avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1892 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... incredintarea copilului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

incredintarea copilului

sunt disperata.am plecat impreuna cu sotul in urma cu 5 ani in Spania.aici au inceput problemele si ne-am separat.el a plecat in alt oras.relatia a ramas buna.Acum dupa 5 ani aflu ca a bagat divort si m-a bagat la abandon de domiciliu,fetita a ramas cu soacra mea,pentru ca are probleme de sanatate grave,si e data in plasament.Cum s-a putut face acest lucru?si ce am eu de facut in acest sens pentru a recapata fetita?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 18:17, 22 Mai 2008
dar in situatia in care vreau sa ma stabilesc in alta tara,atunci va trebui si acordul tatalui daca copilul imi es te incredintat mie spre crestere si educare
Nu va mai trebuie acordul tatalui, odata ce aveti o hotarare care spune ca dv. sunteti cea care il cresteti pe minor, deci puteti lua toate deciziile pentru el: unde traieste, unde ii este domiciliul etc.
Ultima modificare: Duminică, 3 Februarie 2008
Liliana Gradinaru, Avocat
Va salut,

In continuarea topicului Dnei elenah si rapunsului Dlui AVLIL.

Sunt in aceeasi situatie dar de partea cealalta a baricadei .

Nu cumva prin deplasarea in strainatate si ingreunarea prin aceasta a exercitarii drepturilor parintesti si de catre celalalt parinte(presupun ca nu a fost decazut din drepturi !!!) sunt afectate mentinerea unei relatii intre acesta din urma si copil ?

Nu cumva e vorba aici de incalcarea drepturilor de pastrare a relatiei conform Conventiei de la Haga -Bruxelles !?

Incredintarea spre crestere si educare inlesneste deplasarea peste frontiera tarii DAR !!! pana la 3 luni - asta in legea noastra ! - ca vizita si nu restabilirea resedintei in afra tarii, iar daca se urmareste stabilirea resedintei copilului in alta tara atunci trebuie si acordul celuilalt parinte .

Incalcarea acestui drept este clasat ca rapire si se dispune(in tari ca Marea Britanie) cu returnarea copilului in locul unde a crescut , are relatii familiale(inlesnirea relatiilor si cu bunicii! este specificata).

Aflandu-ma in aceeasi situatie as vrea un sfat de la dvs in ce ma priveste.
In prezent fosta sotie cauta pe orice cale sa mi limiteze relatia dintre mine si copil, incercand sa paraseasca tara , in prezent incercand o rlatie cu un cetatean britanic dar in instanta invocand interesul de a-si continua studiile deci o deplasare pe termen lung (peste 3luni).
Copilul are 5 ani merge la gradinita, eu i-am fost si mama si tata in mai multe perioade ('fosta' - divortul a fost pronuntat acum 2 ani - a mai avut o iesire de 4-5 luni cu o bursa din care numai copil nu-ti mai trebuia pe langa, si mai multe iesiri la nivel de spatamana, intotdeuna fara copil), petrecem vacantele impreuna, mama nereusind sa o tina departe de mine si de casa (unde A!-locuim impreuna de 8 ani) mai mult de 2-3 zile .
Ce ma sfatuiti sa fac legal astfel ca sa-mi apar relatia cu copilul meu in aceste conditii, in spiritul Conventiei mai sus mentionate.

Va multumesc
C

Potrivit Conventiei de la Haga din 1980:
a) dreptul privind încredinţarea include dreptul cu privire la îngrijirile cuvenite persoanei copilului şi, îndeosebi, acela de a hotărî asupra locului reşedinţei sale;
b) dreptul de vizitare include dreptul de a duce copilul pentru o perioadă limitată de timp în alt loc decît cel al reşedinţei sale obişnuite.
c) persoana, instituţia sau organismul care pretinde că un copil a fost deplasat sau reţinut prin violarea dreptului privind încredinţarea poate să sesizeze fie autoritatea centrală a reşedinţei obişnuite a copilului, fie pe aceea a oricărui stat contractant, pentru ca acesta să acorde asistenţa lor în vederea asigurării înapoierii copilului.
d) Aplicarea convenţiei încetează cînd copilul atinge vîrsta de 16 ani.

Cui i-a fost incredintat copilul, dvs sau sotiei dvs?
Multumesc de raspuns

Copilul i-a fost incredintat mamei.

Daca m-as limita doar la ce ati mentionat mai sus DA , dar Conventia are si art 21 si a avut nevoie de Rev II ruxelles cu detalii asupra acestor aspecte.

Dintre ele dreptul de a-i stabili resedinta se refera strict la autoritatea tutelara a unei tari, iar facilitarea si asigurarea unei relatii intre minor si celalalt parinte inclusiv bunicii sai! sunt tratatate mai detaliat, ca sa nu mai spun atentia sporita care se acorda in unele tari precum Marea Britanie(sic!) prin creearea de institutii gen ICACU (vezi www.officialsolicitor.com) sau Reunite(reunite.com) care cu asta se ocupa. Personal cred ca este spre binele tuturor sa ne restabilim/refacem viata acolo...

Moral mi se pare normal ca cei (nu doar parintii !) ce i-au fost aproape copilului de la nastere si pana la varsta de 5 ani sa-i fie aproape in continuare macar pana o autoritate tutelara sa ia simple decizii cu caracter important asupra vietii sale iar pentru asta cred ca tebuie lucrat mai mult...


Va multumesc foarte mult pentru interventie

Alte discuții în legătură

Scoaterea copilului din tara de catre unul dintre parinti adibadi adibadi Buna ziua! Va rog sa ma lămuriți și pe mine: în urma divorțului copilul este încredințat mamei, iar tatăl atacă aceasta hotărâre ... (vezi toată discuția)
Nerespectarea unei hotariri judecatoresti yarrrns yarrrns In urma unei ordonante pesedinteala , instanta hotaraste incredintarea minorei la tata. Aceasta hotarire este definitiva si executorie fara termen si fara ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, este posibil ca tatal sa acuza mama de rapirea copilului ... Koala1234 Koala1234 Buna ziua , este posibil ca tatal sa acuza mama de rapirea copilului ( 3 luni ) , pentru ca nu mai doreste sa se intoarca in tara in care traieste tatal? Am ... (vezi toată discuția)