avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1951 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... cum sa procedez cand cineva ma ameninta ?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

cum sa procedez cand cineva ma ameninta ?

Buna ziua. In seara aceasta un vecin de bloc m-a amenintat sau cel putin eu asa m-am simtit. Sa expun caat mai succint datele problemei. In aceste imprejurari nefericite ale crizei eu am fost prins pe picior gresit, in sensul ca am cumparat (cu credit bancar) un apartament in mai 2008 cand preturile erau in varf. Acum, cu veniturile diminuate si in unele luni chiar inexistente, faptul de a plati rata de cca. 450 euro este foarte dificil. In aceste conditi am ramas restant la intretinere cu cca 3000 ron. IN seara aceasta, vecinul in cauza mi-a spus pe un ton amenintator ca "o sa luam masuri drastice !". Iar eu l-am intrebat "ce inseamna masuri drastice". La care raspunsul a fost "Chemarea in instanta si sa nu se ajunga si la altele". Intrebarea mea este: cum sa procedez? M-am gandit ca daca nu am nici o reactie, acest vecin sa nu faca niste actiuni necugetate (pt ca stiu ca unii oameni sunt ca niste animale si nu stiu ce inseamna gandire, ratiune, stapanire de sine etc) Trebuie sa depun o sesizare? M-am gandit ca daca acum platesc, acest om se poate gandi ca am platit datorita amenintarii sale; deci vecinul poate gandi: "are efect amenintarea, atunci sa o mai folosesc". Am stat si eu prin diverse locuri, unde au existat persoane cu restante mult mai mari la intretinere, insa intelegeam ca omul e intr-o situatie grea si cautam sa il ajut, nu sa il amenint !
Va multumesc pentru timpul acordat.
Cel mai recent răspuns: iulia. , utilizator 10:22, 7 August 2010
@iulia. a scris: Acele cuvinte "sa nu se ajunga la altele" pot avea multiple semnificatii...

Exact: multe semnificatii – deci si ceea ce a scris @Indines, dar si altele. Nu trebuie ca cineva sa devina violent pentru ca vorbele lui sa fie considerate amenintatoare. Amenintarile se pot face si… in soapta – ca tot amenintari se numesc.
Ma pot simti amenintata de tonului unui individ. Cine hotaraste care este… “rezistenta mea la amenintari”?

@iulia. a scris: interpretam acele cuvinte in modul cel mai favorabil ordinii sociale…

Discutand despre “ordine sociala” @Lulica a punctat mai corect: nu ne luam de oameni pe te miri unde si ne aratam muschii – facem in asa fel incat sa se aplice legea [respectarea legii e baza “ordinii sociale”]

@iulia. a scris: acele cuvinte nu constituie amenintare ci doar o instintare..o aducere la cunostinta…

@amb35 a scris: IN seara aceasta, vecinul in cauza mi-a spus pe un ton amenintator ca "o sa luam masuri drastice !". Iar eu l-am intrebat "ce inseamna masuri drastice". La care raspunsul a fost "Chemarea in instanta si sa nu se ajunga si la altele".

Sublinierea imi apartine. “La altele” ce? Chemarea in judecata pentru datorii nu e o “masura drastica” – e o chestiune fireasca…

@iulia. a scris: Daca amb35 ar fi clientul dumneavoastra.. i-ati spune sa apeleze la lege ? Credeti(catusi de putin) ca demersul sau s-ar putea finaliza intr-un mod favorabil pentru el..sau doar il puneti pe drumuri constient/a ca nu are sorti de izbanda?

Da. Am convingerea ca individul respectiv obisnuieste sa “faca ordine si disciplina” pe unde se nimereste.
Demersul nu ar fi favorabil – in sensul ca – evident (am mai scris) nu se va dispune inceperea urmaririi penale impotriva vecinului artagos dar o “citatie” l-ar putea determina sa isi schimbe – pentru viitor - atitudinea de “cerber”.
Dar… cine stie? :) Ar putea fi si favorabil! Nu cunoastem caracterul respectivului individ – ar putea fi si altii care sa se alature… plangerii. Nu? Si atunci datele problemei s-ar schimba…
Cand cineva intreaba cum ar putea rezolva o anumita situatie inseamna ca e dispus sa faca unele drumuri… Chestiune de principiu, de… ordine sociala, daca doriti…

Hai sa-i aruncam in strada pe toti aceia care au datorii la intretinere…
In acest caz vecinul artagos “se plange” ca e afectat fondul de rulment! Deci facturile catre furnizori sunt platite! Pentru ce altceva se constituie acest fond de rulment?!

Acest subiect nu este unul de natura strict juridica… Ne arata cum stiu romanii sa convietuiasca… De ce sa ma duc direct cu “amenintari” cand pot intreba civilizat “care e problema de nu platesti?” De ce sa “amenint” cand pot spune: “Hai sa vedem cum faci sa platesti ceva si catre asociatie?” Partea si mai rea este ca la asociatie se pot primi si plati partiale, dar cei mai multi “administratori” refuza, spunand: “totul sau nimic” – si daca omul nu poate plati totul dintr-o data nu e si mai rau, pentru ambele parti?
:bow:
Ultima modificare: Vineri, 6 August 2010
trope_doi, utilizator
trope_doi a scris:

Acest subiect nu este unul de natura strict juridica… Ne arata cum stiu romanii sa convietuiasca… De ce sa ma duc direct cu “amenintari” cand pot intreba civilizat “care e problema de nu platesti?”


