avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 782 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Poate un cetatean strain,casatorit cu o romanca sa ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Poate un cetatean strain,casatorit cu o romanca sa cumpere o propietate in Romania?

Prietena mea cetatean roman este casatorita la ambasada Romaniei din Italia cu un cetatean din Bangladesh,de 2 ani.
Domnul in cauza locuieste in Italia de peste 13ani,are permis de sedere si de lucru in Italia,avand si afaceri deschise acolo.
Dansul doreste sa cumpere in Romania un apartament.
As dori sa stiu in ce conditii poate cumpara acest apartament si daca poate fi unic propietar sau ambii soti devin propietari.
Doresc sa specific ca dumnealui a cumparat in Bangladesh in timpul casatoriei,propietati doar pe numele sau :O si as dori sa consult o legislatie ceva a acestei tari pentru a vedea care sunt drepturile ce-i revin sotiei.Daca cineva ma poate sfatui in acest sens,adresez multumirile mele anticipate!
Cel mai recent răspuns: Doinita Stingaciu , Avocat 08:27, 5 Septembrie 2010
Discutam aici despre doua lucruri diferite.

Primul este acela al dreptului unui strain de a dobandi un apartament in Romania. Nu il impiedica nicio lege. Doar in privinta terenurilor exista limitari in acest sens L.312/2005). Poate, deci, sa dobandeasca apartamentul in proprietate iar asupra terenului un drept superficie.

A doua problema este una de drept international privat. Trebuie stabilit care este legea aplicabila relatiilor patrimoniale dintre soti, potrivit legii romane de drept international privat.

Iata ce spune Legea 105/1992

ART. 20
Relatiile personale si patrimoniale dintre soti sint supuse legii nationale comune, iar in cazul in care au cetatenii deosebite, sint supuse legii domiciliului lor comun.
Legea nationala comuna sau legea domiciliului comun al sotilor continua sa reglementeze efectele casatoriei in cazul in care unul dintre ei isi schimba, dupa caz, cetatenia sau domiciliul.
In lipsa de cetatenie comuna sau de domiciliu comun, relatiile personale sau patrimoniale dintre soti sint supuse legii statului pe teritoriul caruia au ori au avut resedinta comuna sau cu care intretin in comun cele mai strinse legaturi.

ART. 21
Conditiile de fond cerute in incheierea conventiei matrimoniale sint cele stabilite de legea nationala a fiecaruia dintre viitorii soti.
Regimul si efectele conventiei matrimoniale sint cirmuite de legea aleasa prin acord de catre viitorii soti, iar in lipsa, de legea prevazuta de art. 20.
Aceeasi lege stabileste daca este posibila modificarea sau inlocuirea conventiei matrimoniale in timpul casatoriei. Modificarea sau noua conventie matrimoniala nu poate aduce prejudicii tertilor.


Themis a clarificat lucrurile pentru ambele intrebari ale userului, altfel, sincer, ramasesem muta de admiratie pentru colegii care au raspuns si care au aratat ca ar cunoaste si legislatia din Bangladesh.=D>:stunned:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apartament in romania soti roman si italian separatie de bunuri patrimoniale ContSters59529 ContSters59529 Am cumparat din venitul personal o garsoniera in Romania in 1992 pe numele meu, fiind casatorita in regim de separatie de bunuri patrimoniale cu un cetatean ... (vezi toată discuția)
Contract prenuptial in germania deltablu deltablu Prietena mea este disperata nestiind ce sa mai faca.S-a casatorit in urma cu 17 ani in Germania facand acest contract prenuptial.Acum casatoria lor a luat ... (vezi toată discuția)
Càsàtorie in franta gafton viorel gafton viorel Am dublà cetàtànie si am fost càsàtorit .Pentru a mà recàsàtori in Franta ce fel de acte sunt ... (vezi toată discuția)