andreeastanciu a scris:
Buna.
Mai am o dilema. Unitatea naturala de infractiune, din doctrina eu stiu ca e de 3 feluri : simpla, continua si deviata. In grilele de inm am gasit si unitatea colectiva. Eu stiu ca unitatea simpla are definitia : "Este acea forma de unitate naturala la care
infractiunea, sub aspectul laturii obiective, consta dintr-o activitate unica, singura actiune sau inactiune, urmata de un singur rezultat si care, sub aspectul laturii subiective, se savârseste cu aceeasi forma de vinovatie. Activitatea infractionala caracteristica infractiunii simple poate consta fie dintr-un singur act (de exemplu, uciderea unei persoane prin descarcarea unui foc de arma, vatamarea corporala prin aplicarea unei lovituri de cutit etc.), fie din mai multe acte (de exemplu, uciderea prin repetate lovituri cu corpuri taioase)". Cautand am gasit ca unde este inclusa si unitatea colectiva, ea are aceasta definitie, unitatea simpla fiind limitata la o singura persoana, actiune si rezultat, dar fara a include si exemplul nr 2.
De fapt intrebarea mea este: unitatea naturala simpla si colectiva sunt acelasi lucru, sau sunt diferite????
Da, e acelasi lucru. Daca o persoana fura dintr-un magazin mai multe bunuri, dar prin acte repetate la scurte perioade de timp (ex : 5 min) pt simplul motiv ca nu putea cara toate bunurile o singura data, e vorba de o infractiune unica. Doctrina a numit aceste acte succesive "infractiune colectiva".
Daca insa fura azi ceva, maine vine si mai fura altceva, in baza aceleasi rezolutii infractionale, e vb de o infractiune continuata cu toate consecintele penale care decurg de aici (cauza facultativa de agravare a pedepsei, legea facand trimitere la normele ce reglemeneaza concursul).