avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... drept penal urgent
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

drept penal urgent

cu privire la art.180alin1 din codul penal. daca inculpatul paraseste tara sau localitatea pe timpul procesului este pasibil de raspundere penala?daca da care este aceasta? procesul penal se poate judeca in absenta inculpatului? inculpatul poate fi gasit vinovat daca se judeca in absenta lui?
in ce conditii poate totusi sa paraseasca tara? ast raspuns urgent multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 27 August 2010
myra989, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters47264 , utilizator 10:36, 27 August 2010
art.180 alin 1 se refera la lovirea sau alte acte cauzatoare de suferinte fizice, nu?
Inculpatului i s-a impus sa nu paraseasca localitatea pe timpul desfasurarii anchetei. Pe motive medicale sau orice alt fel de motive( as dori daca se poate un exemplu) ar putea sa paraseasca tara desi are interdictie? daca totusi paraseste tara este pasibil de raspundere penala pentru incalcarea dispozitiei de a nu o parasi? ce se intampla cu procesul in care este judecat?se judeca in absenta inculpatului? va multumesc
Exista situatii in care urmarirea penala poate fi suspendata.
Art. 239: Cazuri de suspendare
(1) In cazul cand se constata printr-o expertiza medico-legala ca invinuitul sau inculpatul sufera de o boala grava, care il impiedica sa ia parte la procesul penal, organul de cercetare penala inainteaza procurorului propunerile sale impreuna cu dosarul, pentru a dispune suspendarea urmaririi penale.
(2) Procurorul se pronunta asupra suspendarii prin ordonanta.
Art. 240: Ordonanta de suspendare
(1) Ordonanta trebuie sa cuprinda, pe langa mentiunile aratate in art. 203, datele privitoare la persoana invinuitului sau inculpatului, fapta de care este invinuit, cauzele care au determinat suspendarea si masurile luate in vederea insanatosirii invinuitului sau inculpatului.
(2) Ordonanta de suspendare a urmaririi penale se comunica, in copie, invinuitului sau inculpatului si persoanei vatamate. Dupa comunicare, dosarul se restituie organului de cercetare penala.In timpul cat urmarirea este suspendata, organul de cercetare penala continua sa efectueze toate actele a caror indeplinire nu este impiedicata de situatia invinuitului sau inculpatului.
Organul de cercetare penala este obligat sa se intereseze periodic daca mai subzista cauza care a determinat suspendarea urmaririi penale.
Deci, daca intr-adevar exista un certificat medical , in urma unei expertize medicale, trebuie sa il prezentati organului de cercetare penala care il va inainta procurorului care supravegheaxza urmarirea penala pentru a se pronunta in privinta suspendarii procesului penal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare- interdictie de a parasi tara din pricina unui divort VASILENCO MIHAELA VASILENCO MIHAELA Am o intrebare la care vreau un raspuns serios. Care sunt situatiile in care unei persoane i se poate aplica interdictia de a parasi tara. Daca o actiune de ... (vezi toată discuția)
Are dreptul sa paraseasca tara? Mica-Maria Mica-Maria Dosar penal : fals in inscrisuri private. Pentru obtinerea unui imprumut la CAR a falsificat semnaturile girantilor. Cei trei giranti au depus plangere penala ... (vezi toată discuția)
Nelamuriri fefe48 fefe48 buna ziua. paratul,in urma unei reclamatii penale (art 210cp),a fost chemat la politie pentru a fi audiat (septembrie 2009)si pana acum nu a primit nici o ... (vezi toată discuția)