avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1800 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort-Custodie comuna minori??
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort-Custodie comuna minori??

multumesc
Ultima modificare: Vineri, 27 August 2010
ContSters154130, utilizator
Cel mai recent răspuns: Carmen Muraru , Avocat 19:39, 23 Iunie 2010
totusi, pentru a lamuri problema, care este acceptiunea dv. pentru " acordarea custodiei comune"?
Nici prevedere normativa nu impiedica instantele sa acorde custodia copiilor ambilor parinti cu atat mai mult cu cat copii conceputi in afara casatoriei sunt in ingrijirea ambilor parinti atat timp cat acestia nu intenteaza vreo actiune in incredintare. Nu vad nici un impediment sa obtineti custodia comuna daca va puteti intelege in acest sens.


Doamna nu a spus ca acesti minori ar fi din afara casatoriei.
Nu este necesar ca in cazul unui divort unul din parinti sa solicite ca minorii sa ii fie incredintati spre crestere si educare,deoarece instanta,odata cu pronuntarea hotararii de divort,va hotari caruia dintre parinti ii va incredinta copiii.. De aici nu rezulta ca instanta va incredinta minorii ambilor parinti.
Oricum,parintele caruia nu i-au fost incredintati,are dreptul de a pastra/avea legaturi personale cu copiii.
Nimeni nu impiedica parintii sa se invoiasca in ceea ce priveste incredintarea minorilor,deci cu care dintre ei sa ramana acestia,insa in primul rand nu cred ca este posibila "custodia"comuna,iar in al doilea rand,intelegerea parintilor va trebui incuviintata de instanta de judecata.
@catalin
Temeiul juridic l-am precizat. Textul de lege prevede ca parintii au posibilitatea sa se invoiasca asupra incredintarii copiilor minori. Nu spune cum anume, nu interzice deci in mod explicit incredintarea abilor parinti. Si acolo unde legea nu distinge nici noi nu putem distinge. Totul e ca intelegerea sa fie incuvintata de instanta. Ramane la latitudine judecatorului ca in baza propriei constiinte sa valideze intelegerea parintilor. Daca nu exista nici un motiv pentru a respinge acea invoiala nu vad de ce ar faceo. Legea nu prohibeste.

@luiza2008
Nici eu nu am spus ca ar fi din afara casatoriei. Faceam o comparatie aplicand principiul constitutional al nondiscriminarii. Atat timp cat parintilor necasatoriti li se permite exercitarea in comun a drepturilor parintesti nu vad de ce in caz de acord al sotilor ce divorteaza, instanta sa nu o aprobe. Altfel am fi in prezenta unei discriminari cu atat mai mult cu cat nu exista un argument juridic pentru a interzice aceasta. Desigur daca parintii nu sunt in acord problema nu se mai pune sub nici o forma.
Incredintarea copilului ambilor parinti nu e posibila decat in baza acordului explicit al acestora, el nu se prezuma. De aceea implicit textul de lege spune "va hotara caruia dintre parinti ii va incredinta copiii". In absenta initiativei parintilor de a se invoi si de a exterioriza aceasta, instanta apeleaza la regula comuna. Repet nici un text de lege nu interzice explicit incredintarea copiilor ambilor parinti daca la baza exista un acord exteriorizat al acestora. Desigur ca invoiala trebuie incuvintata de instanta dar nu vad nici un impediment ca aceasta sa o faca daca nu are un motiv serios. Sigur domiciliul legal al copilului va fi la unul dintre ei dar aceasta face parte tot din invoiala parintilor.
Sa nu confundam incredintarea copiilor ambilor parinti cu dreptul de a mentine contacte cu acestia. Aceasta este solutia clasica in cazul in care parintii nu se inteleg dorind fiecare dintre ei incredintarea exclusiva. Aceasta este si regula comuna prezumandu-se faptul ca nu exista acord de vreme ce exista actiunea de divort. Prezumtia este insa relativa putand fi indepartata prin intelegerea parintilor si incuvintarea instantei.
Nu exista notiunea de custodie comuna in dreptul romnaesc , deoacamdata. Prin urmare, o asemenea solicitare va fi respinsa ca inadmisibila. Puteti gasi insa unele solutii apropriate..de genul drept de vizitare extins( chiar si zilnic) printr-o tranzactie consfintita in instanta, redactata de un avocat
Ma puteti contracara cu argumente juridice sau prejudecatile inving si textele de lege? Mergem pe principiul mestesugaresc "asa se face"?

Eu sustin ideea incredintarii minorilor ambilor parinti dupa divort in conditiile restrictive ale acordului dintre acestia si a incuvintarii instantei. Am adus si argumentul nondiscriminarii relativ la exercitarea drepturilor parintesti in comun a parintilor necasatoriti. Negati aceasta posibilitate. Si daca da, de ce?

Alte discuții în legătură

Rog lămurire custodie comuna ContSters193379 ContSters193379 Rog să-mi spuneți exact ce anume inseamnă această custodie comună,ce se schimbă dacă ii va fi acordată fostului soț:? Copilul imi este încredințat ... (vezi toată discuția)
O nelamurire(va rog nu ocoliti!!!) maveryck maveryck urmeaza sa divortez ,sotia doreste custodia copilului,daca ii acord custodia totala ma tem sa nu paraseasca tara impreuna cu fetita (3ani).poate face acest ... (vezi toată discuția)
Custodia comunã este prevãzutã sau nu? Antoanela Geaman Antoanela Geaman Deoarece am primit o multime de intrebari pe acesta tema si am vazut si o sumedenie de discutii tangentiale, as dori sa o dezbatem. Rugamintea este doar ca ... (vezi toată discuția)