Buna ziua, dupa ce am consultat legea 76/2002 si legea 118/2010, am de lamurit o neclaritate:
Art. 39 (2) Cuantumul indemnizatiei de somaj prevazute la alin. (1) este o suma acordata
lunar si in mod diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum
urmeaza:
a) 75% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la
data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel
putin un an.
Intrebarile mele sunt: Daca angajatul a primit o marire de salariu de care a beneficiat o singura de luna inainte de incheierea raporturilor de munca, cum ar trebui sa se calculeze indemnizatia de somaj? Salariul brut va fi considerat cel mai recent salariu(desi a beneficiat de el o singura luna)? Sau se va face o medie a ultimelor 12 luni cotizate (indiferent de continuitate si de nr de angajatori)?
1. Daca ati fi citit topicul de la inceputul lui ati fi aflat si asta.
2. Din legea 76/2002:
Art. 39. - (1) Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor prevăzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevăzute la alin. (1) este o sumă acordată lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 75% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) suma prevăzută la lit. a) la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevăzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
3. Sa depuneti dosarul la Somaj in termen de30 de zile de la data concedierii, pentru a primi indemnizatie de somaj incepand cu data concedierii. Daca depuneti dosarul mai tarziu veti primi indemnizatie de somaj de la data depunerii acestuia.
4. Angajatorul trebuie sa va dea decizia de concediere, (inregistrata la ITM), carnetul de munca si adeverinta cu veniturile pe cele 12 luni necesare pentru calculul indemnizatiei de somaj.
Va multumesc frumos.... pentru raspuns Domnule Tudor Valeriu..=D>..... mai greseste omul... n-am fost suficient de atenta la topic..... mii de scuze....#-o