avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... TVA vanzare cladiri si teren
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

TVA vanzare cladiri si teren

Buna ziua si La multi ani cu multe impliniri pentru anul 2008!

O societate comerciala a cumparat in anul 2005 de la o persoana fizica o cladire si o suprafata de teren construibil. In cursul anului 2006 s-au adus unele imbunatari acestei cladiri , inregistrate in evidenta contabila ca o crestere a valorii cladirii respective. Precizez ca valoarea imbunatatirilor este mai mica de 50% din valoarea de piata a cladirii. In anul 2008 societatea intentioneaza sa vanda unei persoane fizice cladirea si o parte din teren. Intrebarea mea este daca vanzarea intra in categoria operatiunilor scutite de taxa, conform art 141 alin (2) lit. f din Codul fiscal, asa cum a fost modificat prin OUG 106/2007 si, in consecinta voi intocmi factura fara TVA?
Va multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Management Account , Consultant fiscal 14:32, 14 August 2008
Toate acestea inseamna ca incepand cu 01.2008 si in cazul vanzarii-cumpararii de imobile intre persoane fizice se va calcula si achita TVA-aferent?

Acest TVA se va recupera ulterior de la finante?
cred ca este foarte util si m-ar interesa concret unde scrie acest lucru,nu evaziv oug 106/2007 + norme
eu sunt in aceasta situatie. fiind pers.fizica am achitat un avans de 99% ptr.o garsoniera noua cu data de 21.12.2007.Consider ca nu trebuie sa mi se ceara TVA pe toata suma ci doar pe suma ramasa de plata.In plus vanzatorul care construieste in regie proprie este platitor de TVA din iunie 2008.
din forum :


TEMEIURILE LEGALE PRIN PERSOANELE FIZICE CARE VAND CLADIRI NOI DATOREAZA TVA INCEPAND CU DATA DE 1 IANUARIE 2008

NORME METODOLOGICE COD FISCAL
Art. 127 al.2
3. (1) În sensul art. 127 alin. (2) din Codul fiscal, obţinerea de venituri de către persoanele fizice din vânzarea locuinţelor proprietate personală sau a altor bunuri care sunt folosite de către acestea pentru scopuri personale, nu va fi considerată activitate economică, cu excepţia situaţiilor în care se constată că activitatea respectivă este pRdesfăşurată în scopul obţinerii de venituri cu caracter de continuitate în sensul art. 127 alin. (2) din Codul fiscal(...)

ART. 141
Scutiri pentru operaţiuni din interiorul ţării
(2) Următoarele operaţiuni sunt, de asemenea, scutite de taxă:
f)livrarea de către orice persoană a unei construcţii, a unei părţi a acesteia şi a terenului pe care este construită, precum şi a oricărui alt teren. Prin excepţie, scutirea nu se aplică pentru livrarea unei construcţii noi, a unei părţi a acesteia sau a unui teren construibil. ( (( dacă este efectuată de o persoană impozabilă care şi-a exercitat ori ar fi avut dreptul să-şi exercite dreptul de deducere total sau parţial a taxei pentru achiziţia, transformarea sau construirea unui astfel de imobil )TEXTUL DIN PARANTEZA ESTE ELIMINAT CU 1 IANUARIE 2008


Livrarea unei construcţii noi sau a unei părţi din aceasta înseamnă livrarea efectuată cel târziu până la data de 31 decembrie a anului următor anului primei ocupări ori utilizări a construcţiei sau a unei părţi a acesteia, după caz, în urma transformării;


Deci, vanzatorul trebuie sa se intereseze despre TVA_ul pe care il datoreaza.

Cred ca trebuie sa intrebati un jurist sau un avocat, daca, in conditiile in care in contractul de vanzare -cumparare sau in antecontract este stabilit pretul ferm (final), vanzatorul nu va poate pretinde ulterior vanzarii alte taxe, respectiv acest TVA.

Cert si clar, chiar daca inca nimeni nu crede, toate persoanele fizice care fac tranzactii cu cladiri noi si terenuri vor plati TVA.


P.S.

Vanzatorul apartamentelor devine platitor de TVA cu data de 1 a lunii urmatoare celei in care a constat ca a depasit plafonul special de scutire de 35.000 euro.

In acest plafon intra atat avansurile din antecontracte cat si sumele incasate din contractele de vanzare cumparare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva teren tcn1996 tcn1996 Am cumparat anul trecut, pe persoana juridica, un teren intravilan de la o persoana juridica si tva-ul s-a compensat intre firme adica nu s-a platit. Anul ... (vezi toată discuția)
Colectare tva privind imobile achizitionate de la pers fizice Bbianca Bbianca Buna ziua, In cazul in care o SOC vrea sa vanda un imobil(constructie 2009) achizitionat de la o persoana fizica ,colecteaza TVA? Mentionez ca vanzarea se va ... (vezi toată discuția)
Tva persoane fizice burceaneluta burceaneluta am vandut un teren in august 2007 si am cumparat un altul in aceiasi zi, pe care l-am vandut in mai 2008, imi poate da cineva o informatie referitoare la tva? (vezi toată discuția)