avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Detinere de droguri pentru consum propriu
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Detinere de droguri pentru consum propriu

Am fost inregistrat telefonic cand am vorbit cu un traficant de droguri (cannabis) care a fost prins si am fost sunat de catre un comisar, m-a chemat la sectie am spus ca am luat de la el si mi-a dat o citatie in care scrie in calitate de invinuit in cauza privind detinere de droguri pentru consum propriu. Comisarul respectiv mi-a spus sa ma duc si sa dau o declaratie in care spun ca am cumparat cantitatea de, de la tipul respectiv cu suma de. Cu toate ca sunt minor comisarul a spus ca nu e nici o problema pot sa vin si singur sa dau declaratia si ca nu e nevoie sa afle parintii. Vreau niste sugestii pentru a scapa cat mai usor din aceasta problema. Mentionez ca este vorba de cantitate mica nu am antecedente penale si nu am fost prins cu nimic asupra mea si daca e nevoie pot sa afle si parintii.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 19:19, 10 Iunie 2010
Hartia semnata poate sa fie si altceva in afara de dovada inmanarii citatiei?
Nu, parintii nu au aflat.
In acea citatie scrie: "In caz de neprezentare se vor apluca sanctiunile prevazute de art. 198 C.pr.pen.;"
Ce reprezinta aceste sanctiuni?
Daca ma duc singur sa dau acea declaratie o sa o pot da? O sa fie luata in calcul acea declaratie sau o sa fie egala cu 0 din cauza ca sunt minor si nu am venit cu tutorele?
Ultima modificare: Joi, 10 Iunie 2010
marius82, utilizator
marius82 a scris:
Hartia semnata poate sa fie si altceva in afara de dovada inmanarii citatiei?

De vreme ce avea doua parti, din care a pastrat una, nu cred sa fi fost altceva.

Nu, parintii nu au aflat.

E doar un sfat, dar ar fi mai bine sa afle de la dvs decat de la vreun comisar simpatic.

In acea citatie scrie: "In caz de neprezentare se vor apluca sanctiunile prevazute de art. 198 C.pr.pen.;"
Ce reprezinta aceste sanctiuni?


Art. 198 - Abateri judiciare

Următoarele abateri săvârşite în cursul procesului penal se sancţionează cu amendă judiciară de la 100 lei la 1.000 lei:

a) neîndeplinirea sau îndeplinirea greşită ori cu întârziere a lucrărilor de citare sau de comunicare a actelor procedurale, de transmitere a dosarelor, precum şi a oricăror alte lucrări, dacă prin acestea s-au provocat întârzieri în desfăşurarea procesului penal;

b) neîndeplinirea ori îndeplinirea greşită a îndatoririlor de înmânare ori de comunicare a citaţiilor sau a celorlalte acte procedurale, precum şi neexecutarea mandatelor de aducere.

Lipsa nejustificată a martorului se sancţionează cu amendă judiciară de la 250 lei la 5.000 lei.

Lipsa nejustificată a apărătorului ales sau desemnat din oficiu fără a asigura substituirea, în condiţiile legii, ori înlocuirea sau refuzul acestuia de a asigura apărarea se sancţionează cu amendă judiciară de la 500 lei la 5.000 lei.

Următoarele abateri săvârşite în cursul procesului penal se sancţionează cu amendă judiciară de la 500 lei la 5.000 lei:

a) împiedicarea în orice mod a exercitării, în legătură cu procesul, a atribuţiilor ce revin organelor judiciare, personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, experţilor desemnaţi de organul judiciar în condiţiile legii, agenţilor procedurali, precum şi altor salariaţi ai instanţelor şi parchetelor;

b) lipsa nejustificată a expertului sau interpretului legal citat;

c) tergiversarea de către expert sau interpret a îndeplinirii însărcinărilor primite;

d) neîndeplinirea de către orice persoană a obligaţiei de prezentare, la cererea organului de urmărire penală sau a instanţei de judecată, a obiectelor ori înscrisurilor cerute de acestea, precum şi neîndeplinirea aceleiaşi obligaţii de către reprezentantul legal al persoanei juridice sau de cel însărcinat cu aducerea la îndeplinire a acestei obligaţii;

e) nerespectarea obligaţiei de păstrare, prevăzută în art. 109 alin. 5;

f) neluarea de către reprezentantul legal al persoanei juridice în cadrul căreia urmează a se efectua o expertiză a măsurilor necesare pentru efectuarea acesteia sau pentru efectuarea la timp a expertizei, precum şi împiedicarea de către orice persoană a efectuării expertizei în condiţiile legii;

g) nerespectarea de către părţi, apărătorii acestora, martori, experţi, interpreţi sau orice alte persoane a măsurilor luate de către preşedintele completului de judecată potrivit art. 298;

h) manifestările ireverenţioase ale părţilor, apărătorilor acestora, martorilor, experţilor, interpreţilor sau ale oricăror alte persoane, faţă de judecător sau procuror;

i) nerespectarea de către învinuit sau inculpat a obligaţiei de a încunoştinţa în scris, în termen de 3 zile, organele judiciare despre orice schimbare a locuinţei pe parcursul procesului penal;

j) neîndeplinirea de către organul de cercetare penală a dispoziţiilor scrise ale procurorului, în termenul stabilit de acesta.

Amenzile judiciare aplicate constituie venituri la bugetul de stat, cuprinzându-se distinct în bugetul Ministerului Public sau Ministerului Justiţiei, după caz, potrivit legii.

Aplicarea amenzii judiciare nu înlătură răspunderea penală, în cazul în care fapta constituie infracţiune.

Daca ma duc singur sa dau acea declaratie o sa o pot da? O sa fie luata in calcul acea declaratie sau o sa fie egala cu 0 din cauza ca sunt minor si nu am venit cu tutorele?

Este obligatoriu sa fiti asistat de avocat (din oficiu, daca nu aveti unul numit). Parintii vor fi chemati obligatoriu la prezentarea materialului de urmarire penala (daca va fi cazul, bineinteles), in rest organul de cercetare are doar posibilitatea sa ii citeze daca aveti sub 16 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am fost prins dând unui amic 0.7 g de marijuana, și am fost încadrat ca traficant și consumator. ce se poate întâmpla de acum înainte? :(((( :(((( Buna ziua,am fost prins in fapt dând unui amic 0,7g de marijuana.Ne-au dus la secție și duși pe rând la declarație. Amicul meu a spus ca de la mine,iar ... (vezi toată discuția)
Dosar penal - detinere drog cu risc mare Radu312312 Radu312312 Care sunt conseciintele pentru posesie droguri cu risc mare (1 pastila)? Am fost perchezitionat si prins la Electric Castle avand asupra mea o pastila de ... (vezi toată discuția)
Citatie ca martor privind trafic de droguri alexszikili alexszikili Buna ziua.am primit azi o citatie in care sunt chemat la B.C.C.O,in calitate de MARTOR in cauza privind trafic de droguri si efectuare de operatiuni cu produse ... (vezi toată discuția)