avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1755 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... recunoastere copil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

recunoastere copil

Buna ziua.As dori sa ma ajutati, dandu-mi raspuns la cateva intrebari:in cat timp isi poate recunoaste un tata copilul, dupa nastere?poate sa fie trecut pe certificat , fara sa-i ia numele, doar dand o declaratie?Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Carmen Muraru , Avocat 18:06, 14 Iunie 2010
felice76 a scris:

Multumesc.Deci, chiar de este pe numele meu , nu voi putea iesi cu el , fara acordul sau.Ce presupune un proces de acest gen?E costisitor?cine trebuie sa ceara testul de paternitate, eu sau tatal, chiar daca amandoi stim ca ne apartine?




Doamna,

Daca tatal e de acord sa recunoasca copilul atunci mergeti cu el la starea civila si functionarul de acolo va elibera pentru copil un nou certificat de nastere unde la rubrica tatalui va aparea numele dumnealui. Asta e tot. Nu e nevoie de proces si de teste de paternitate decat daca tatal se impotriveste acestei recunoasteri. Atentie: numele de familie al copilului ramane tot numele dvs. de fata. Ce se schimba e doar faptul ca se completeaza casuta numele tatalui. Deci practic din acest moment dumnealui are aceleasi drepturi asupra copilului ca si dvs. In plus, recunoscand ca este tatal copilului el are o obligatie de a il intretine si in acest sens dvs. il puteti chema in tribunal pentru stabilirea unei pensiii alimentare. Dumnealui, la randul sau, poate sa cera stabilirea unui program de vizita al minorului (asta doar daca nu va intelegeti de bunavoie). De asemenea, daca dvs. veti dori sa scoateti copilul din tara atunci veti avea mereu nevoie de acordul lui. Pentru a evita sa ii cereti mereu acordul pentru chestii de genul asta sau altele care mai pot aparea (inscriere la scoala etc.) atunci puteti merge in instanta sa solicitati ca minorul sa va fie incredintat dvs. Bun, e clar ca minorul e deja la dvs. dar asta e o procedura care va da dvs. o mai mare libertate in raport cu tatal (de exemplu avand aceasta decizie de incredintare a minorului nu mai sunteti obligata sa cereti acordul tatalui pentru ca minorul sa isi faca pasaport). Merci.
tatal poate recunoaste oricand copilul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt însărcinată și despărțită , dacă dumnezeu ma ajuta ... AnamariaA1 AnamariaA1 Sunt însărcinată și despărțită , dacă Dumnezeu ma ajuta sa duc sarcina pana la capăt și nu doresc sa trec in acte numele tatălui deoarece nu vrea ... (vezi toată discuția)
Drepturi/custodie/recunoastere tata copil inca ne-nascut ContSters183675 ContSters183675 Pe scurt, prietena mea este gravida si va tine copilul insa a considerat ca eu nu \"VOI AVEA NICI UN DREPT\" la tot ce se va intampla. Din ce am citit nu ... (vezi toată discuția)
Imi poate lua copilul??? angell angell am 20 de ani si am o fetita de 8 luni cu un barbat casatorit, care la acel moment nu a recunoscut copilul, insa acum doreste sa faca acest lucru si de asemenea ... (vezi toată discuția)