avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 603 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general A incalcat CECCAR legea concurentei?
Discuție deschisă în Contabilitate în general

A incalcat CECCAR legea concurentei?

Consiliul Concurentei a amendat CECCAR cu o suma record: 4.500.000 lei (circa 950.000 euro). Merita CECCAR asta? A incalcat legea atunci cand a impus anumite tarife membrilor sai? Sau Consiliul Concurentei a facut exces de zel?

Voi ce credeti?

Articolul complet il gasiti aici: [ link extern ]
Cel mai recent răspuns: Finexpert Grup SRL , Consultant fonduri europene 09:47, 1 Noiembrie 2010
Legea concurentei este citita de Consiliul Concurentei altfel de cum o citim noi, outsiderii. Cu toate acestea ea se subordoneaza unor principii economice.

Iar aplicarea legii trebuie , la fel, sa se subordoneze unor principii juridice. Cum ar fi cel al bunei credinte. Personal, cred ca acest principiu a fost incalcat de catre Consiliu atunci cand a emis sanctiunea. Poti actiona asupra unor practici anticoncurentiale atunci cand - pe o piata concurentiala - se produc derapaje. Daca vorbim de servicii contabile nu cred insa ca putem vorbi de o piata in sensul adevarat al cuvantului - in orice caz nu de o piata reglementata. Piata este deformata - in foarte multe cazuri - in mod unilateral de catre unul din actorii participanti, respectiv de beneficiarul serviciilor. Ceea ce a incercat CECCAR prin emiterea unui "tarifar" este tocmai de a coagula o piata a serviciilor contabile.
Cat timp insa aceasta piata nu exista, cat timp prestatorii serviciilor contabile actioneaza in mod individual, in afara oricarei reglementari - nu cred ca se poate pune problema vreunei incalcari a legilor concurentei.

De ce nu spune CECCAR mai mult ? Pentru ca nu are ce sa spuna. Sunt convins ca nu a platit amenda si ca va castiga in instanta. Asa cum a fost formulata sanctiunea pare mai mult o ambitie personala decat rezultanta unei argumentatii solide, motivata corect sub aspect juridic.

@gigelin - daca nu ma lasa memoria parca am mai dezbatut aspectul veniturilor "ilicite" ale CECCAR si am ajuns la concluzia ca nu se poate demonstra acest lucru.
florinsavu a scris:

@gigelin - daca nu ma lasa memoria parca am mai dezbatut aspectul veniturilor "ilicite" ale CECCAR si am ajuns la concluzia ca nu se poate demonstra acest lucru.


Anexa nr. 1 la OMF nr. 1969/2007

"Reglementare contabila pentru persoanele juridice fara scop patrimonial"

www.avocatnet.ro/UserFiles/a...

"1- (3) Prezentele reglementari se aplica pentru activitatile fara scop patrimonial, activitatile cu destinatie speciala si activitatile economice desfasurate, potrivit legii, de catre asociatii, fundatii sau alte organizatii de acest fel, partide politice, patronate, organizatii sindicale, culte religioase, precum si pentru altele asemenea infiintate in baza unor legi speciale in scopul desfasurarii de activitati fara scop patrimonial ...

CLASA 7 "CONTURI DE VENITURI"
GRUPA 73 "VENITURI DIN ACTIVITATILE FARA SCOP PATRIMONIAL" ...
Contul 737 "Venituri din actiuni ocazionale, utilizate in scop social sau profesional, potrivit statutului de organizare si functionare"
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta veniturilor din actiuni OCAZIONALE, utilizate in scop social sau PROFESIONAL, potrivit statutului de organizare si functionare. ... "

Avem, pe de alta parte, "PROGRAMUL NATIONAL DE DEZVOLTARE PROFESIONALÃ CONTINUÃ" (idee cinica si desueta, mai ales acum in epoca internetului, concretizata prin sumedenie de cursuri (in toate disciplinele pamantului- medicina, educatia fizica si sportul, cred ca nu sunt:)) ), seminarii, simpozioane si alte schimburi de experienta:))... vanzari de carti si felurite publicatii menite, chipurile, sa "dezvolte" contabilul:)) , si care in realitate nu sunt decat surse ale organizatorilor de venituri si iar venituri din prestari servicii/vanzari marfuri ("bagate" toate sub umbrela "NEPATRIMONIALE", cu avantajele fiscale de rigoare:stunned: ), teoretic perpetue... pentru ca toate sunt obligatorii, daca se vrea drept de profesare!.. sarmanul contabil!:stunned: )

[ link extern ]


Codul fiscal art. 141, (1)- Scutiri, k):

[ link extern ] /

" k) prestarile de servicii si/sau livrarile de bunuri furnizate membrilor in interesul lor colectiv, in schimbul unei cotizatii fixate conform statutului, de organizatii fara scop patrimonial care au obiective de natura politica, sindicala, religioasa, patriotica, filozofica, filantropica, patronala, profesionala sau civica, precum si obiective de reprezentare a intereselor membrilor lor, in conditiile in care aceasta scutire nu provoaca distorsiuni de concurenta; "

ce-ar fi de demonstrat? ca perfectionarea continua, nu e ocazionala?!

sau ca prestarile de servicii si/sau livrarile de bunuri nu se fac in schimbul unei cotizatii fixate?! si se fac si nemembrilor?!

sau ca mai exista furnizori de servicii/marfuri similare pe piata (concurenti, cum altfel?), TOTI PLATITORI DE IMPOZITE SI TAXE?!
(aici consiliul concurentei ar mai avea o "tema", pe langa aia cu "tarifaru'") ...
...
B-)
Ultima modificare: Duminică, 31 Octombrie 2010
ContSters123067, utilizator
reforma in ceccar? da, as vrea sa o vad si pe asta....pana nu se schimba conducerea,nici o sansa!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ceccar- neplatitor tva si impozit profit?! ContSters123067 ContSters123067 Indicatori financiari conform bilantului depus pe anul 2008 CORPUL EXPERTILOR CONTABILI SI CONTABILILOR AUTORI cod unic de identificare: 7426179 Indicatori ... (vezi toată discuția)
Cifra de afaceri la ong sorinflorin sorinflorin Buna ziua! Va rog, sa-mi spuneti, daca pentru prestarea unui serviciu(controlul oficial al productiei de lapte) catre crescatori, subventionat de la APIA cu ... (vezi toată discuția)
Facturi fiscale cotizatii ong ContraOF ContraOF Buna seara...este sau nu obligatorie emiterea de facturi fiscale pentru cotizatiile DEJA incasate de ONG uri, va rog ? (vezi toată discuția)