avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1483 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... OG 58/2010 pt asociatiile de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

OG 58/2010 pt asociatiile de proprietari

1.Aceasta ordonanta se aplica conventiilor civile ocazionale si contractelor de mandat ale presedintilor de asociatii de proprietari?
2. Au aparut normele de aplicare pentru legea 175/2010?
3. Daca la pct. 1 raspunsul este DA, va rog sa-mi spune-ti ce se retine si daca putem sa declaram on-line?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Otilia23 , utilizator 21:01, 19 Septembrie 2010
la pensionari nu se plateste ctb. de sanatate !!

Art. 213. - (1) Următoarele categorii de persoane beneficiază de asigurare, fără plata contribuţiei:
..................................
(2) Sunt asigurate persoanele aflate în una dintre următoarele situaţii, pe durata acesteia, cu plata contribuţiei din alte surse, în condiţiile prezentei legi:
...
h) pensionarii, pentru veniturile din pensii până la limita supusă impozitului pe venit;

Art. 257. - (1) Persoana asigurată are obligaţia plăţii unei contribuţii băneşti lunare pentru asigurările de sănătate, cu excepţia persoanelor prevăzute la art. 213 alin. (1).
(2) Contribuţia lunară a persoanei asigurate se stabileşte sub forma unei cote de 5,5%, care se aplică asupra:
....
e) veniturilor din pensiile care depăşesc limita supusă impozitului pe venit;
f) veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, veniturilor din dividende şi dobânzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere şi altor venituri care se supun impozitului pe venit numai în cazul în care nu realizează venituri de natura celor prevăzute la lit. a) - e) , alin. 21 şi art. 213 alin. (2) lit. h), dar nu mai puţin de un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar.

dupa parerea mea, daca are pensie mai mare de 1000 ron, statul ii opreste direct ctb la sanatate din suma peste 1000 ron cf atr 257/2/e), iar daca mai obtine si alte venituri pe langa pensie, se aplica art. 257/2/f)
daca are pensie <1000 ron, intra la art. 213/2/h) si iar e exceptat de plata cbt la sanatate cf. 257/2/f)

Art. 259. - (1) ….
(2) Pentru pensionari contribuţia datorată de aceştia se aplică numai la veniturile din pensiile care depăşesc limita supusă impozitului pe venit, se calculează pentru diferenţa între cuantumul pensiei şi această limită şi se virează odată cu plata drepturilor băneşti asupra cărora se calculează de către cei care efectuează plata acestor drepturi.
(3) Contribuţia pentru veniturile din pensii aflate sub limita sumei neimpozabile din pensii, prevăzute de Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, se datorează şi se calculează începând cu data de 1 ianuarie 2011.

spiritul legilor speciale priv. ctb aferente veniturilor obtinute de pensionari este acela de a-i exonera de la plata oricaror ctb. sociale, o noua dovada este si ord. 58/2010 (abrogata mai nou) si ord. 82/2010 in care pensionarii au iesit din discutie de la bun inceput..
........................................................................

cat priveste contractele de mandat ale presed. si cenzorilor, acestea sunt doar asimilate salariilor cf. art. 55, alin. 2) din CF, incepand cu 01.01.2010 indiferent de existenta sau nu a ord. 58 sau 82/2010), insa veniturile NU sunt salariale si de aceea eu cred ca NU se plateste, fd de garantare si fd de risc si accidente, fiindca fd de garantare se plateste la contractele de munca exclusiv, ori ctr de mandat nu e ctr de munca, iar cel de risc si accid. e optional in acest caz.
ART. 7*)
(1) Angajatorii au obligaţia de a plăti lunar o contribuţie la Fondul de garantare în cotă de 0,25%, aplicată asupra sumei veniturilor care constituie baza de calcul a contribuţiei individuale la bugetul asigurărilor pentru şomaj realizate de salariaţii încadraţi cu contract individual de muncă, potrivit legii.

legea 346/2002, art. 5, alin. (1) Sunt asigurate obligatoriu prin efectul prezentei legi;
a) persoanele care desfasoara activitati pe baza unui contract individual de munca, indiferent de durata acestuia, precum si functionarii publici;
b) persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevazute la lit. a);
c) somerii, pe toata durata efectuarii practicii profesionale in cadrul cursurilor organizate potrivit legii;
d) ucenicii, elevii si studentii, pe toata durata efectuarii practicii profesionale.
(2) Prevederile prezentei legi nu se aplica personalului militar si civil angajat pe baza de contract si personalului asigurat in sistemul propriu al Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor, Serviciului Roman de Informatii, Serviciului de Informatii Externe, Serviciului de Protectie si Paza, Serviciului de Telecomunicatii Speciale, precum si in cel al Ministerului Justitiei - Administratia Nationala a Penitenciarelor si Directia Generala de Protectie si Anticoruptie.
............restul se pot asigura pe baza de contract individual de asigurare, cf . art. 6, alin. 1)

dupa parerea mea, nici CCI nu se plateste (0,85%), eu nu am vazut inclus cazul ctr de mandat la asoc. fara scop patrimonial.

