru o judecata unitara prin art 720 ind 8 " hotaririre data in prima instanta privind procesele si cererile in materie comerciala sunt executorii " iar "exercitarea apelului nu suspenda de drept executarea " .-deci nu se executa prin initierea formulei executorii, fiind executorii de drept.
La fel se poate se pot executa si hotaririle din apel ( care si ele sunt executorii de drept ) chiar daca se promoveaza recursul?
Va multumesc!
Art. 720 ind. 8. - Hotărârile date în primă instanţă privind procesele şi cererile în materie comercială sunt executorii. Exercitarea apelului nu suspendă de drept executarea.
Art. 720 ind. 9. - Pentru hotărârea judecătorească dată în materie comercială, care se aduce la îndeplinire prin executare silită, hotărârea, purtând menţiunea că este irevocabilă, constituie titlu executoriu, fără efectuarea altor formalităţi.
Scuze, eu nu am observat pana acum ca vorbim de hotarari date in materie comerciala...
de aceea am mentionat regula generala. Ori, in cazul hotararilor pronuntate, in prima instanta, in materie comerciala, legiuitorul a prevazut o exceptie de la regula, astfel, ca acestea sunt executorii de drept nefiind necesara investirea cu formula executorie si nici ca sa fie definitive sau irevocabile. ;)
Deci , ambele mele hotariri - favorabile mie ( din instanta de fond - TRIBUNAL care a fost atacata cu apel , cit si cea din CURTEA DE APEL care a fost atacata cu recurs - RECURSUL inca nu s-a judecat ) pot sa le prezint EXECUTORULUI pentru a fi EXECUTATE . Va rog , sa mai precizati daca aceste hotariri trebuie depuse in original la EXECUTOR sau am inteles LEGALIZATE . Ce inseamna legalizare ?
Si ultima intrebare, din nou : va rog sa ma lamuriti cum intrebam mai sus , referitor la COMPENSARE ( adica aceste sume cu cheltuieli de judecata ale mele sa se compenseze cu suma reprezentind cheltuieli de judecata dintr-un alt proces pierdut de mine cu acelasi persoana ) cum ma adresez EXECUTORULUI ,conform carei LEGI fac acest lucru si daca pot face acest lucru . Mentionez ca EXECUTORUL este comun : persoana care incearca sa ma execute pentru cheltuieli de judecata dintr-un alt dosar , proces pierdut de mine , a initiat procedura de executare la acelasi executor unde eu voi initia procedura de executare pentru sumele mentionate mai sus pe care mi le datoreaza cu titlul tot cheltuieli de judecata
Va multumesc mult inca o data .
Legalizarea hotararii o veti obtine la instanta care a pronuntat-o in baza unei cereri si a unei taxe de timbru de 2 lei si timbru judiciar de 0,30 lei. ;)