avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 656 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... valabilitatea negatiei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

valabilitatea negatiei

Chestiunea e in felul urmator: s-a facut succesiunea dupa decesul mamei, iar tatal a dat declaratie(negatie) prin care a decis sa renunte la tot ce i se cuvenea in favoarea copiilor, astfel incat dupa moartea lui sa nu mai fie nevoie sa se faca o alta mostenire. Intrebarea: se poate renunta la aceasta negatie sau cum s-o numi ea:-/, in cazul in care se razgandeste si isi doreste partea? Mentionez ca partea lui nu a fost inca impartita intre frati.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Me One Nemo , utilizator 07:46, 5 Iunie 2007
Indiferent... conteaza ultima manifestare de vointa inainte de expirarea celor 6 luni
Nu-i indiferent;) Daca a facut vreun act de acceptare tacita in cele 6 luni si inainte de renuntare, atunci va fi acceptant pur si simplu si nu se va mai putea intoarce chiar de ar face 10 renuntari. Asta referitor la ultimele 2 postari.
Adica... daca accept o mostenire si apoi renunt la ea, aceasta ultima manifestare a vointei mele nu produce efecte? Pentru ca?
In cazul in care eu renunt la o mostenire si apoi revin, in termenul de 6 luni, asupra renuntarii, acceptand mostenirea, acceptarea este valabila. De ce nu ar fi tratat in acelasi mod si situatia contrara? Cu atat mai mult cu cat, prin manifestarea de vointa a tuturor mostenitorilor, nu se poate renunta la acest termen. El trebuiie sa curga in intregime tocmai pentru ca... vreun mostenitor s-ar putea razgandi si reveni asupra deciziei sale initiale.
Deak sustine aceeasi idee din ce-mi amintesc eu; daca am timp sa revad cartea, am sa revin.
Daca reunti la mostenire te poti intoarce si s-o accepti in interiorul termenului de 6 luni numai daca intre timp n-a acceptat-o altcineva. Altfel degeaba te mai intorci...ramai renuntator. Cu acceptarea nu e aceeasi chestie...odata acceptata nu te mai poti intoarce. Nu mai povestesc de ce se intampla asa ca e mult de scris si mi-e lene:">
Deak sustine ce zic eu nu ce zici tu...dar daca tot vrei sa recitesti cartea n-ar fi rau ca te-ai convinge singura.
Ar fi ca in principiu acceptarea este un act juridic unilateral si irevocabil. Prin urmare asupra acesteia se poate reveni numai in cazurile prevazute expres de lege. Deci,...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sucesiune marianbica marianbica Buna ziua,va rog sa ma ajutati sa inteleg un lucru. In 1991,13 ianuarie defunctul decedeaza.Raman mostenitori sotia defunctulu + 8 copii.Are loc ... (vezi toată discuția)
Am o nelamurire va rog sa ma ajutati bellmo bellmo am o intrebare referitoare la un teren ,este al tatalui meu si el a decedat in urma cu un an de zile si am ramas eu cu mama si cu sora mea si vreau sami ... (vezi toată discuția)
Pasii necesari pentru renuntarea la succesiune ContSters90070 ContSters90070 Buna tuturor! Am o pbroblema : bunicii au murit , iar in urma lor au ramas 4 copii (tata este unul din ei) si 1 casa . Apoi 3 din cei 4 copii au murit, ... (vezi toată discuția)