avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 857 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Dreptul la somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Dreptul la somaj

Buna ziua,
As dori daca se poate sa ma ajutati cu o informatie. Sunt confuza in privinta acordarii indemnizatiei de somaj. Am activat un an in invatamant cu statut de suplinitor calificat. Anul acesta, respectiv de la 1 septembrie am ramas fara post si am inteles ca am dreptul la somaj. Problema este urmatoarea: doresc sa plec din tara in octombrie pe termen nelimitat, nu stiu cand o sa ma intorc si nu mi-as depune actele pentru doar o luna. Daca nu le depun acum, inainte sa plec si sa zicem ca o sa ma intorc in 6 luni, mai am dreptul sa le depun cand ma intorc? Din cate am citit eu, ca sa pot beneficia de somaj trebuie sa am lucrate 12 luni in ultimele 24, astfel as avea timp inca un an sa le depun? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: SnowFlake , utilizator 18:40, 22 Septembrie 2010
Interventie moderator:
:rtfm:
SnowFlake:
1. Pentru intrebari pe aceeasi problema intrati pe acest topic si folositi butonul "raspunde".
2. Ne derutati si pe noi iar dvs. s-ar putea sa nu intelegeti nimic.

SnowFlake a scris:
Buna din nou, am postat mai devreme un mesaj in legatura cu indemnizatia de somaj, la care mi-ati raspuns si va multumesc frumos. Asta vroiam de fapt sa aflu, daca nu depun actele acum, plec din tara si ma intorc in mai putin de 12 luni, am dreptul sa le depun cand ma intorc? Si din momentul in care le depun care este perioada in care voi lua somaj, pentru ca pe unele forumuri am citit ca 9 luni, apoi pe altele ca 12...sunt in ceata. Multumesc

1. Daca depuneti actele la Agentia de Somaj acum va inceta plata indemnizatiei de somaj daca lipsiti mai mult de 3 luni si in situatia asta veti pierde.
2. Depuneti actele cum v-am spus mai sus si veti beneficia de indemnizatia de somaj toata perioada ce vi se cuvine.
3. Din Legea 76/2002:
Art. 39. - (1) Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor prevăzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

Multumesc, respectele mele!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj din cercetare cellonne cellonne Stimate d-le Valeriu TUDOR Am 59 de ani si sunt angajat ca cercetator dr.ing. la o institutie de invatamant superior de stat din Bucuresti cu contract ... (vezi toată discuția)
Urgent - acord incetare cim art 55.b. doriannejoy doriannejoy Buna seara, Aduc in discutie urmatoarele probleme in speranta unor raspunsuri avizate si concrete : - cu data de 01.12.2009 imi inceteaza CIM in ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie somaj radustroe radustroe in 2013 am avut un contract de munca din 15 iunie pana in 31 decembrie.in 2014 in perioada ianuarie martie inclusiv am stat acasa fara nici un contract de ... (vezi toată discuția)