avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 787 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Roba - accesoriu facultativ sau obligatoriu ?
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Roba - accesoriu facultativ sau obligatoriu ?

Sa raspund la intrebarea din titlul acestui subiect, obligatoriu in mod clar!
Am cunoscut multi avocati cu experienta care, practic, refuzau sa poarte robele in momentul in care se aflau in plin exercitiul profesiei. Ce parere aveti ?
In opinia mea, acest gest este unul intolerabil din partea unor asemenea avocati care, probabil, doresc sa scoata in relief faptul, ca sunt atat de cunoscuti, incat purtarea robei este doar facultativa. Consider ca, primii vinovati de aceasta situati sunt judecatorii care ii tolereaza, iar, cu timpul, acestia considera ca un lucru normal sa nu poarte robele in fata instantei. Mi se pare un gest de snobism fata de ceilalti avocati care, fie ca le place, fie ca nu le place, poarta amarata aia de roba indiferent ca afara sunt 10 grade sau 30. Personal, cand pun roba pe mine, parca ma simt alt om, ma iizolez de lumea cotidiana si intru intr-un alt univers. Dvs., ce simtiti cand purtati acea roba? Argumente pro sau contra pentru care purtati/nu purtati roba in fata instantei.
Cu stima,
T. Claudiu
Ultima modificare: Miercuri, 8 Septembrie 2010
ContSters119945, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters119945 , utilizator 00:41, 9 Septembrie 2010
trope_doi a scris:

Asa credeam… pana un judecator a zis ca nu e obligatoriu la judecatorie…


Nu a fost obligatorie la judecatorie pana prin vara lui 2004 cand obligativitatea purtarii robei in fata instantelor judecatoresti (toate, inclusiv judecatoria) a fost introdusa prin Legea 255/2004 priind modificarea L 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat.

Nu prea inteleg ce sens au comentariile daca obligativitatea purtarii ei este instituta prin lege.
A! putem sa discutam cand a aparut (daca nu ma insel robele negre au fost adoptate de judecatorii englezi pe la sfarsitul anilor 1600 in semn de doliu la moartea regelui ...nu prea mai stiu care si mi-e lene sa caut...) ce semnificatie are si altele asemenea...

Acuma, cinstit si şugubăţ vorbind, daca pe mine natura m-a inzestrat cu niste rotunjimi (de-am umblat cocoşata tot liceul, ca nu era inca ...moda) oare ce-o prefera clientul meu cand pun concluzii in cauza sa: sa-mi deschei ca din intamplare vreo doi nasturi la bluză ... (similar cu coloratia penelor la pauni din perioada imperecherii) ori sa-mi inchei o roba pana-n gat si sa pastrez atentia "auditoriului" asupra a ceea ce rostesc folosindu-mi capul/gandirea?
Ultima modificare: Miercuri, 8 Septembrie 2010
romascanu, moderator
Intr-adevar, m-am referit la roba in general, dar am pus accentul pe purtarea de catre avocati a robei. Nu am contestat faptul ca obligativitatea purtarii robei este instituita prin lege, ci am contestat faptul ca unii judecatori accepta aceste mofturi ale unor avocati cu experienta care cred ca legea nu este aplicabila si lor. Ideea acestui subiect a fost sa aflu ce simtiti cand imbracati roba de avocat, consilier juridic etc. Daca purtati roba, de ce o purtati ? Din placere sau ca este obligatorie ? Daca nu obisnuiti sa o purtati, care ar fi motivul?
O seara buna,
T. Claudiu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Roba consilieri juridici. obligatorie sau nu ? LuchianSeb LuchianSeb Buna ziua. Intamplator am asistat la un proces in care judecatorul s-a luat de cativa consilieri juridici pentru ca nu purtau roba, Este pentru prima data ... (vezi toată discuția)
Roba in cazul consilierului juridic calytul calytul Ce trebuie ca un consilier juridic sa poata sa poarte roba in instanta si cand se poate inscrie si unde? (vezi toată discuția)
E impetuos necesara inscrierea in colegiul consilierilor juridici? sau pot profesa ca si consilier juridic in baza unui contract colectiv de munca? Andreea205 Andreea205 Buna ziua! Va rog frumos sa-mi spuneti si parea dumneavoastra in urmatoarea privinta: Lucrez in prezent ca si consilier juridic la o firma in baza ... (vezi toată discuția)