Exact.. de cum stiu oamenii sa convietuiasca... De ce sa sting un conflict la primele scantei.. hai sa-l dau in judecata ca mi se pare ca m-a amenintat.. ca i-am interpretat eu cuvintele si eu sunt mai sensibil.. dar nu l-am intrebat ce a vrut sa zica exact. Asa demonstram care-i mai tare:):training:
trope_doi a scris:

Am convingerea ca individul respectiv obisnuieste sa “faca ordine si disciplina” pe unde se nimereste.
In cazul in care nu-l cunoasteti sau sunteti mama Omida..nu stiu cum de aveti "convingerea". Judecam cazurile in baza datelor concrete ce ne sunt furnizate.. nu in baza completarii datelor faptice cu ajutorul imaginatiei.
In rest ..toate bune.:ok:
Ultima modificare: Vineri, 6 August 2010
iulia., utilizator
@trope_doi

@amb35 a scris: IN seara aceasta, vecinul in cauza mi-a spus pe un ton amenintator ca "o sa luam masuri drastice !". Iar eu l-am intrebat "ce inseamna masuri drastice". La care raspunsul a fost "Chemarea in instanta si sa nu se ajunga si la altele".

Asa cum a afirmat "iulia." in lipsa unor alte afirmatii expresia "sa nu se ajunga la altele" trebuie interpretata in sensul cel mai "favorabil ordinii sociale" deoarece este binecunoscut principiul de drept civil / penal conform caruia buna credinta / nevinovatia se prezuma. Deoarece el acuza "amb32" trebuie sa dovedeasca fara putinta de tagada ca ceea ce vroia vecinul sa spuna are un caracter injust si deci se situeaza in sfera ilicitului.

Ideea de ton amenintator presupune o apreciere subiectiva in absenta unor fapte concrete deci putem sa nu o luam in seama.

La categoria "la altele" am putea trece executarea silita care este perfect justificata in situatia de fata si nu reprezinta o amenintare in sens ilicit.

In alta ordine de idei neplata datoriilor la asociatie nu poate fi justificata in sens juridic pe principiul "oricui i se poate intampla". Aceasta produce prejudicii asociatiei si deci proprietarilor isasi. Proprietarii astfel au calitatea necesara de a face observatie in limitele ordinii sociale oricariu datornic pentru ca sunt direct afectati de comportamentul acestuia. Criza nu este o justificare pentru aceasta. Pe principiul acesta de maine am putea incerca sa nu mai platim nimic ca doar ... e criza. Dealtfel, pentru recuperarea prejudiciului, orice proprietar il poate actiona in justitie pe datornic daca asociatia nu o face deoarece are un interes direct in aceasta. Mai adaug aici si dreptul la libera exprimare in baza cariua vecinul poate sa spuna ce doreste el in limitele presupuse de acest drept fundamental.

Sa sfatuiesti pe cineva sa faca o plangere penala cuiva vadit nejustificata doar asa ca sa-l puna la punct este echivalent cu a-l instiga la comiterea unei infractiuni deoarece acest tip de comportament este fapta penala incriminata de de Codul Penla la art. 259 "Denuntare calomnioasa" citez "1. invinuirea mincnoasa facura prin denunt sau plangere , cu privire la saarsirea unei infractiuni de catre o persoana, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani".
Oameni buni, cand il voi mai intalni pe vecin il voi intreba ce a vrut sa zica cu "sa nu se ajunga si la altele". Poate sa fi zis asa la suparare sau poate ca ceva "concret" avea in cap. Tot ce sper este sa nu ma trezesc cu una in figura ... :)

Intr-un fel sau altul - daca Dumnezeu ma tine sanatos - voi rezolva cu bine orice datorie. Deci, eu voi ramane un om curat; un om care a avut probleme pe care si le-a rezolvat in cele din urma (asa cum trebuie sa faca orice om de bun simt). Dar daca acest om ajunge sa ma injure sau (mai rau) sa ma loveasca, cum mai sterge el aceste lucruri? E drept ca la greu se incearca al omului caracter...
Ultima modificare: Vineri, 6 August 2010
amb35, utilizator
Asta-i ca in povestea lui Creanga ..cu drobul de sare. Platiti-va datoria sau evitati sa mai discutati cu vecinul ..si nu o sa pice drobul.
Vecinul respectiv se bucura de prezumtia de nevinovatie. Dupa rationamentul dumneavoastra... oricare dintre noi poate sa ceara luarea unor masuri impotriva oricui ..doar asa ca ni se pare noua ca s-a uitat amenintator, a avut un ton nepotrivit sau a folosit cuvinte carora noi le dam un inteles negativ.
Vad ca totusi nu aveti in vedere posibilitatea ca acel vecin sa fi vrut sa zica " va dam in judecata si sa nu se ajunga si la altele..adica executarea silita". Ceea ce ar fi posibil si v-ar afecta.. fara sa puteti sa-l trageti la raspundere pe vecin.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenintare Diana777 Diana777 Am o problema cu vecinii care stau sub noi. Acum cateva luni, in timpul noptii, an avut o discutie mai aprinsa cu prietenul meu in urma careia ne-am trezit cu ... (vezi toată discuția)
Reclamatii nejustificate Carmen333 Carmen333 Buna seara! Acum cateva luni am cumparat un apartament care acum este in renovare. Presedintele asociatiei de locatari este nemultumit de galagie, in ciuda ... (vezi toată discuția)
Datoriile la asociatia de proprietari pot fi sterse? petronela_gav petronela_gav Buna ziua, Avem un vecin, care a mostenit apartamentul de la parinti. Parintii au lasat datorii mari la intretinere. Vecinul nu a platit nici el la ... (vezi toată discuția)