avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1845 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... problema de succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

problema de succesiune

Buna seara! Am o problema si va rog sa ma ajutati! Mama mea e foarte grav bolnava si doreste sa-mi lase mie apartamentul. Ea este singura proprietara dar eu mai am un frate. Mama mi-a propus sa facem un contract de vanzare cumparare, eu fiind casatorita, nu vreau sa impart cu sotul apartamentul in caz ca ne despartim. Am discutat cu fratele meu si a fost de acord ca atunci cand mama va muri si se va deschide succesiunea el va renunta la partea lui. Problema e ca daca peste ceva timp va revoca aceasta renuntare? Oare se poate sa conteste renuntarea la partea lui, si in ce conditii? El este casatorit si are si un copil minor. Ma tot gandesc ce sa fac si cum sa fac sa nu am probleme mai tarziu! Va rog sa ma ajutati cu un sfat juridic!
Cel mai recent răspuns: leus , utilizator 18:56, 26 Septembrie 2010
@Roberta75: va felicit pentru ca doriti sa va protejati!
Nu stiu daca veti reusi complet (o lege cam arhaica nu va lasa), dar macar veti fi informata (ceea ce nu vezi pe toate drumurile azi).
Eu as alege sa "fiu vulnerabil(a)" fata de frate (mai bine un act care ii da fratelui dreptul la 1/2 numai dupa un proces pe care nu stim daca il va demara, decat un act care ii da sotului dreptul la 1/2 dupa un proces care sigur are loc daca Doamne fereste veti divorta).
Numai bine va doresc.
Tatal traieste? Mai exista si alti copii dintr-o alta casatorie a tatalui?Te intreb acest lucru intrucat si tu ai dreptul la partea de la tatal tau .Daca nu mai sunt alti copii si totusi tatal traieste, te poti intelege cu fratele daca tatal intentioneaza sa-i lase lui casa.Ar fi destul de simplu asa
1)- tu ramai cu partea ce ti se cuvine , de la mama si el cu cea de la tata.
2)- dupa decesul parintilor nu mai cheltuiti acele sume imense, mai les in ti mpul de astazi si de care nimeni nu te informeaza dar care genereaza o scadere substantiala a bugetului nu mai vorbim de cat trebuie sa alergi , etc.. etc...
3)- daca situatia este asa indicata este donatia sau testamentul nu beneficiaza nici sotul tau nici sotia lui.
Tata nu mai are nici un copil. Suntem doar noi doi.
atunci este OK.Va puteti intelege asa cum ti-am spus .Daca fratele emite pretentii ulterioare la partea ta faci si tu acelasi lucru ,si tot acolo ajungeti.Deci indicat este sa renunte el la partea de la mama si tu la cea de la tata si este totul Ok.
Multu succes!Si nu uita niciodata ca trebuie sa judeci cu mintea si nu cu inima in astfel de situatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua. am următoarea situație. suntem 2 frați, mama este ... marycriss marycriss Bună ziua. Am următoarea situație. Suntem 2 frați, mama este în viață iar tatăl meu a murit. Succesiunea după tata a fost facută ( atat mama cat si ... (vezi toată discuția)
Donatie sau contract de vanzare cumparare? vio_popescu vio_popescu Buna ziua, Sotia mea are o situatie juridica de rezolvat si as dori sa va cer parerea, in numele ei: Parintii sotiei sunt proprietarii unui apartament, ... (vezi toată discuția)
Cota rezervatarului grobianu grobianu Lamuriti-ma, va rog, in urmatoarele probleme: - tatal meu vrea sa-mi lase mie si sotiei mele, prin testament, toata averea sa (casa si pamantul aferent).; - ... (vezi toată discuția)