Eu mi-am dedus următoarele cheltuieli:
- având contract de comodat pe cabinet, cota parte din spaţiul aferent cabinetului o deduc din toate cheltuielile imobilului: întreţinere, telefon, internet, gaz, energie electrică. De ex. am 2/3 din spaţiu pentru cabinet, astfel că 2/3 din toate cheltuielile le deduc;
- investiţiile făcute în cabinet, chiar dacă acesta nu este proprietatea cabinetului, le deduc ca amortizare calculată pe durata contractului de comodat. Contractul a fost încheiat pe un an, iar apoi am încheiat în fiecare an un act adiţional de prelungire a acestui contract, astfel că investiţiile efectuate în perioada de un an a contractului au fost amortizate în întregime;
- cheltuielile cu telefoanele mobile: atât pentru achiziţionarea acestora, cât şi pentru plata convorbirilor. Au fost transferate ulterior pe cabinet, iar iniţial am avut contract de comodat pentru folosinţa acestora, temeiul în baza căruia mi-am dedus cheltuielile privind convorbirile;
- cheltuielile privind mijloacele fixe luate pe cabinet: autoturism, birotică, mobilier, care sunt amortizate conform regulilor prevăzute de lege;
- cheltuielile privind consumabilele, rechizitele şi obiectele de inventar: pix-uri, tablouri, televizor, boxe, aspirator, filtru cafea sau expresso, scaune, flori naturale, aranjamente florale, aparat foto, stingător, trusă medicală auto etc.;
- cheltuielile privind combustibilul, pe baza bonurilor fiscale. Iniţial, având contract de comodat pentru maşina familiei, am dedus parţial consumurile, iar acum când autoturismul este pe cabinet, costurile le deduc integral; Dacă nu există auto, se pot deduce biletele de transport în comun;
- cheltuielile privind cotizaţiile profesionale : taxă Barou, UNBR, CAAv;
- cheltuielile privind plata asigurărilor de sănătate la sistemul public: cei 6,5% din venitul impozabil;
- cheltuielile de protocol, în limita de 2% stabilită de lege în acre includ: cafea, apă minerală, sucuri şi, de ziua mea, alimente pentru o masă de protocol;
- cheltuielile privind achiziţionarea de cărţi juridice, de servicii de web, de achiziţionare a programului legislativ şi de actualizare lunară a acestuia;
- cheltuieli privind taxele poştale şi comisioanele bancare, dacă am făcut plăţi în interesul afacerii prin bancă;
- cheltuielile de executare silită (am fost nevoită o singură dată, în cazul unui client "gras" care nu mi-a plătit onorariul), pe care apoi le-am inclus în venituri după ce le-am recuperat;
- taxa de parcare auto, taxa privind dispozitivul de blocare a locului rezervat în parcare, impozitul auto, RCA;
- asigurarea profesională obligatorie;
- asigurarea cabinetului, în caz de furt, distrugere;
- service auto.
La deductibilitatea hainelor cumpărate nu m-am gândit.... este şi ăsta un punct de vedere, care însă rămâne la aprecierea fiscului, dacă este deductibilă cheltuiala aceasta sau nu.