avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Probleme cu Dalkia
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Probleme cu Dalkia

Buna dimineata,

Ma numesc Pana Claudia, locuiesc in Ploiesti si m-am lovit de urmatoarea problema:

Anul trecut (2009), in luna august ni s-a oprit furnizarea apei calde deoarece administratorul nu achitase facturile catre Dalkia Ploiesti din luna februarie 2008 (chiar daca locatarii achitasera costul intretinerii si detineau chitantele aferente acestuia). Dupa discutii indelungate, suma restanta a fost impartita la numarul de apartamente si a rezultat suma de 1100 lei pe care fiecare familie trebuia sa o achite pentru a se relua furnizarea apei calde. Abia in luna octombrie 2009 am reusit sa strangem ceva bani, cu care am achitat o parte din datoria catre Dalkia. Apa calda a venit, la fel si caldura, dar familiile care nu au achitat atunci nu au achitat nici pana acum (unii nu si-au mai platit nici intretinerea), nici macar o mica parte din suma respectiva. Evident, motivul este "pai, am mai platit o data". Acum, in luna octombrie 2010, Dalkia Ploiesti ne-a anuntat ca nu ne va furniza agent termic, deoarece nu a fost achitata datoria in intregime. Intrebarea mea este: ce pot face astfel incat cei care au achitat si intretinerea la zi si suma de 1100 lei (fond special pentru achitarea datoriei la Dalkia) sa beneficieze de caldura? Exista vreo cale legala care sa oblige Dalkia sa debranseze persoanele restante si sa furnizeze celorlalti agent termic?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 18:07, 6 Octombrie 2010
claudia_pana a scris:

Bun, asta stiam. Problema este ca as vrea sa stiu de ce nu se poate ca Dalkia sa ne diferentieze pe cei care am platit de cei care nu au platit.

Nu e posibil asa ceva. Furnizorul de energie termica nu este in nici o relatie directa cu "proprietarii". El are contract cu asociatia de proprietari, furnizeaza energie termica asociatiei, iar pentru acest serviciu se asteapta sa fie platit. Daca nu-si primeste banii pentru serviciul furnizat, atunci il intrerupe. La fel cum se intampla absolut in orice relatie furnizor beneficiar, indiferent ca e cablu, telefon, energie termica sau electica.

In interiorul asociatiei, cum se repartizeaza cheltuielile, cine consuma caldura si cat, etc, sunt probleme interne si va privesc doar pe dumneavoastra ca proprietari, ca membrii in asociatia de proprietari si pe reprezentantii responsabili ai acesteia(presedinte, administrator, cenzori).

Vina pentru ca s-a ajuns in situatia descrisa impartita intre tate persoanele mentionate mai sus, inclusiv a dumneavoastra. Si consecintele sunt bine cunoscute, penalitati, sistare, debransare, etc.

Logica e simpla. La fel cum actionarul unei societati comerciale este interesat ca societatea sa mearga bine, la fel si dumneavoastra, ca proprietar, trebuie sa fiti interesat (pentru ca totodata sunteti afectat in mod direct) de bunul mers al lucrurilor in asociatie. Daca vedeti ca asociatia incepe sa aiba datorii, "trageti-l de urechi" pe administrator, pe presedinte, sa ia masuri din timp. Sa nu se ajunga in situatii de genul acesta.

ANPC nu prea are ce sa faca, insa oricum nu aveti nimic de pierdut. V-am spuns, furnizorul reactioneaza la fel cum ar reactiona orice alt furnizor.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vecin care nu plateste intretinerea - caldura si apa calda oprite cetateanul cetateanul Buna ziua stimati avocati! Avem o mare problema in bloc: mai multi vecini, culminand cu o familie in special, nu isi platesc intretinerea, si din cauza ... (vezi toată discuția)
Recuperarea creantelor de la asociatiile de proprietari Romică Stoica Romică Stoica Cine ma poate ajuta cu un sfat, o ideie. Cum pot sa execut o asociatie de proprietari care nu vrea sa-si achite debitele.#-o#-o:(( (vezi toată discuția)
Autodebransare Stefan Banica Stefan Banica Buna seara, Am si eu o intrebare pentru un avocat si anume :daca sunt cu plata intretinerii la zi insa sunt restantieri in bloc iar din cauza asta in bloc ... (vezi toată discuția)