avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2013 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... intreruperea prescriptiei executarii pedepsei mai ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

intreruperea prescriptiei executarii pedepsei mai opereaza cand condamnatul a fost pus in libertate?

Buna seara, dragi colegi. Am o speta tare incurcata in penal, mai exact pe prescriptia executarii pedepsei. Iata cum sta situatia: in anul 2001, se judeca si se pronunta in lipsa o condamnare de 4 ani clientului meu. Acesta era in Italia si nu a avut cunostinta de proces. Afla in anul 2008 cu ocazia arestarii provizorii in vederea extradarii din Italia. Intre timp, dupa 4 luni de arest provizoriu, acesta e inlocuit cu arest la domiciliu si mai apoi cu obligatia de a se prezenta zilnic la politie, sectia de carabinieri.
In tara, i-am pornit un apel peste termen, din 2009, care inca se mai judeca. Problema este ca intre timp, la instanta de executare judecatorul delegat la executari penale a sesizat instanta cu contestatia la executare din oficiu solicitand costatarea prescriptiei executarii pedepsei de 4 ani, sesizarea fiind respinsa pe considerentul ca arestul la domiciuliu s-ar deduce din pedeapsa aplicata (Decizia 22/2009 ICCJ) si se considera ca a inceput executarea pedepsei, prescriptia fiind intrerupta.
Ma intreb: de vreme ce condamnatul nu se mai afla sub incidenta unei masuri privative de libertate ci doar acea obligatie de a merge zilnic la politie (obligatie pe care nu cred ca o respecta) putem vorbi de intreruperea prescriptiei? Se pune problema daca acea perioada cat are obligatia de prezentare la politie poate fi dedusa din pedeapsa aplicata pentru ca sa poata fi luata in considerare la intreruperea cursului prescriptiei executarii pedepsei.
Sper sa fi fost destul de explicita, dar e ora destul de tarzie...
Nu exista in momentul de fata vreo decizie intr-un R.I.L. pe acest aspect. Exista in practica solutii si pro si contra! Instantele care considera ca termenul de prescriptie a fost interrupt in astfel de cazuri, argumenteaza cu art. 35 pt. 2 din L302/2004… “depunerea cererii de extradare intrerupe prescriptia neimplinita anterior”.
In schimb, alte instante au un alt punct de vedere:
“Initierea procedurilor de dare in urmarire generala si internationala, precum si emiterea unui Mandat European de Arestare nu sunt enumerate insa printre cauzele limitative de intrerupere sau de suspendare a prescriptiei executarii pedepsei, prevazute de art. 127 alin. (1) si art. 128 alin. (2) C. pen.
Art. 35 alin. (2) din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciara internationala in materie penala stabileste ca depunerea cererii de extradare intrerupe prescriptia, inclusiv prescriptia executarii pedepsei, neimplinita anterior, instituindu-se astfel o cauza speciala de intrerupere a cursului prescriptiei executarii pedepsei. Dispozitia face insa mentiune doar despre o cerere de extradare, ipoteza emiterii unui Mandat European de Arestare nefiind inclusa in sfera textului legal si nu poate fi astfel considerata un caz de intrerupere a prescriptiei executarii pedepsei, in materie penala aplicarea analogiei fiind exclusa, neputandu-se concepe ca pe cale de interpretare prin analogie sa se ajunga la crearea unei alte cauze de intrerupere a prescriptiei executarii pedepsei decat cele expres si limitativ prevazute de lege.
Asa fiind, a considera ca emiterea unui mandat european de arestare este si ea, in temeiul art. 35 alin. 2 din Legea nr. 302/2004, o cauza de intrerupere a executarii pedepsei ar insemna a extinde aplicarea unei norme speciale, de stricta interpretare, prevazuta numai in materia extradarii, la o situatie asemanatoare, aceea a mandatului european de arestare.
Chiar in conditiile in care s-ar accepta ca mandatul european de arestare reprezinta o "forma simplificata de extradare", instanta a apreciat ca, din punctul de vedere al procedurii, relatia dintre cele doua forme de cooperare judiciara internationala in materie penala nu este una de la general la special in asa fel incat procedura mandatului european de arestare sa se completeze cu cea a extradarii si, in consecinta, art. 35 alin. 2 din Legea nr. 302/2004 sa fie aplicabil si mandatului european de arestare”. (sentinta penala 675/2009)
Ma rog, in final s-a admis contestatia la executare si s-a constatat prescrisa executarea pedepsei!
Deci…… se poate:)!

Av. Claudiu Sorin Feteanu
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu zic ca cei care sunt baieti destepti ( ma refer la condamnati) isi angajeaza avocati acolo si se respinge cererea de extradare.
Cunosc destule cazuri in care statul roman a ramas cu buza umflata...

Argumentarea expusa este trasa spre extrem dar...cu bani se spune ca orice se poate...

Legea vorbeste doar de depunere si nu doar de admiterea cererii de extradare...desi in mod normal ar trebui sa se ajunga la admiterea cererii si nu la simpla sa depunere...
Daca cererea de extradare se admite opereaza intreruperea termenului de prescriptie a executarii pedepsei.
Nu am inteles ce instanta a considerat asa cum ati indicat in sentinta penala nr. 675 / 2009.

avocat Claudiu Lascoschi
JS1. Nu am pus toata sentinta ca ocupa prea mult spatiu:) Motivarea mi se pare foarte coerenta si de bun simt!
Ma rog, situatia este discutabila oricum si depinde ffff mult de cum pune problema avocatul si de disponibilitatea judecatorului;)!
Poate un RIL al lamuri lucrurile:)!

Av. Claudiu Sorin Feteanu


Practica tribunalului este in sensul celor expuse de mine din cate stiu.
Nu s-a declarat recurs de parchet?

avocat Claudiu Lascoschi
Nu stiu daca solutia a fost mentinuta sau nu.
Din ce am vazut si eu, practica instantelor in sensul intreruperii termenului este ceva mai bogata, dar asta nu inseamna ca nu exista si altfel de argumente. La urma urmei un text de lege este susceptibil de interpretari diferite;)!

Av. Claudiu Sorin Feteanu

Alte discuții în legătură

Mandatul de urmarire internationala si mandatul european de arestare uttzza uttzza Emiterea mandatului de urmarire internationala nu este una si acelasi lucru cu cerere de extradare. Cererea de extradare este ulterioara emiterii mandatului ... (vezi toată discuția)
Urmarire internationala dyenutza dyenutza am si eu o rugaminte la dumneavoastra...am o cunostinta care a luat o pedeapsa de 4 ani cu executare pt furt calificat...si a reusit sa plece din tara pana sa ... (vezi toată discuția)
Arest la domiciliu verso arest preventiv.deducerea pedepsei CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Are cineva un precedent favorabil in sensul ca arestul domiciliar ( arestul executatat la domiciliu) se deduce din pedeapsa aplicata din considerentul ca, este ... (vezi toată discuția)