Conform prevederilor art. (1) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 158 din 2005 următoarele persoane sunt asigurate pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate în sistemul de asigurări sociale de sănătate, şi au dreptul, în condiţiile ordonanţei de urgenţă, pe perioada în care au domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României, la concedii medicale şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate:
A. desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă sau în baza raportului de serviciu;
B. desfăşoară activităţi în funcţii elective sau sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti, ale căror drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevăzute la lit. A;
C. beneficiază de drepturi băneşti lunare ce se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile legii.
(2) De aceleaşi drepturi beneficiază şi persoanele care nu se află în una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1), dar sunt:
a) asociaţi, comanditari sau acţionari;
b) administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare ori de management;
c) membri ai asociaţiei familiale;
d) autorizate să desfăşoare activităţi independente;
e) persoane care încheie un contract de asigurări sociale pentru concedii şi indemnizaţii pentru maternitate şi concedii şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav, în condiţiile în care au început stagiul de cotizare până la data de 1 ianuarie 2006.
(3) Persoanele prevăzute la alin. (2), care au calitatea de pensionari, nu sunt asigurate conform prezentei ordonanţe de urgenţă, cu excepţia pensionarilor de invaliditate gradul III şi a pensionarilor nevăzători, care se află în una dintre situaţiile prevăzute la lit. c) şi d).

acum, intrebare "de baraj" pt dvs. - colegi de scormonit in hatisul legislativ :
pt activ. dependente, considerati ca exista un cadru legal care sa ne oblige sa transformam conventiile civile (cod civil) in ctr de munca sau le putem lasa asa si doar trebuie sa retinem ctb aferente veniturilor asimilate salariilor ??
nici in ord. 58/2010 si nici in ord. 82/2010 nu exista o exprimare care sa ma oblige la asa ceva si f mult as vrea sa stiu daca este/sunt alta(e) prevedere(i) legale in acest sens. cred ca intrebarea mea tine de dreptul muncii, ca sa zic asa, de cadrul contractual in care se pot presta activitati. personal, cred ca raporturile contractuale raman aceleasi, doar taxarea difera mai nou (datorita vestitelor ord.), insa s-ar putea sa ma insel.

cu multumiri anticipate celor ce-si fac timp sa-mi raspunda documentat,
Otilia.
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Septembrie 2010
Otilia23, utilizator
LocatarB a scris:
presedintele asociatiei de proprietari sau membrii comitetului executiv, cenzorul sau cenzorii alesi (nu angajati) ai asociatiei pot fi remunerati pe baza unui contract de mandat. In aceste conditii asociatia mai este obligata la plata obligatiilor fiscale prevazute pentru angajator ?

Daca sunt pensionari platiti doar 16% impozit.
Daca asociatia este unica sursa de venit atunci platiti impozitul pe venit si toate contributiile ca la orice salariat.
Asociatia , platitorul de venit are obligatia depunerii declaratiilor si platilor CAS si somaj
Otilia23 a scris:

acum, intrebare "de baraj" pt dvs. - colegi de scormonit in hatisul legislativ :
pt activ. dependente, considerati ca exista un cadru legal care sa ne oblige sa transformam conventiile civile (cod civil) in ctr de munca sau le putem lasa asa si doar trebuie sa retinem ctb aferente veniturilor asimilate salariilor ??
nici in ord. 58/2010 si nici in ord. 82/2010 nu exista o exprimare care sa ma oblige la asa ceva si f mult as vrea sa stiu daca este/sunt alta(e) prevedere(i) legale in acest sens. cred ca intrebarea mea tine de dreptul muncii, ca sa zic asa, de cadrul contractual in care se pot presta activitati. personal, cred ca raporturile contractuale raman aceleasi, doar taxarea difera mai nou (datorita vestitelor ord.), insa s-ar putea sa ma insel.

cu multumiri anticipate celor ce-si fac timp sa-mi raspunda documentat,
Otilia.


la asta nu-mi raspunde nimeni ? nu va presez, dar daca tot sunt interlocutori la topic .... :D

va rog frumos ... :help: :slap:
Cadru legal, intrebati?
La asociatiile de proprietari, daca e sa vorbim despre legalitate, nu pot exista decat contracte de mandat pentru presedintele de asociatie si cenzorul ales si remunerat si CIM pentru personalul angajat.

Ca lucrurile nu stau asa si personalul "angajat", administrator, ingrijitor, instalator, electrician etc., se face pe conventie civila, asta e problema asociatiei si acum trebuie s-o descalceasca in lumina noilor reglementari. Daca e pensionar nu se mai plateste nimic, altfel se platesc CAS, CASS, somaj. Pana la urma se ajunge in situatia ca si cu conventie civila si cu CIM trebuie sa plateasca aceleasi dari (daca nu e pensionar).
Eu asa inteleg. Poate altcineva intelege altfel......

Alte discuții în legătură

Obligatii buget asoc propr. machiador machiador Subiect: obligatii fiscale la buget Pentru o asoc. propr. e corect cum am procedat privind retinerile la buget ,astfel: - pt.functia de presedinte ... (vezi toată discuția)
Contributii sociale in cadrul asociatiei avantaj avantaj Buna ziua, Va solicit informatii cu privire la: formele de angajare, remunerare si care sunt contributiile care se achita pentru urmatoarele functii: - ... (vezi toată discuția)
Contributia fnuass pentru presedintele si cenzorul asociatiei de proprietari Mitica49 Mitica49 Buna ziua, Neavand specializare in domeniul financiar-contabil, as dori sa ma lamuriti asupra urmatoarei probleme: notiunea de \"contributie de asigurari ... (vezi toată discuția)