Da, iti poti deduce parte din haine!
Deductibile sunt acele cheltuieli care au ca finalitate obtinerea de venituri.
Asta inseamna ca, daca eu ca avocat redactez acte, pot sa-mi iau ochelari, fara acestia fiind in imposibilitatea de a-mi face meseria! Adica, pot deduce ochelarii pentru calculator, de ce nu si cei de vedere?
Nu sunt neaparat de acord cu deducerea ochelarilor, eu nu mi-am dedus nici jumatate din cheltuieli dar... daca se poate!
De acord cu protocolul, insa de preferat sa fie apa, cafea... desi acolo, daca cifra de afaceri e mare, poate intra si o masa in oras etc.
Referitor la deduceri insa, mi se pare interesanta limitarea aceea de 2 ani... poate cineva sa-mi explice ce puteam deduce in primii 2 ani dupa def si nu mai pot deduce dupa? Ca, sincer, nu prea inteleg... Ca sa nu spun ca mi-e total neclar de ce exista ideea asta de a deduce numai un anumit timp...
Chestia cu avocatul PFA e discutabila (noi suntem un fel de struto-camila:D) si tot la fel de discutabileste si faptul ca treci toate "acareturile" pe cabinet individual de avocat (cel putin din pct meu de vedere) Adevarat ca s-a impamantenit obiceiul ca sa cumperi frumos pe cabinet individual telefonul ,masina, etc., dar eu sunt de parere ca este cam ilogic
Spre exemplu cumpar un telefon mobil pe numele meu personal si-l deduc. Cred ca e OK asa din urmatoarele motive:
1. Cabinetul de avocat nu este inregistrat ca platitor de impozit ci eu persoana fizica sunt inregistrat ca platitor de impozit pe venitul obtinut prin exercitarea profesiei de avocat, iar deducerea se aplica veniturilor mele. Cat despre cheltuieli deductibile sunt enumerate de inneguratul nostru cod fiscal.
2. Deci cabinetul de avocat este o forma de exercitare a profesiei nu de asociere in vederea exercitarii profesiei( unde sa existe un patrimoniu comun distinct) asta nu poate percepe fiscul - diferenta intre forma de exercitare a profesiei si asocierea in vederea exercitarii profesiei.
3. Cabinetul de avocat nu poate cumpara bunuri deoarece nu are patrimoniu (patrimoniul avocatului titular de cabinet este supus afectatiunii profesionale) si neavand patrimoniu nu inteleg de ce e nevoie de registru inventar "al cabinetului"
Eu consider ca PFA (cam fortat ce-i drept) si AF sunt forme de asociere in vederea exercitari unei profesi, indeledniciri...
Stimati colegi astept cu mare placere dezbateri in continuare pe tema acesta . Ce am relatat e doar un pct de vedere personal pe care consider ca l-am motivat , dar accept cu placere si pareri contrarii ca totusi din asta avem de invatat toti si ne priveste, iar subectul e interesant
De acord, nu suntem tocmai PFA, dar suntem cumva, pe undeva... :))
Cum demonstrezi care bunuri proprietate personala sau din cele proprietate comuna a sotilor sunt afectate profesiei? Nu vad cat de greu e sa pui telefonul pe cabinet... si nu mi se pare ca le poti lasa pe numele persoanei fizice din simplul fapt ca noi nu avem contabilitate si falimentul persoanei fizice... Adica eu platesc impozit ca persoana fizica, da' cum justific unele cheltuieli afectate meseriei?
De acord ca e o mare aiureala in reglementare, ca ar trebui clarificata sau chiar modificata substantial... dar nu sa lasa m pe persoana fizica bunurile afectate profesiei.
Desi, neavand personalitate juridica... tot pe persoana fizica sunt! E mai mult o conventie. Cumva.
=D>=D>=D>pentru AVLIL
Ai inteles exact unde am vrut sa bat
legislatia in materie e varza si creaza cutume proaste
Practic a cam fost importanta , pe ici pe colo prin punctele esentiale sau mai putin esentiale din legislatia franceza dar nu s-a tinut cont de detalii si am ajus intr-un cerc vicios in care ...e alba cu tenta de negru:)):))
Cel mai mult ma intereseaza daca e cheltuiala deductibila taxa ptr. examenul de definitivare care e destul de costisitoare...
De asemenea, pot deduce cheltuieli ptr. care am doar chitanta fara factura fiscala (in graba si neavand certificatul de inregistrare fiscala la mine m-am ales doar cu bonuri...)?