avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 578 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... ELEMENTE CONSTITUTIVE ALE INFRACTIUNI
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

ELEMENTE CONSTITUTIVE ALE INFRACTIUNI

Intr-o actiune piritii prezinta in intimpinare lucruri mincinoase.
Am sesizat Parchetul pentru fals de declaratii, art.292 C.P.
Parchetul in rezolutia care a dat-o spune ca fapta nu intruneste elementele constitutive ale infractiunii si a dat NUP.
Deci dupa acest raspuns in actiunile civile putem declara orice minciuna fara nici o frica.
Ce parere aveti?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 19:03, 9 Iulie 2010
Asta credeti dvs , insa niciun parchet si nicio instanta nu va retine un fals in declaratii , pe baza unei intampinari neconforme cu realitatea si am sa va arat punctul meu de vedere , in ceea ce priveste cazul dvs .
Una din conditiile cerute de lege pentru existenta infractiunii de fals in declaratii si pe cale de consecinta pentru constatarea ca falsa a unei asemenea declaratii, este aceea ca declaratia facuta sa fie una din acele declaratii care potrivit legii sau imprejurarilor, servesc la producerea unei consecinte juridice. Se cere in aceste cazuri ca declaratia sa aiba potrivit legii sau împrejurarilor, valoare probatorie si eficienta juridica prin ea insasi, respectiv sa produca consecintele juridice avute in vedere de cel in cauza, prin insasi faptul ca a fost facuta.
Intampinarea intr-un proces , de orice natura , civila sau penala , nu are valoare probatorie si eficienta juridica prin ea insasi, asa cum v-a facut precizarea mai sus si colega @legally , aceasta avand doar rolul de a invedera instantei de judecata analizarea pretentiilor reclamantului si de a propune in aparare probe si mijloace de proba , insa pronuntarea unei hotarari judecatoresti se face doar în baza unui probatoriu administrat de instanta, nu doar pe baza sustinerilor paratului care nu au valoare probatorie prin simpla lor afirmare. In caz contrar orice cerere de chemare in judecata respinsa sau sustinerile dintr-o intampinare in care se fac afirmatii necorespunzatoare adevarului, ar putea fi considerate declaratii false si sa atraga raspunderea penala, conform art. 292 Cod penal , ceea ce nu este posibil .
Chiar daca o parte din sustinerile facute de parat in intampinare ar fi necorespunzatoare adevarului, intrucat acestea nu au valoare probatorie si eficienta juridica prin ele insele, nu pot fi constatate ca false si astfel nu poate fi retinut nici falsul in declaratii .
Intradevar nu am fost suficient de atenta la subiectul deschis, si colegele de mai sus au dreptate. am crezut initial ca era vb de o marturie in ds civil. Tot ce aveti de facut in dosarul civil este sa propuneti probe, eventual cercetare la fata locului si martori care sa confirme sustinerile dumneavoastra.
Daca sunteti in termenul celor 20 de zile de la emiterea solutiei de catre procuror,aveti posibilitatea formularii,conf.art 278 c.pr.pen,a unei contestatii laprocurorul ierarhic superior,iar daca acesta nu raspunde in alte 20 zile,formularea unei contestatii in instanta

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chemare in judecata pe baza unor date false VONPAUL006 VONPAUL006 Am fost dat in judecata pentru recuperarea unei sume de bani folosind date false. Pot sa fac plingere penala pe baza cererii de ... (vezi toată discuția)
Art. 292 cod penal Martonze Martonze Declaratiile mincinoase din cererile de chemare in judecata se incadreaza in art. 292 - Fals in declaratii? Daca un executor judecatoresc a incalcat ... (vezi toată discuția)
Fals in declaratii socrate111 socrate111 Buna seara .Imi puteti spune daca reclamantii care prin actiunea inaintata Instantei declara o serie de neadevaruri pot fi atrasi in raspundere penala in ... (vezi toată discuția)