avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 291 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pot sa-mi dau in judecata soacra pentru calomnie si ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pot sa-mi dau in judecata soacra pentru calomnie si insulta ?

Buna ziua,
Doresc sa stiu daca pot da in judecata soacra mea care de 10 ani ma insulta si ma calomniaza fara scrupule. Chiar nu pot sa o opresc nicicum ? Limita demnitatii umane pentru ea nu exista. Sunt un intelectual foarte respectat in oras iar soacra mea ma barfeste pe la colt de strada si ma urmareste (impreuna cu cumnatica), calomniind apoi si batandu-si joc prin cuvinte jignitoare de tot ceea ce eu duc la bun sfarsit. Nu se poate sa nu existe un mod de a limita astfel de jigniri, chiar daca i-mi este ruda. Invidia intuneca judecata acestor persoane, chiar daca printr-o intamplare am ajuns sa-i spun mama, fiind mama sotului meu. Doresc sa va informez ca am incercat in mnumeroase randuri o discutie amicala, pana si sotul este de acord cu orice idee de a o stopa, chiar daca aceasta este chemarea in instanta.
Va multumesc si astept cu interes raspunsurile dvs.
Cel mai recent răspuns: sorin2008 , utilizator 18:55, 19 Octombrie 2010
Exista infractiunile de calomnie si insulta.
In cazul plangerii penale se efectueaza cercetarea penala de catre politie, dosarul poate fi trimis de procuror in instanta si soacra poate fi pedepsita penal ( amenda sau inchisoare - desi putin probabil) - pedeapsa care apare in cazier.
Dar nu e de joaca, daca sunteti chemati trebuie sa va prezentati la politie pt declaratii. La fel si alte persoane implicate ( soacra- logic +martori).
Puteti compara situatia cu orice infractiune.

In civil nu e cazul de pedepse penale, puteti fi reprezentati de avocati si toata situatia e mai "eleganta".

pt plangerea penala nu e nevoie sa platiti nicio taxa.
Dar daca nu aveti probe pt acuzatiile pe care i le aduceti ( martori care sa ateste ca va calomiaza si va insulta) e posibil sa va faca si ea plangere penala pt infractiunea de denuntare calomnioasa.

Eu va recomand sa discutati in particular cu un avocat sa vedeti pt ce varianta optati.
frumos subiect, dar greu de pus in practica

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme in familie floridan floridan Buna ziua.Va rog din suflet sa ma ajutati cu un sfat. Stau la socrii mei si nu prea ne intelegem.De cativa ani buni, soacra mea ma vorbeste de rau peste tot si ... (vezi toată discuția)
Insulta si calomnia roucoups76 roucoups76 Buna ziua, As vrea sa stiu atunci cand fosta mea concubina impreuna cu sora ei imizic vorbe foarte grave care lezeaza imaginea mea si a fratilor mei, imi ... (vezi toată discuția)
Martor la procesul de divort cris_deo cris_deo buna ziua. unde trebuie sa actionez pt o marturie mincinoasa , calomnioasa si tendentioasa in acelas timp a unui martor in timpul procesului de divort , acum ... (vezi toată discuția)