avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 754 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... intrebare-proprietate comuna
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

intrebare-proprietate comuna

Buna seara. O prietena de-a mea se confrunta cu urmatoarea situatie:
-a divortat de curand dar Nu a facut inca partajul.
Poate vreunul din cei doi fosti soti care locuiesc inca in casa proprietate comuna sa-si aduca o alta "persoana" fara acordul celuilalt?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 18:49, 30 Octombrie 2010
Contractul de locatiune incheiat doar de unul din soti este valabil.Evacuarea urmeaza a fi respinsa daca o cere celalt sot in caz de bun comun.
Daca bunul este propriu va trebui sa va angajati avocat si sa va judecati.Trebuie in primul rand stabilit cat de clar rezulta ca este bun propriu si acest lucru se poate face dupa analizarea actelor.
Doar ca in speta aceasta nu sunt soti.
Ce bun propriu?
Nu este vorba de regimul juridic al bunurilor comune sau proprii?
Tot aia este...
Fiecare fost sot are o parte din proprietatea acelui imobil, recte si dreptul la folosinta acelei parti.
Partile sunt in devalmasie, adicatelea nu se stie de unde pana unde tine fiecare si nici cote reale nu se cunosc.
Astfel, fiecare foloseste imobilul (partial sau in intregime), la mica intelegere, in caz de neintelegere ajungandu-se in instanta.
Folosinta imobilului presupune si musafiri care nu plac celuilalt codevalmas, musafiri care pot sta o ora, o zi, o luna.
Actul de administrare la acre se refera colega este cedarea folosintei pentru mai mult de 3 ani, lucru care nu se aplica in speta. Aici e vorba de o tolerare a unui tert si e perfect valabil. Pana nu faci un partaj (fie de proprietate, fie de folosinta) nu poti dovedi ca aceasta persoana iti incalca tie vreun drept; pot oricand argumenta ca e pe partea mea de imobil si nu ai cum dovedi contrariul.

Daca cineva vrea sa vada care parte e a cui, cum spuneam, instanta!
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Octombrie 2010
Liliana Gradinaru, Avocat
sim_theo a scris:

Buna seara. O prietena de-a mea se confrunta cu urmatoarea situatie:
-a divortat de curand dar Nu a facut inca partajul.
Poate vreunul din cei doi fosti soti care locuiesc inca in casa proprietate comuna sa-si aduca o alta "persoana" fara acordul celuilalt?


De putut poate.
O actiune in evacuare nu cred ca ar avea succes pana nu se va face partajul.
Doar daca se invoca si se dovedeste o imposibila convietuire intre parti sau/si cel nou sosit se poate obtine evacuarea.
Daca aveti si copil minor care locuieste acolo puteti incerca dar tot cumva pe aceleasi considerente.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sotul vrea sa vina cu amanta in casa simona_neagu simona_neagu Buna ziua, Sotul meu doreste sa vina cu amanta in casa unde stam. Precizez ca nu avem copii. Care sunt limitele legale pentru a impiedica acest lucru? Unde ... (vezi toată discuția)
Interzicere (restrictie) acces concubin in locuinta comuna Madriannn Madriannn Interzicere (Restrictie) acces concubin in locuinta proprietate comuna (50% -50 %) Pe scurt, am divortat de fosta sotie in 2019 dar ne-am separat definitiv in ... (vezi toată discuția)
Evacuare din imobil dobandit in timpul casatoriei sofiastefania sofiastefania Bună seara.aș dori să mă lămuriți și pe mine va rog.am intentat fostului soț un proces de evacuare.eu nu am avocat ,fostul soț însă da.astăzi am ... (vezi toată discuția)