Buna ziua!
Situatia mea este urmatoarea:am lucrat cu carte de munca din 2004 si pana in aprilie 2009 cu norma intreaga , iar din aprilie pana in sptembrie cu 4 ore, iar din septembrie pana in noiembrie cu 2 ore, dupa care patroana m-a concediat datorita situatiei economice.Nu am beneficiat de somaj pt. ca se pare ca la 2 ore pe zi nu se acorda.Din noiembrie si pana in prezent nu mi-am gasit de lucru cu carnet de munca.Am 34 de ani, nu am copii , dar intentionez sa am un copil.
Acesta este motivul pentru care doresc sa-mi depun cartea de munca la firma unei prietene,cu jumatate de norma si sa achit bineanteles toate contributiile la stat , prevazute atat in sarcina angajatului cat si a angajatorului.
Doresc sa fac acest lucru pentru a beneficia de indemnizatia de crestere a copilului, intrucat imi este teama ca e posibil sa ramana si sotul fara loc de munca si asa sa am eu macar acest ajutor.
Intrebarile mele sunt:
1.Imi acorda statul indemnizatia de crestere a copilului daca cotizez 1 an de zile innainte de nastere pentru 4 ore la salariul minim pe economie?
2.Cat trebuie sa cotizez in total pe luna la jumatate de norma (4 ore), si evident la jumatae din valoarea salariului minim pe economie?Am in vedere intreaga contribuitie (a salariatului si a angajatorului).
Va rog sa nu ocoliti subiectul meu, am mare nevoie de un raspuns.
Codul muncii, la art.41, prevede urmatoarele:
(1) Contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor.
(2) Cu titlu de exceptie, modificarea unilaterala a contractului individual de munca este posibila numai in cazurile si in conditiile prevazute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de munca se refera la oricare dintre urmatoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) conditiile de munca;
e) salariul;
f) timpul de munca si timpul de odihna.
Buna ziua din nou
acum sunt insarcinata in 2 luni si jumatate, si as vrea sa-mi maresc salariul, la 1500 ron pe ultimele 6 luni pt a putea beneficia de o indemnizatie mai mare.
imi puteti spune va rog cat va trebui sa platesc impozit pt salariul de 1500 ron ???
Din cate am inteles indemnizatia se calculeaza la venitul din ultimele 12 luni,pe anula acesta am avut din ianuarie-iunie : 1240 ron ,iulie-august: 720 ron si acum as vrea sa modific la 1500 ron. Firma in prezent plateste decat 290 lei din impozitul meu (pt salariul meu de 720 ) iar diferenta va trebui sa o suport eu.
va rog sa-mi spuneti si daca dupa parerea dvs renteaza aceasta modificare.
va multumesc si astept raspunsul dvs.