avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediul medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediul medical

Buna seara,
As dori sa stiu daca si in ce fel concediul medical poste influenta calculul vechimii in munca si al stagiului de cotizare.In perioada concediului medical se mai platesc cotele aferente pentru sanatate si pensie?Trebuie trecut concediul medical in cartea de munca? Multumesc.
Pt perioada concediilor medicale se opreste contributia la pensii, in momentul in care iesiti la pensie aceasta se reflecta in stagiul de cotizare, dvs. apareti in declaratia CAS pe care angajatorul o depune la Casa de pensii.
Art. 5. - (1) In sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
I. persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca...
Art. 23. - (1) Baza lunara de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale in cazul asiguratilor o constituie:
c) salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in cazul indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate, corespunzator numarului zilelor lucratoare din concediul medical, cu exceptia cazurilor de accident de munca sau boala profesionala.
Concediul medical este asimilat stagiului de cotizare in sistemul asigurarilor sociale de stat, deci, nu va prelungeste iesirea la pensie.

Pe durata concediului medical, cotributia de asigurari sociale (pensie) se calculeaza la salariul minim pe economie si nu la salariul de incadrare.
elena nicolaescu a scris:

Buna seara,
Multumesc celor care au avut bunavointa sa-mi raspunda.Din pacate sunt doua raspunsuri contradictorii si eu nu stiu ce sa cred.Nu ne ajuta nici un moderator cu o informatie riguroasa,please?

1. Nu e neaparat nevoie ca un moderator sa va raspunda, mai ales ca ati primit raspunsuri corecte de la colegele mele.
2. Daca doriti neaparat, eu, ca moderator, va confirm ca raspunsurile colegelor mele sunt legale.
Multumesc tuturor pentru raspunsuri si pentru timpul acordat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical joe17 joe17 Buna ziua! As dori, daca se poate, cateva opinii in leg cu 2 probleme: 1. exista o stipulare clara care sa precizeze ca dupa 30 de zile neintrerupte de ... (vezi toată discuția)
Conditii de plata a concediului de maternitate si a concediului de crestere copil anairam_unid anairam_unid Am o angajata care lucreaza de 4 luni si acum este in concediu prenatal ,vreau sa stiu daca ii pot plati concediul medical si daca sunt obligata sa il ... (vezi toată discuția)
Inregistrari in carnetul de munca l&l l&l Este obligatorie inregistrarea concediilor medicale si a celor fara plata in carnetele de munca? Este obligatorie suspendarea contractului individual de munca ... (vezi toată discuția)