avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1841 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... incredintarea copilului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

incredintarea copilului

sunt disperata.am plecat impreuna cu sotul in urma cu 5 ani in Spania.aici au inceput problemele si ne-am separat.el a plecat in alt oras.relatia a ramas buna.Acum dupa 5 ani aflu ca a bagat divort si m-a bagat la abandon de domiciliu,fetita a ramas cu soacra mea,pentru ca are probleme de sanatate grave,si e data in plasament.Cum s-a putut face acest lucru?si ce am eu de facut in acest sens pentru a recapata fetita?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 18:17, 22 Mai 2008
Hotararea straina recunoscuta de un Tribunal romanesc nu poate fi atacata prin caile de atac extraordinare prevazute de legislatia procesuala din tara. Instanta romana nu poate proceda la examinarea in fond a hotaririi straine si nici la modificarea ei.

Hotararea prin care este recunoscuta aceasta hotarare poate fi supusa cailor de atac prevazute de legea romana.
Va multumesc pentru raspuns. Imi puteti spune daca exista vreo situatie prevazuta de legea romana prin care hotararea data de instanta romana de recunoastere a unei hotarari straine, sa nu mai poata fi atacata. Sau in alta ordine de idei, dupa ce perioada si dupa cate cai de atac folosite, pot fi puse in aplicare prevederile hotararii straine?
Ultima modificare: Duminică, 6 Aprilie 2008
desiree, utilizator
Este cazul hotararilor definitive si care au devenit irevocabile, potrivit art.377 alin.2 C.proc.civ.

De exemplu, daca in termen de 15 zile de la comunicarea hotararii Tribunalului partea nu a exercitat calea de atac a apelului, atunci aceasta hotarare devine irevocabila.
Ultima modificare: Duminică, 6 Aprilie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
Va multumesc.
la divort fetita mi-a fost incredintata mie......fostul meu sot nu a cerut drept la vizita ..ii plateste fetitei o pensie alimentara de 90.00 ron pe care de 3 luni eu o refuz..........desi sta la 20 metri de locuinta mea nu s-a interesat niciodata de copil,trece pe langa ea si intoarce capul.........de doua ori fetitei i-a fost rau si am fost nevoita sa il sun,nu aveam cu cine sa o duc la spital ........mi-a spus ca este responsabilitatea mea si ca pe el nu il intereseaza......pot sa cer decaderea din drepturi?...........el, acum vrea sa se mute din cartier...............daca noi nu mai pastram legatura si eu am nevoie de el pentru a iesi din tara cu fetita,sau pentru alte probleme in care am nevoie de semnatura trebuie sa il caut.......pot incheia cu el un act notarial in care eu sa renunt la pensia alimentara iar el sa renunte la orice drept asupra copilului?nu am intentia de despartii copilul de tata...........insa nici o lege nu il poate obliga sa il iubeasca si sa vina sa o vada........

Alte discuții în legătură

Scoaterea copilului din tara de catre unul dintre parinti adibadi adibadi Buna ziua! Va rog sa ma lămuriți și pe mine: în urma divorțului copilul este încredințat mamei, iar tatăl atacă aceasta hotărâre ... (vezi toată discuția)
Nerespectarea unei hotariri judecatoresti yarrrns yarrrns In urma unei ordonante pesedinteala , instanta hotaraste incredintarea minorei la tata. Aceasta hotarire este definitiva si executorie fara termen si fara ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, este posibil ca tatal sa acuza mama de rapirea copilului ... Koala1234 Koala1234 Buna ziua , este posibil ca tatal sa acuza mama de rapirea copilului ( 3 luni ) , pentru ca nu mai doreste sa se intoarca in tara in care traieste tatal? Am ... (vezi toată discuția)