As dori un sfat de la un specialist cu privire la urmatoarea situatie: conducere in stare de ebrietate pe un drum public, refuz recoltare probe biologice a suflat oar in etilotest. Dupa cat m-am priceput eu sa interpretez legislatie se pare ca o sa intre in discutie un dosar penal dar vreau sa imi spuneti daca se anuleaza permisul de conducere.
Din punct de vedere strict teoretic am inteles ca refuzul de recoltare a probelor este infractiune si ca pedeapsa e de la 2 la 7 ani, eu incercam sa vad daca exista o portita pe care sa o exploatez sa evit anularea permisului deci transformarea pedepsei intr-o pedeapsa administrativa sau asa ceva care sa nu anuleze permisul.
Art. 185 din Regulamentul de aplicare a Codului Rutier prevede:
(1) Constatarea contravenţiei de conducere a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană care se află sub influenţa alcoolului se face prin testarea aerului expirat de aceasta cu un mijloc tehnic certificat sau cu un mijloc tehnic omologat şi verificat metrologic.
(2) Conducătorilor de autovehicule sau tramvaie li se recoltează obligatoriu probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei atunci când:
a) rezultatul testării arată o concentraţie mai mare de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat;
b) în eveniment este implicat un vehicul care transportă mărfuri sau produse periculoase.
(3) Conducătorilor de vehicule li se recoltează obligatoriu probe biologice atunci când rezultatul testării preliminare cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate indică prezenţa în organism a substanţelor ori produselor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare.
Daca rezultatul de la etilotest a fost de cel mult 0,40 "scapati" numai cu amenda si suspendarea dreptului de conducere pe 90 zile. Daca rezultatul etilotestului a fost peste 0,40 intrati in domeniul infractiunii si in cazul condamnarii, chiar cu suspendare, permisul se anuleaza.
Mai am o intrebare unde pot gasi spete asemanatoare sa pot si eu sa imi fac o idee deoarece parerile sunt impartite si as vrea sa ma documentez singura iar ulterior cu -tema facuta - sa merg la cercetari penale pentru declaratii iar apoi unde mai trebuie.
Probela este ca la etilotest a iesit 0,97. Am inteles ca in practica de specialitate se pleaca de la ideea ca in sange ar fi iesit aproape dublu, atunci cred ca devine deja o problema de dosar penal care atrage de la sine pedeapsa de la 2 la 7 ani si anularea. Eu vroiam sa ma interesez daca exista vreo posibilitate ca fapta sa fie incadrata la aplicarea unei sancţiuni cu caracter administrativ avand in vedere ca locul de munca al inculpatului este legat de permisul de conducere fiind sofer.
@ corina 78 - alcoolemia din sange va fi ptin mai mare decat dublul rezultatului etilotestului. La o asemenea alcoolemie sanse de primi o sanctiune administrativa sunt practic nule. Cred ca persoana respectiva va trage concluziile necesare din aceasta fapt.